Formula ykkösissä kisataan viikonloppuna radalla, joka on kaunis, mutta tyhmä

Paul Ricardin radan turva-alueet ovat leveät ja värikkäät.

Formula 1

Formula ykkösissä kisataan viikonloppuna radalla, joka on kaunis, mutta tyhmä

F1-asiantuntija Erkki Mustakari ei innostu Paul Ricardin radasta. Se on hänen mukaansa kaunis, mutta tyhmä.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 22.7.2022 | KUVAT All Over Press

Kauden 12:s F1 GP ajetaan Ranskan Le Castelletissa lähellä Marseillea. Näyttämönä on 60-70-luvun vaihteen rataluomus Paul Ricardilla.

F1-toimittaja Erkki Mustakari ei innostu tästä radasta.

”Paul Ricard on vähän tyhmä rata. Sillä on maailman suurimmat turva-alueet ja lähes joka mutkasta voi vetää ulos vaikka kaasu pohjassa ja silti on turvassa. Virheet eivät kostaudu Ricardilla samalla tavalla kuin muualla. Kaikki radan ulkopuoliset alueet on asfaltoitu ja maalattu usein vieläpä kauniilla väreillä. Rata on lintuperspektiivistä varmasti taas todella kaunis”, Mustakari hymähtää.

Ranskalaisrata ei ole kuskienkaan suosikki ja se taistelee monen muun radan ohella jatkopaikasta F1-kalenterissa. Se tarjoaa kuitenkin haastetta esimerkiksi aika-ajossa, koska pitkät suorat ajetaan todella lujaa.

”Ne, joilla suoranopeudet ovat kohdillaan ja autossa jyllää vahva moottori, tulevat olemaan viikonloppuna vahvoilla. Hitaita mutkia radalla on suhteellisen vähän. Usein sanotaan, että erot syntyvät hitaissa mutkissa, mutta kun niitä on vähän, suoranopeus korostuu.”

Who will dominate French GP weekend at Paul Ricard? Play now at Expekt!

”Suorilla myös ohittaminen sujuu, kun takasiiven saa ottaa käyttöön. Pöhköä kyllä, takasiipeä ei saa kuitenkaan avata heti suoran alussa, vaan vasta tietyn linjan ylityksen jälkeen. Tämä on ristiriitaista. Koko avattava takasiipi keksittiin, että ohittaminen helpottuisi ja silti ohittamista rajoitetaan takasiipilinjalla. Monesti avattua siipeä ei sitten ehdikään hyödyntää, ennen kuin on taas pakko jo jarruttaa mutkaan.”

Mustakari uskoo silti useisiin ohituksiin viikonlopun kisassa.

”Raa’an nopeuden perusteella väitän, että Ferrari on vahvoilla Ranskassa, jos mylly vain kestää rasituksen.”

Carlos Sainzin auton roihahtamisen syyt Itävallassa on varmasti tässä parin viimeisen viikon sisällä tutkittu täikammalla ja niihin on puututtu. Kumpi vain Ferrarin kuskeista tulevat olemaan kovia – kunhan eivät dilkkaa toisiaan pelistä. Ferrari jatkaa myös Red Bullin haastamista, vaikka se vaatisi kuinka limiitissä ajamista.”

Isot tallit tekevät jatkuvasti ja loputtomasti työtä saadakseen esiin ne pienet erot, joilla MM-pisteitä kahmitaan.

”Koko ajan etsitään niitä pieniä marginaaleja, joilla voidaan tehdä eroa. Tätä tehdään niin ajamalla kuin autoa säätämällä. Keskikastin autojen työ on puolestaan jo selviytymistaistelua. Haetaan sellaista iskukykyä, että molemmat autot pääsevät lähinnä maaliin asti. Jos joku piste tarttuu haaviin, niistä ollaan superiloisia. He eivät kuitenkaan kulje samanlaisella veitsenterällä kuin huipputallit.”

Ranskan rannikolle on luvattu hyperkuumaa keliä viikonlopuksi. Elohopea voi auringon porottaessa nousta jopa 35 asteen yläpuolelle.

”Ongelma iskee ainakin renkaisiin ja niiden kestävyyteen. Jos ilman lämpötila on +35 tai yli, asfaltti voi olla jotain 50-60 astetta. Tiimeillä on nyt mahdollisuus paistaa kananmunia varikkopilttuun edessä”, Mustakari hörähtää.

”Mitään radan viilennystoimia ei ole keksitty, mutta Välimeren tuuli voi puhaltaa Castelletin mäen päälle jonkun verran. Ehkä se helpottaa tilannetta?”