Espanja voitti historiallisen Euroopan mestaruuden – Englanti nurin trillerissä

Vamos!

Euro2024Jalkapallo

Espanja voitti historiallisen neljännen Euroopan mestaruuden kaadettuaan Englannin EM-finaalissa 2-1 (0-0).

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 15.7.2024 | KUVAT All Over Press

Espanja voitti historiallisen neljännen Euroopan mestaruuden kaadettuaan Englannin Berliinissä pelatussa finaalissa Englannin 2-1 (0-0).

Ensimmäinen puoliaika oli maaliton, mutta Espanja iski heti toisen jakson alussa.  Laminel Yamal jatkoi Dani Carvajalin upean avauksen Nico Williamsille, joka laukoi pallon ohi Jordan Pickfordin.

Englannin takaa-ajo yski, kunnes Gareth Southgate otti Harry Kanen ja Kobbie Mainoon vaihtoon ja heitti heidän tilalleen Ollie Watkinsin ja Cole Palmerin.

Kun ottelua oli pelattu 73 minuuttia, Englanti iski Bukayo Sakan kautta terävän vastaiskun, jonka päätteeksi Saka syötti Jude Bellinghamille, joka jatkoi puolestaan Palmerille. Palmerin tarkka sijoitus takanurkkaan 18 metristä tasoitti numeroiksi 1-1.

Espanja iski kuitenkin uudelleen, kun peliä oli enää jäljellä vain neljä minuuttia. Marc Cucurellan maapallo löysi vaihdosta kentälle tulleen Mikel Oyarzabalin, joka ohjasi pallon paitsion rajamailta ohi Pickfordin.

Englannilla oli vielä ottelun  varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla loistava paikka tasoittaa kulmapotkusta. Unai Simon torjui kuitenkin Declan Ricen puskun ja Dani Olmo pelasti paluupallon maaliviivalta.

Espanja hallitsi ottelua. Varsinkin avausjaksolla Englanti tyytyi vain puolustamaan pitkiä aikoja. Punnukset alkoivat tasoittua ensimmäisen jakson lopulla. Toista puoliaikaa leimasi se, että Espanja nosti hieman kaasulta jalkaansa, jolloin ote siirtyi Englannille. Englanti ei kuitenkaan juurikaan pystynyt uhkaamaan Espanjan maalia ennen Palmerin iskemää 1-1-tasoitusta.

Espanja voitti ottelussa pallonhallinnan prosentein 65-33. Se voitit myös laukaukset 16-9, laukaukset kohti maalia 6-4 ja huippupaikat 5-2. Espanja loi ottelussa maaliodotetta 1,77 maalia, kun Englannin maaliodottama oli 0,55 maalia.

Espanja on voittanut nyt Euroopan mestaruuden neljästi eli enemmän kuin mikään muu maa. Sen edelliset mestaruudet tulivat vuosina 1964, 2008 ja 2012. Lisäksi Espanja voitti edellisen kultakautensa aikana maailmanmestaruuden vuonna 2010.

Espanja oli myös ensimmäisen Euroopan mestari, joka voitti kisoissa kaikki seitsemän pelaamaansa ottelua.

Englannille tappio EM-kisojen finaalissa oli toinen peräkkäinen, sillä se hävisi kolme vuotta EM-finaalissa Italialle rangaistuspotkukilpailun jälkeen. Englannin ainoa arvokisavoitto on edelleen vuoden 1966 maailmanmestaruus 58 vuoden takaa.