Emil Ruusuvuori voi päästä Ranskan avoimista yhdellä voitolla Tokion olympialaisiin

Uncategorized

Emil Ruusuvuori voi päästä Ranskan avoimista yhdellä voitolla Tokion olympialaisiin

Emil Ruusuvuori lähtee Ranskan avoimiin vaikeista asetelmista, mutta yksikin otteluvoitto voisi tuoda Tokion olympiapaikan.

Janne Eerikäinen
TEKSTI Janne Eerikäinen
@J_Eerikäinen
JULKAISTU 29.5.2021 | KUVAT All Over Press

Emil Ruusuvuori on pelannut tämän kevään massakenttäkaudella kolme kisaa. Kaikissa on tullut tappio avauskierroksella. Parmassa oli kuitenkin jo tuloksellisesti tasainen ottelu Norbert Gombosia vastaan. Ja Gombos voitti seuraavalla kierroksella erinomaisen massapelaajan Albert Ramos-Vinolasin.

Ruusuvuori kärsi kevään aikana myös pienestä kyynärpäävaivasta, jonka vuoksi hän on myös jättänyt kisoja väliin.

Massakausi tulee myös olemaan luultavasti läpi hänen uransa heikoin vaihe kautta. Montaa otteluvoittoa kevääseen ei välttämättä mahdu. Silti kaikki etenemiset Grand Slam -kisoissa ovat merkittäviä. Jos Ruusuvuori esimerkiksi joskus saavuttaa kolmannen kierroksen paikan Ranskan avoimista, saa sillä normaalin ATP-kisan välieräpisteet.

Myös pelaajan heikoimmalla alustalla täytyy oppia selviytymään ja kaapia kotiin kaikki ne otteluvoitot, joita pystyy ottamaan.

Ranskan avoimista ei nyt ole paljoa odotettavissa, mutta kisalla voi silti olla mittava merkitys. Tokion olympiapaikka voi ratketa siihen, voittaako Ruusuvuori avauskierroksen ottelunsa.

Sopiva vastustaja, sitten kovenisi

Emil Ruusuvuori pääsi tämän vuoden Ranskan avoimissa kaikkein otollisimpaan kaavioneljännekseen. Hän on kärkisijoitetuista kakkossijoitetun Daniil Medvedevin neljänneksessä, ja Medvedev on pelaajana ruusuvuorimaisesti kovien kenttien pelaaja.

Myös avausvastustaja, Yhdysvaltain Mackenzie McDonald (ATP-118) on kaikista karsijoista kenties sopivin vastustaja Ruusuvuorelle (ATP-74). Olisi toki ollut herkullista nähdä Ruusuvuori Helsinki vastaan Vantaa -taistelussa Sveitsiä edustavaa arjen treenikaveriaan Henri Laaksosta vastaan, mutta pelillisesti Laaksonen olisi ollut huomattavasti pahempi arpa. Ja karsijoissa olisi ollut vielä Laaksosta pahempiakin vaihtoehtoja.

Toisella kierroksella tulisi joka tapauksessa paha massakenttäpelaaja, Chilen Christian Garin tai Argentiinan Juan Ignacio Londero. Mutta jo pääsy toiselle kierrokselle toisi 45 ATP-pistettä, jotka saattaisivat olla täysin ratkaisevat siinä, saako Ruusuvuori olympiapaikan Tokioon. Olympiatenniksen ranking menee poikki juuri Ranskan avointen jälkeen.

Lisäksi pienilläkin yllätyksillä ja omalla superonnistumisella siis ollaan kaavioneljänneksessä, jossa sinällään voisi tehdä jälkeä. Mutta raju on haaste toisesta kierroksesta alkaen.

McDonald on pelillisesti oiva vastustaja Ruusuvuorelle. Molemmat ovat selkeästi kovien kenttien pelaajia, joten kumpikaan ei ole sen enempää kotonaan massalla. Toki McDonaldilla on alla kolme otteluvoittoa karsinnoista, joten hän on vaarallinen. McDonald myös on suhteellisen pienikokoisena, 178-senttisenä, pelaajana sulava liikkumaan, millä hän pystyy massalla tekemään paljon.

Asetelma kuitenkin tekee sen, että Ruusuvuoren kannattaa lähteä pelaamaan täysin normaalia omaa voimakasta ja nopeaa peliään myös massalla, kun vastassa on pelaaja, joka nojaa aika samantyylisiin vahvuuksiin. Jenkkityyliin McDonald on hyvä ottamaan palloa noususta tai pompun korkeimmasta kohdasta etenkin kovalla kentällä.

Toki massalla tulee myös paljon pisteitä, joissa täytyy vain jauhaa, odottaa mahdollisuutta tai avata kenttää, ja vasta sitten ratkaista. Se vain kuuluu massapeliin jokaisella.

Kumpikin pelaaja pyrkii tekemään aika samoja asioita, mutta Ruusuvuoren kannalta painotuseroa täytyy olla siinä, että hänen pitää viedä ottelua ja olla aloitteellisempi osapuoli. McDonald voi laskea enemmän liikkumisen ja puolustuspelin varaan.

Ruusuvuorelle on oleellista, että ykkössyöttö on hyvällä prosentilla sisässä ja, että hän ottaa sen jälkeen seuraavilla lyönneillä heti otetta pisteestä. Samoin syötönpalautuksia kannattaa pelata kuin kovalla kentällä painavana taakse.

Ykkössyöttöäkään Ruusuvuoren ei kuitenkaan pidä syöttää ottamalla siitä jotain pois ja varmistamalla palloa ruutuun, vaan hänen yksinkertaisesti täytyy onnistua suorahkoissa tai sivukierteisissä syötöissä. Mitään tasoitusta hän ei voi massalla antaa kenellekään.

Edessä on kaikkien mahdollisuuksien ottelu. Tätä Ruusuvuoren pelaaminen Ranskan avoimissa tulee aina olemaan. Arvalta täytyy toivoa sellaisia apuja, mitä nyt tuli, mutta heti voi silti tulla myös tappio – ja etenkin toisella kierroksella olisi jo aikamoinen seinä vastassa.

Lue myös: Emil Ruusuvuori voi voittaa maailman parhaita, mutta hänellä iso suomalainen heikkous