ElmoTV:n arvio: Tokiosta irtoaa yksi mitali ja sen tuo tämä iso järkäle

Arvi Savolainen on ElmoTV:n asiantuntijaraadin mukaan vahvin mitaliehdokas Tokiossa.

Muu urheiluTokio 2021

ElmoTV:n arvio: Tokiosta irtoaa yksi mitali ja sen tuo tämä iso järkäle

Kuinka monta mitalia Suomi saa Tokion olympialaisista. ElmoTV:n asiantuntijaraadin mukaan yhden.

Elmo toimitus
TEKSTI Elmo toimitus
@elmotvcom
JULKAISTU 21.7.2021 | KUVAT All Over Press

Ammunta

Satu Mäkelä-Nummela toi Pekingistä olympiakultaa 2008 ja herkässä ja tasaisessa trapissa Mäkelä-Nummela on yksi niistä, joiden kapasiteetti riittää taistella jopa kultamitalista. Alkuvuosi ei ole ollut kuitenkaan paras mahdollinen, mutta Mäkelä-Nummela takonut läpi olympiadin tasaisesti kärkisijoja maailmancupissa. Kaksi mc-kisan voittoa vuodelta 2018 ja yksi kakkossija.

Skeetissä Suomella on kaksi edustajaa, Eetu Kallioinen ja Lari Pesonen. Kallioisella on ohut sauma finaaliin, mitali olisi kovan luokan paukku.

Arvio: Satu Mäkelä-Nummelalla ohuen ohut sauma mitaliin.

Golf

Tokio

Matilda Castrén on hurjassa iskussa ennen olympialaisia.

Suomella on golfissa Tokiossa neljä edustajaa, Matilda Castrén, Sanna Nuutinen, Kalle Samooja ja Sami Välimäki. Heistä parhaat saumat menestyä on loistovedossa olevalla Matilda Castrénilla, joka on ottanut kesän aikana voitot sekä LPGA:lla että LET:llä. Lisäksi tilillä LPGA:lla kakkossija ja 15. sija. Olympialaisissa ei maakiintiöiden takia ole edes yhtä kova kilpailu kuin LPGA:lla.

Arvio: Kannattaa olla tarkkana varsinkin Matilda Castrénin kanssa. Yksi kisojen potentiaalisista suomalaissensaatioista.

Nyrkkeily

Mira Potkonen toi Rion kisojen ainoan mitalin ja on ollut senkin jälkeen kestomenestyjä. MM-pronssia 2019, puolivälierätappio MM-kisoissa 2018. Euroopan mestari 2018 ja 2019. Kilpailu naisnyrkkeilyssä on kuitenkin koventunut, joten mitali vaatii täydellistä onnistumista 40-vuotiaalta taistelijalta ja vauhtinyrkkeilijältä.

Arvio: Mitalisauma, mutta odotusten suhteen kannattaa olla maltillinen.

Paini

Arvi Savolainen on ennakolta yksi Suomen vahvimmista mitalitoivoista Tokiossa. 97-kiloisten sarjassa on kaksi suurta ennakkosuosikkia, Venäjän Musa Evloev ja Armenian Artur Aleksanjan. Sen jälkeen tulee 6–8 painijan tasainen ryhmä, johon myös Savolainen lukeutuu. Savolainen pystyy voittamaan hyvänä päivänään kaikki. Painii taktisesti viisaasti. Pyrkii hyödyntämään hyvää kestävyyttään ja iskemään otteluiden lopussa. Tokiossa on kussakin sarjassa vain 16 painijaa, joten kahdella voitolla mitaliotteluissa – ja pronssilla. Jos arpa yhtään joustaa, mitali täysin mahdollinen.

Elias Kuosmanen painii 130-kiloisissa. Vaikka otteet sarjaa ylempänä ovatkin olleet lupaavia, mitali on silti kaukana.

Arvio: Mitali mahdollinen 97-kiloisissa.

Purjehdus

Ollut perinteisesti iloinen yllättäjä olympiakisoissa. Nytkin pistesijasaumat ainakin Tuula Tenkasella laser radialissa ja Akseli Keskisellä ja Sinem Kurtbaylla Nacra 17:ssa.

Arvio: Pistesijoja korkeintaan.

Rullalautailu

Lizzie Armanto kuuluu naisten rullalautailun tärkeimpiin pioneereihin. Ollut jo pitkään yksi maailman huipuista. Ennen koronaa käytännössä aina kahdeksan parhaan joukossa, kun maailman parhaat paikalla. Usein myös podiumilla. Kilpailukunto pieni kysymysmerkki, koska loukkasi pahasti jalkansa loppuvuodesta 2020.

Arvio: Seurattavien listan kärkipäässä. Potentiaalinen mitalisti.

Uinti

Suomen ykkösässä altaassa on 50 metrin vapaauinnin maailmantilaston seitsemäntenä oleva Ari-Pekka Liukkonen. Voitti matkan EM-kultaa ajalla 21,61 ja viiden parhaan keskiarvokin tältä kaudelta 21,87. Mitali on vaatinut tällä olympiadilla MM-kisoissa aikaa väliin 21,43–21,45, joten mitali vaatii kovaa, kovaa venymistä. Matti Matsson voisi onnistuessaan olla pistesijoilla.

Arvio: Finaalipaikka 50 metrin vapaauinnissa mahdollinen A-P Liukkosella.

Yleisurheilu

Tokio

Senni Salminen on Suomen suurin mitalitoivo Tokion yleisurheiluareenalla.

Vaikka suomalainen yleisurheilu on ollut myötätuulessa, olympialaiset ovat vielä liian kova näyttämö suurimmalle osalle suomalaisista. EM-kisoissa tilanne olisi jo toinen. Nyt realistinen mitalisauma on vain yhdessä lajissa, naisten kolmiloikassa. Senni Salminen ja Kristiina Mäkelä ovat nykykunnossaan ja onnistuessaan molemmat vahvoja ehdokkaita finaaliin. Riossa ja kaksissa edellisissä MM-kisoissa pronssimitali on vaatinut 14,73–14,77 tuloksia. Salmisen kesäkuussa tekemä Suomen ennätys 14,63 ja Turussa hyppäämä myötätuulitulos 14,70 todistavat, ettei mitali ole kaukana – mutta se vaatii täydellistä onnistumista ja todennäköisesti myös uutta Suomen ennätystä.

Yleisurheilussa on Salmisen ja Mäkelän lisäksi potentiaalisia pistesijaurheilijoita useampia. Tilastotulosten perusteella finaalipaikassa ja pistesijoissa ovat vahvimmin kiinni Topi Raitanen 3000 metrin esteissä, Kristian Pulli pituudessa, Elmo Lakka 110 metrin aidoissa, Ella Junnila korkeudessa, Sara Kuivisto 800 ja 1500 metrillä, Maria Huntington seitsenottelussa, Wilma Murto seipäässä sekä Silja Kosonen ja Krista Tervo moukarissa ja Toni Kuusela, Lassi Etelätalo ja Oliver Helander keihäässä.

Arvio: Mitali on lähimpänä naisten kolmiloikassa, mutta sekin vaatii täysosumaa ja venymistä. Mitaliodote on siksi nolla. Pistesijoja ja finaalipaikkoja voisi tulla 5–6.

Yhteenveto

Suomella on Tokiossa 3–4 realistista mitalisaumaa – mutta jos mitaleista pitää puristaa lopullinen arvio ja lyödä nimi lasiin, olkoon se tässä: yksi pronssimitali, jonka tuo Arvi Savolainen kreikkalaisroomalaisen painin 97 kilon sarjassa.