Ei tainnut olla urheilu keskiössä, Kansainvälinen hiihtoliitto?

Mitalistit saatiin selville myös yhdistetyn sekajoukkuekisasta, joka ei mennyt kuitenkaan FIS:ltä ihan putkeen.

MaastohiihtoMuu urheilu

Ei tainnut olla urheilu keskiössä, Kansainvälinen hiihtoliitto?

Eetu Pennanen niputtaa yhteen MM-kisojen avausviikon. Kansainvälinen hiihtoliitto ei saa puhtaita papereita.

Eetu Pennanen
TEKSTI Eetu Pennanen
@eetupennanen
JULKAISTU 27.2.2023 | KUVAT All Over Press

Planican pohjoismaisten hiihtolaijien MM-kisat ovat kääntyneet toiselle kisaviikolle. Ensimmäiselle kisaviikolle mahtui paljon draamaa, josta iso osa oli sellaista, mitä ei urheilussa välttämättä kaivata.

Mennään ensin hiihtoladuille. Kisat alkoivat maastohiihdossa perinteisen sprinteillä, jotka menivät ajoittain romuralliksi. Radat saivat jo tässä kohtaa kritiikkiä, mutta tämän kritiikin suhteen olen vielä varovainen.

Parhaat urheilijat kuitenkin pääsääntöisesti väistivät kolarit, ja sprintissä olennainen osa on taktinen kypsyys ja suksitaituruus. Niitä ei esimerkiksi suomalaisilta löytynyt.

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS ei saa kuitenkaan puhtaita papereita myöskään sprinttipäivästä. Sellainenkin perusasia kuin suolan käyttö ja sen käyttäytyminen tuntui olevan apukoulutasolla. Tuntui olevan yllätys järjestäjille, ettei suola ehtinytkään vaikuttaa vielä aika-ajossa pehmeisiin latuihin.

Kisat päättänyt mainosaita

Maastohiihdossa pahin rimanalitus järjestäjiltä nähtiin miesten yhdistelmäkisassa. Edelleenkään en kritisoi ratoja.

MM-kisoissa radat ovat haastavia. Myös taito laskea alamäkeen kuuluu maastohiihtoon yhtä lailla kuin hiihtää ylämäkeen.

Kritiikki osuu kuitenkin kisajärjestäjien huolimattomuuteen. Arsi Ruuskasen kaatuminen mainosaitaan aiheutti jalkavamman, joka pakottaa suomalaisen kotimatkalle kesken kisojen.

Mainosaita oli selvästi vaarallisessa paikassa. Urheilijoiden terveys ei ollut keskiössä ja nyt Ruuskanen maksoi siitä kovan hinnan.

Ahdistava alastulorinne

Mennään seuraavaksi hyppyrimäkeen. Sunnuntain joukkuekisapäivänä sekajoukkueet kilpailivat niin mäkihypyssä kuin yhdistetyssäkin.

Yhdistetyn sekajoukkuekisa oli viikolle surullinen huipennus. Koekierros keskeytettiin kahden kaatumisen jälkeen, koska alamäessä ollut nihkeä lumi sai jääladulle valmistetut sukset tökkimään.

Hyppääjät päästettiin kuitenkin mäkeen uudelleen pienen odottelun jälkeen kilpailukierrokselle ilman riittäviä alastulorinteen puhdistustoimenpiteitä. Tarvittiin kisakierroksella pari kaatumista lisää, että tuomarineuvosto laittoi pelin poikki ja riittävä puhdistus alamäellä saatiin aikaan.

Kisamuoto oli yhdistetyssä muutenkin melkoinen arvokisan irvikuva. Vain kahdeksan maata sai joukkueen kasaan ja tasoerot olivat järkyttävät.

Suomen entisen päävalmentajan ja Ylen asiantuntijan Petter Kukkosen kritiikki kansainvälistä liittoa kohtaan näytti osuneen naulan kantaan. Kansainvälinen hiihtoliitto sai kuulla Kukkoselta siitä, että pienet ja keskisuuret maat on jätetty päätöksenteossa unholaan.

Se näkyy raaimmalla tavalla yhdistetyssä, mutta myös maastohiihdon ja mäen puolella kärki on muilta selvästi karussa.