Emma Kimiläisen kausi alkaa, mutta naiskuljettajilla on vielä pitkä matka formula ykkösiin

Formula 1Muu urheilu

Emma Kimiläisen kausi alkaa, mutta naiskuljettajilla on vielä pitkä matka formula ykkösiin

Emma Kimiläinen aloittaa viikonloppuna kolmannen kautensa naisten W Series -sarjassa. Naiskuljettajien matka formula ykkösiin on kuitenkin vielä pitkä.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 6.5.2022 | KUVAT All Over Press

Emma Kimiläisen kilpailukauden alkaminen W Series-sarjassa viikonloppuna nostaa esille tutun kysymyksen, milloin formula ykkösten lähtöruutuun ajaa ensimmäinen nainen.

Lähimpänä kisapaikkaa ovat olleet IndyCaria nykyisin ajava kolumbialainen Tatiana Calderón, 29, joka toimi Sauberin F1-tiimin kehitys- ja testiajajana vuosina 2018-2020, sekä naisten W Seriesin tuplamestari ja sarjaa yhä ajava Jamie Chadwick, joka on Williamsin kehityskuski.

Erkki Mustakari näkisi mielellään naisia F1-autojen ratin takana ja muutenkin enemmän kilparadoilla kartingista alkaen, mutta hän ei usko yhdenkään naiskuljettajan kolkuttelevan vielä tosissaan formula ykkösten portteja.

”Rata-autoilun pariin hakeutuneista nuorista naisista ei ole vielä löytynyt niin lahjakasta ja sinnikästä ajajaa, että hän olisi noussut kisaamaan kuninkuusluokkaan. Mieskuljettajia on valtavan paljon enemmän ja heistäkin vain kaikista lahjakkaimmat pääsevät formula ykkösiin. Kilpaa ajavia naisia on yksinkertaisesti vielä liian vähän, jotta kriittinen massa ylittäisi sen kynnyksen, jolloin myös naisista alkaisi seuloutuja kuljettajia formula ykkösiin”, Mustakari toteaa.

”Niilläkin naisilla, jotka ovat jo lähellä huippua, ominaisuudet eivät ihan riitä vielä ykkösiin. Kuskin paikkoja on tarjolla aina vain rajattu määrä ja ellei takana ole isoa lompakkoa, porteista on todella, todella vaikea päästä sisälle.”

Naisille on oma W-series, joka pyörii F1-kisojen rinnalla. Emma Kimiläinen aloittaa sarjassa kolmannen kautensa viikonloppuna Miamissa.

”Hyppy W-sarjasta ykkösiin on todella pitkä. On vaikeaa nähdä sieltä kenenkään nousevan vähään aikaan – edes Jessie Chadwickin, joka on voittanut W Series -mestaruuden jo kahdesti.”

”W-seriesin kisat ovat mielenkiintoisia ja sarja voisi olla oikeanlainen ponnahduslauta, mutta ensin kuskipuolelle pitäisi saada sumea tunku. Nyt niin ei tunnu olevan. Huipputimantit siivilöityvät lopulta vain isoista massoista.”

Chadwick voisi superlisenssipisteidensä puolesta ajaa jo vapaissa F1-harjoituksissa. Mahdollisuutta ei ole kuitenkaan tullut.

”Kolmen tyttären isänä ja neljän tyttölapsen isoisänä sanon empaattisena, että mahtavia urheilukokemuksia voi kyllä saada helpommallakin. Tie formula ykkösiin on naisilla vielä todella kivikkoinen”, Mustakari sanoo.