Joel Perovuo suree sitä, että HJK hävisi keskinkertaiselle joukkueelle

Jalkapallo

Joel Perovuo suree sitä, että HJK hävisi keskinkertaiselle joukkueelle

HJK aloitti Konferenssiliigan lohkopelit tappiolla. Joel Perovuon mukaan Klubin esitys oli pettymys, eikä se tehnyt oikeutta osaamiselleen.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 16.9.2021

Joel Perovuon loppuanalyysi

HJK aloitti Konferenssiliigan 0-2-tappiolla itävaltalaiselle LASKille. Lopputulos oli surullinen ja jopa julmakin – varsinkin sitä taustaa vasten, ettei HJK taaskaan pelannut omalla tasollaan. Tämä oli jo toinen kerta tämän syksyn europeleissä kuin näin kävi.

Toisaalta oli hyvä, että nyt tuli rumasti pataan, koska tulos ei jätä mitään pakopaikkaa. HJK:lla on edessään ison mietinnän paikka, miten se korjaa kurssiaan ja ennen kaikkea miten se pystyy pelaamaan sillä tasolla, millä se voisi näissäkin otteluissa pelata.

HJK:n esitys oli kokonaisuudessaan pettymys. Klubilla oli toisella jaksolla toki pari laadukasta maalipaikkaa, joista se olisi voinut tehdä maalin ja ottelu olisi voinut sitä kautta saada uudenlaisen ilmeen. Tällaiset paikat pitää kuitenkin pystyä käyttämään.

HJK hävisi trostaina joukkueelle, jonka se olisi voinut voittaa. LASK ei ole huono joukkue, mutta sen esitys oli torstaina keskinkertainen esitys keskinkertaiselta joukkueelta. LASK oli saanut sunnuntaina tehdystä valmentajanvaihdosta juuri sellaisen pienen henkisen piristysruiskeen, jonka tällaiset valmentajanvaihdot tuovat. Joukkue puhalsi selvästi päättäväisemmin yhteiseen hiileen kuin sunnuntaina Rapid Viennaa vastaan.

LASKin ainoa todellinen ase oli sen korkea prässi. LASK ei kuitenkaan mitenkään kontrolloinut ottelua esimerkiksi paremman pallonhallinnan. Sille riitti viiden pelaajan korkea prässiträppi, jonka edessä HJK:lla meni sormi suuhun liian usein.

HJK:lla petti yksinkertaisesti pallollinen laatu. Veikkausliigassa pelejä on helpompi dominoida, mutta nyt vastus oli sitä luokkaa, ettei tällaisella suorittamisella yksinkertaisesti voi pärjätä. Itse asiassa tällaisella pelaamisella HJK ei olisi voittanut myöskään Veikkausliigassa tällaista määrää otteluita, mitä se on nyt voittanut.

Surullisinta torstain ottelussa oli, että myös LASK teki virheitä ja sitä olisi ollut mahdollisuus haavoittaa. Siihen HJK ei kuitenkaan kyennyt.

HJK joutuu nyt miettimään, miten se pystyy karsimaan pelistään tyhmät ja tarpeettomat virheet ja pallonmenetykset. Uskon, että yksi keskeinen syy näihin kahteen heikkoon kotipeliin eurocupeissa löytyy pelaajien korvien välistä. Ollaan liian jännittyneinä ja liian hermostuneita – siksi virheitä tulee jopa kokeneille pelaajille.

Esimerkiksi Filip Valencicin on pystyttävä auttamaan joukkuettaan tällaisissa otteluissa enemmän. Roope Riskiltä voidaan toki vaatia paljon, mutta hänelläkin tulee jossain rajat vastaan. Muidenkin on pystyttävä pelaamaan samalla tasolla kuin Roope Riskin – tai Riku Riskin, joka tuli toiselle jaksolle vaihdosta ja pelasi hyvän ottelun.

Suurin pelillinen ongelma HJK:lla on näissä kovemmissa otteluissan pelin avaaminen. Päätä hakataan koko ajan seinään, kun HJK ei löydä oikeita ratkaisumalleja. Se ei sinällään olisi mitään salatiedettä, sillä jalkapallossa tilaa löytyy fiksaamalla vastustajan muotoa esimerkiksi kaistaa vaihtamalla, houkuttelemalla vastustajaa liikkumaan ja sijoittumalla paremmin. Nyt Klubi ui jatkuvasti LASKin prässiin ja ajautui sitä kautta jatkuvasti vaikeisiin tilanteisiin.

Toisella jaksolla pelin avaaminen oli himpun verran helpompaa, mutta siihen vaikutti se, että LASK pelasi toisella jaksolla passiivisemmin ja puolusti hieman alempana.

HJK:n pelaajien hermostuneisuus ja hätäily näkyi myös murtautumisyrityksissä liian aikaisina syöttöinä. Pallollisen pelaajan pitäisi malttaa kuljettajaa pidempään viimeisessä linjassa seisovaa vastustajan puolustajaa kohti. Esimerkiksi Jairilla olisi ollut ottelun lopussa mahdollisuus kuljettaa pidempään kohti vastustajan pakkia, mutta nyt hän syötti liian aikaisin David Brownelle ja tämä joutui 1 vastaan 2 -tilanteeseen LASKin puolustajien kanssa. Jos Jair olisi kuljettanut pidempään ja syöttänyt sitten, Browne olisi päässyt kaksin maalivahtia vastaan.

Vaikka HJK:n esitys oli pettymys, sillä on edelleen realistiset mahdollisuudet mennä jatkoon tästä lohkosta. Tärkeintä olisi saada pelin avaaminen toimimaan ja päät kuntoon, jolloin monet tänään nähdyt ongelmat ratkeavat. HJK pystyy pelaamaan erinäköistä jalkapalloa jopa tällä tasolla. Nyt sen on vain löydettävä keinot, miten se tekee itselleen ja osaamiselleen paremmin oikeutta.

21.34: Pilli päättää historiallisen ottelun

HJK avaa Konferenssiliigan lohkopelit 0-2-kotitappiolla LASKille. Jäljellä on vielä viisi ottelua, mutta ennuste ei kieltämättä ole kovinkaan kummoinen. Kovaa on kyyti Euroopassa – varsinkin, kun ottaa huomioon, että LASK on kontannut koko syksyn Itävallan Bundesliigassa ja on seitsemän kierroksen jälkeen toiseksi viimeisenä. Vaikea kuvitella, että FC Haka kävisi hakemassa 2-0-voiton Rapid Viennalta. Myönnetään, huono vertaus, mutta kuitenkin.

21.31: Takanurkka heiluu – 2-0

Christoph Monschein pääsee vapaaksi kesken HJK:n painostuksen ja laukoo kierteisen laukauksen takanurkkaan, Hugo Keto on voimaton. Se on sitten siinä. 88 minuuttia lasissa.

21.20: Bolt Arena räjähtää – rankkari vaihtuu keltaiseksi

Jair ”kaadetaan” rangaistusalueella ja Bolt Arena räjähtää. Todellisuus on kuitenkin toinen. Rankkari muuttuu varoitukseksi Jairille. Hieno filmi ei mennyt läpi sensuurista.

20.15: Vedonlyönti: Vieläkö usko riittää HJK:hon?

Jos riittää, Expekt antaa HJK:n kotivoitolle kertoimen 16.00 ja tasurille 4.35.

20.52: Joel Perovuo: HJK:lla on vielä mahdollisuus kääntää ottelu

Kaikki HJK:n kopissa ovat varmasti pettyneitä ensimmäiseen puoliaikaan. HJK on nyt toista kertaa tänä syksynä europeleissä tilanteessa, että se ei pysty pelaamaan sillä tasolla, millä peli edellyttäisi, mutta ei myöskään omalla tasollaan. HJK aiheuttaa itselleen heikolla pallollisella tekemisellä jatkuvasti ongelmia.

Pelin avaaminen ja pääseminen LASKin prässin alta pois on toki iso asia, mutta sen lisäksi muutamien pelaajien otteista näkyy hermostuneisuus. Toivottavasti hermot saadaan toisella jaksolla tasaantumaan, sillä tällaista määrää tyhmiä pallonmenetyksiä ei tällä tasolla voi vain tehdä.

HJK pääsi LASKin maalin jälkeen paremmin peliin ja pystyi luomaan muutaman hienon hyökkäyksen, eikä maalikaan ollut kovin kaukana.

Pelin avaaminen on kuitenkin pakko saada kuntoon. Klubi menetti kymmenkunta kertaa pallon menemällä LASKin miinaan yrittäessään avata laitapuolustajille. HJK ei ymmärtänyt, että Klubin toppari-pakki-syöttö oli LASKin prässitriggeri.

Vaihtoehtoina on pelata enemmän toppareiden ja maalivahdin kautta, ja joko pudottaa pakkeja alemmaksi tai sitten kapeammalle, missä heillä olisi enemmän mahdollisuuksia avata peliä taskuihin ja alemmaksi tippuvalle keskikentälle. Toinen vaihtoehto on vaihtaa ”silmät kiinni” puolta, sillä LASK prässää tosi aggressiivisesti jommallekummalle laidalle ja toiselle laidalle jää paljon tilaa.

On tosi kiinnostava nähdä, pystyykö HJK parantamaan esitystään toisella jaksolla. LASK ei ole huono joukkue, mutta jos heidän prässinsä pystyy purkamaan, HJK:lla on edelleen mahdollisuus kääntää tämä ottelu, sillä LASKillakin on ongelmia omassa tekemisessään.

20.45: Toinen puoliaika alkoi

HJK:lla 45 minuuttia ja rapiat aikaa pelastaa tämä ilta.

20.31: Pilli soi

Tauko. LASK johtaa Dario Maresicin maalilla 1-0. Expekt nostanut HJK:n kotivoiton kertoimeen 9.00:aan.

20.15: Vedonlyönti: HJK kerroin nousee

Expekt reagoi LASKin johtomaaliin. Klubin kotivoiton kerroin nyt 7.00.

20.10: Joel Perovuo: Markkeeraus unohtui

Ottelun kuva on ollut HJK:n kannalta ottelun alussa varsin heikko. Pelin avaaminen ei ole juurikaan toiminut, eikä HJK tahdo saada millään purettua LASKin vahvaa prässiä. Oikeastaan ainoa keino on ollut tavoitella Roope Riskiä ylhäällä. Riski onkin ollut pari kertaa lähellä päästä irti.

Maalista. Vapaapotku hyvästä paikasta, Keto torjui pallon eteensä. Tuollaisissa tilanteissa on tällä tasolla pakko markkeerata oma mies reboundeissa. Nyt se unohtui ja 1-0.

HJK on ollut puolustussuuntaan vaikeuksissa fyysisen Mamoudou Karamokon kanssa.  Myös tuo maalia edeltänyt vapaapotku syntyi siitä, kun Miro Tenho rikkoi Karamokoa.

20.01: LASK johtoon 1-0

Hugo Keto torjuu LASKin vapaapotkun 18 metristä eteensä ja Dario Maresic niittaa pallon maaliin.

19.45: Ottelu alkoi

Ja kello käy.

19.35: Vedonlyönti: Avausmaalin tekijä

Poimitaan tähän pari potentiaalista avausmaalin tekijää HJK:sta – ja otetaan mausteeksi Expektin kertoimet: Roope Riski 5.75, Filip Valencic 5.80 – ja sitten Jair 14.00.

19.16: Joel Perovuo: HJK:lla hyvä keskikentän kolmikko

HJK:lla on hyvä avauskokoonpano. Siitä pistää silmään, että pelaavana maalivahtina on Hugo Keto.

Yksi ottelun ratkaisuista on siinä, miten HJK:n keskikentän kolmikko pystyy hallitsemaan keskikenttää LASKin hyvää keskikentän kaksikkoa vastaan. Siksi on hyvä nähdä keskikentällä Lucas Lingman, Santeri Väänänen ja Jair.

LASKin uusi päävalmentaja Andreas Wieland on siirtänyt kokeneen Sascha Horvathin penkille. Kokenut keskuspuolustaja James Holland siirtyy keskikentälle ja hänen paikallaan keskuspuolustajana pelaa 21-vuotias Dario Maresic. Roope Riskillä on hyvä paikka pistää Stade Reimsista lainattu Maresic puntariin.

19.04: Näihin kuviin, näihin tunnelmiin

Dominik Thalhammerin viimeinen ottelu LASKin valmentajana oli sunnuntainen ottelu Austria Viennaa vastaan. Ottelu päättyi LASKin 0-2-tappioon ja Thalhammerille tuli lähtö. Hän ehti vetää LASKia vain vuoden. Häntä ennen LASKia valmensi West Bromwichin nykyinen manageri Valérien Ismaël.

18.52: Vedonlyönti: Tottenham

Vaikka Tottenham on hieman muokannut avaustaan, Harry Hurrikaani Kane on kehissä. Expektin 2.40 Spursin vierasvoitosta Rennesiä vastaan houkuttelee. Tässä kaikki Konferenssiliigan kertoimet Expektillä.

18.50: Vedonlyönti: HJK

Nyt on kova. Joel Perovuo pitää HJK:ta suosikkina, kun taas Expekt pitää suosikkina LASKia ja tarjoaa Klubin kotivoitosta kerrointa 3.00. Pelaamisen paikka.

18.49: Ja tässä LASKin avaus

18.46: Tässä HJK:n avaus

18.43: Joel Perovuo: Näillä eväillä voittoon

Murtautumiset laidoista ja keskeltä linjan taakse tulevat olemaan LASKia vastaan hyvinkin mahdollisia, ellei LASKIn uusi valmentaja Andreas Wieland tule Helsinkiin puolustamaan vain omaa boksia.

Myös vastaiskut ovat hyvä ase HJK:lle tässä ottelussa. Erikoistilanteissa LASKilla on epävarmuutta puolustussuuntaan ja joukkueen selkäranka ei kestä tällä hetkellä montaa iskua. Jos Klubi pääsee johtoon, se on jo lähellä voittoa.

HJK on turha hätäillä ja jos Klubi ajautuu vaikeuksiin, olennaista on viimeistään puoliajalla kyetä reagoimaan ensimmäisen jakson tapahtumiin ja iskeä toisella puoliajalla LASKin havaittuihin heikkouksiin.

Pelaaja: Roope Riski jatkoi loistavaa virettään Turussa ja hänellä on hyvä mahdollisuus karata läpi vastustajan sekavaa linjaa vastaan. Mikäli Riski saa tulitukea Filip ValenčičiltaJairilta ja veljeltään Rikulta, HJK aloittaa Konferenssiliigan voitolla.

18.35: Joel Perovuo: HJK suosikkina

ElmoTV:n asiantuntija Joel Perovuo pitää HJK:ta suosikkina illan ottelussa. LASK on aloittanut kautensa heikosti ja se erotti sunnuntaina päävalmentaja Dominik Thalhammerin, jonka paikalle nostettiin  Thalhammerin apuvalmentajana toiminut Andreas Wieland. Ottelu on Wielandin ensimmäinen LASKin päävalmentajana. Lue Joelin analyysi ottelusta kokonaan tästä.

18:30: Tervetuloa historialliseen iltaan

HJK kohtaa kello 19.45 alkavassa ottelussa itävaltaisen LASKin. Ottelu on Klubin ensimmäinen Konferenssiliigan ottelu. Alkulohkossa pelataan tuttuun eurocup-tapaan kuusi ottelua.