MM-kisat tullaan muistamaan Kanadasta ja ihmepojasta, mutta myös Tshekin jääkiekkolaman päättymisestä

Se on siinä. Alle 20-vuotiaiden MM-kisat päättyivät Dylan Guentherin jatkoaikaosumaan ja Kanadan voittoon kotiyleisön edessä.

JääkiekkoU20MM

MM-kisat tullaan muistamaan Kanadasta ja ihmepojasta, mutta myös Tshekin jääkiekkolaman päättymisestä

Samuel Savolaisen mukaan päättyneet alle 20-vuotiaiden MM-kisat olivat Kanadan ja Connor Bedardin kisat, mutta se oli myös osoitus siitä, että Tshekki on palaamassa lajin suurmaiden joukkoon. Sapiskaa saa IIHF:n presidentin Hockey Canadan skandaalia maton alle lakaissut juhlapuhe.

Elmo toimitus
TEKSTI Elmo toimitus
@elmotvcom
JULKAISTU 6.1.2023 | KUVAT Tim Austen/ IIHF / All Over Press

Kanada voitti jääkiekon alle 20-vuotiaiden miesten MM-kultaa jatkoajalla peitottuaan Tshekin lopulta 3-2. Samuel, se taisi olla melkoinen kultamitaliottelu, joka torstain ja perjantain välisenä yönä Suomen aikaa nähtiin?

Draamankaareltaan ottelu oli kannattajien näkökulmasta huimaa viihdettä. Kanada vei hermostuneen oloista Tshekkiä kaksi erää mielin määrin ja Tshekki pysyi lähinnä maalivahtinsa Tomas Suchanekin aivan ilmiömäisillä torjunnoilla pelissä mukana. Tshekki onnistui myös olemaan jäähytön, ja se oli ratkaisevaa, sillä Kanadan ylivoimapeli oli hurjaa seurattavaa. Ensimmäisellä mahdollisuudellaan Kanada paukutti heti ansaitusti maalin pyöriteltyään ja juoksutettuaan Tshekin neliötä hurjalla tavalla. Tshekki selvisi myös toisesta koettelemuksestaan, kun kesken alivoiman Kanadalla oli liikaa pelaajia jäällä ja alivoima vaihtui pian omaksi ylivoimaksi. Tshekin ylivoimapeli oli kuitenkin ottelussa aivan onnetonta. Mutta Kanadan pitäminen kahdessa jäähyssä tuolla hallinnalla oli Tshekiltä onnistuminen.

Kahden erän jälkeen mikään ennusmerkki ei viitannut siihen, että Tshekki tulisi vielä otteluun mukaan ja saisi laitettua Kanadan koville, mutta kolmannessa erässä tuuli alkoi kääntyä Jiri Kulichin kavennusmaalista. Ja vajaa minuutti myöhemmin peli oli Ilves-junnu Jakub Kosin maalilla jo tasan. Kanada oli täysin halvaantunut ja se pystyi vain yksittäisillä harppuunahyökkäyksillä lätkimään lähinnä kiekkoa päätyyn ja luopumaan paniikissa kiekosta.  Näytti pienen hetken jopa siltä, että peli olisi kääntymässä ratkaisevasti Tshekille.

Kongi kuitenkin pelasti Kanadan. Ja koska jatkoaika pelattiin kolmella kolmea vastaan, oli ilmiselvää, että se tulisi suosimaan Kanadan yksilötaitoisempaa miehistöä paljon enemmän. Jos viisikkopelillä olisi jatkettu, olisi Tshekin jättipaukulla ollut huomattavasti enemmän mahdollisuuksia. Jos kolmannen erän lopun peli olisi siirtynyt jatkoajalle, se olisi ollut jopa todennäköistä.

Ja niin siinä lopulta kävi, että yksi kiekonmenetys hyökkäysalueella johti Kanadan vastaiskuun, josta Dylan Guenther viimeisteli tyylikkäästi Joshua Royn huipputarjoilusta ja hienoa tunnelmaa pitänyt kotiyleisö repesi lopulliseen ja helpottuneeseen riemuun.

Kisat tullaan muistamaan myös Connor Bedardista, joka tosin jäi finaalissa pisteittä. Mitä sanot Bedardista?

Vasta 17-vuotias Bedard mätti huimat 23 pistettä turnauksessa ja vankisti asemaansa seuraavan NHL-varaustilaisuuden kuolatuimpana pelaajana. Bedardin yksilötaito ja kyky luoda tilanteita tyhjästä ja ruuhkatilanteista onkin huimaa luokkaa. Hänessä on paljon samaa pelaajana kuin etunimikaimansa Connor McDavidin kanssa ja vertailut ovat jo kovaa luokkaa. Ja kun NHL:ää dominoivaan supertähteen verrataan, se kertoo, millaisesta nuorukaisesta tässä odotusarvoiltaan puhutaan.

Nyt esimerkiksi, kun Jarmo Kekäläisen pudotuspeleihin ennen kautta pyrkinyt umpisurkea Columbus on vapaapudotuksessa ja voittanut vain yhden pelin viimeisestä kymmenestä ottelustaan, on Columbuksella vain yksi asia mitä se voi voittaa enää tällä kaudella. Mahdollisimman hyvän varausvuoron, joka mielellään kohdistettaisiin Bedardiin.

NHL:ssä onkin tällä hetkellä vain yksi joukkue, jolla on vähemmän pisteitä kuin Columbuksella: Chicago Blackhawks. Niin surkea Kekäläisen Columbus kuitenkin on, että draftissa sillä voi sentään olla jotain odotettavaa. Vaikea siitä silti on Kekäläisen kannalta lakkia ilmaan heittää. Niin karseassa jamassa tuo joukkue tällä hetkellä kilpailukyvyltään heikon päävalmentajansa Brad Larsenin johdolla on.

Mutta niin se vain NHL:ssä menee, että jos olet heittopussi kannattaa olla mieluummin raskaimman sarjan heittopussi – ja siksi Larsenkin saanee jatkaa -, sillä niin palkinto draftissa paremman varausnumeron muodossa on todennäköisempi.

Entäpä Tshekki? Mitä sanot tshekkiläisten suorituksesta?

Tämä oli tärkeä finaalipaikka Tshekille. Tshekki on ollut jääkiekkomaana todellisessa lamassa, mutta nyt miesten maajoukkue on palannut MM-mitalistiksi ja nyt sen teki myös alle 20-vuotiaiden maajoukkue. Tämä oli taas osoitus siitä, että Tshekin jääkiekkolama alkaa olla takanapäin. On kuitenkin muistettava, että Tshekki on viimeksi voittanut MM-mitalin U20 MM-tasolla viimeksi vuonna 2005. Ja viimeksi se on ollut tällä tasolla finaalissa vuonna 2001.

Kyllä tästä voi jotakin myös Tshekin miesten päävalmentajan Kari Jalosen ansioksi laittaa. Hän on tuonut roolissaan miesten päävalmentajana nostetta maan alamaissa olleeseen jääkiekkoon ja oli tämänkin joukkueen valmennuksen taustalla sparraajana tai ”laadunvalvojana” ja ”selkänojana”, kuten Ismo Lehkonen kommentaattorina häntä luonnehti. On mahdotonta arvioida Jalosen vaikutusta kattavasti juuri tälle joukkueelle, mutta merkittävä se joka tapauksessa on varsinkin, jos otetaan Tshekin maajoukkuejääkiekon kehitys isommassa kuvassa.

Turnaus päättyi Kanadan kultajuhliin ja kotiyleisö pääsi tuulettamaan MM-kultaa. Saiko kisat arvoisensa päätöksen ja kaikki on taas hyvin?

Kyllä ja ei. Tietysti kotikisat saivat satumaisen päätöksen ja uusia tähtiä syttyi taas jääkiekkokartalle ja kisat olivat Edmontonin vaisujen kisojen jälkeen huomattavasti lajille edukkaammat.

Mutta.

Olihan se nyt imelää, kun mietitään Kanadaa ravistelleita täysin sietämättömiä hyväksikäyttöskandaaleja ja niiden vastenmielisiä peittelyoperaatioita, että IIHF:n presidentti Luc Tardif lausui jäällä ennen mestaruuspokaalin jakoa juhlapuheessaan, että tämä oli esimerkiksi ”parasta lääkettä” kriisistä kriisiin kulkeneelle Hockey Canadalle.

Aivan kuin voittamisella kentällä voidaan todella saada tätä iljettävää sotkua jotenkin siivottua.

Se oli valitettava osoitus siitä, että missä IIHF:n presidentin arvomaailma makaa. Kunhan kansa hurraa, tv-rahat virtaavat, hallit ovat täynnä ja Kanada sopivasti sattui voittamaan, se oli hänen papereissaan ”parasta lääkettä” vastenmielisen tapauksen valkopesuun.