JymyJussit on ajautunut ahdinkoon, joka ruokkii unelmaa Maila-Jussien paluusta suurelle näyttämölle

Pesäpallo

JymyJussit on ajautunut ahdinkoon, joka ruokkii unelmaa Maila-Jussien paluusta suurelle näyttämölle

JymyJussit ei ole saanut tarinaansa lentoon. Nyt Seinäjoella etsitään ratkaisua siihen, mitä miesten pesäpallossa pitäisi seuraavaksi tehdä.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 1.5.2021 | KUVAT All Over Press

JymyJussit: Seura-analyysi

Tausta

JymyJussit perustettiin vuonna 2012, kun Seinäjoen Maila-Jussit ja Nurmon Jymy yhdistyivät. Alku näytti lupaavalta. Hankkeen taakse saatiin Seinäjoen kaupunki ja myös yritysmaailma otti hyvin vastaan uuden seuran. Samoin  seuraorganisaatiota saatiin pyörittämään tuttujen pesäpalloihmisen rinnalle uudenlaisia ja yritysmaailmassa kunnostautuneita osaajia.

JymyJussien tarina ei kuitenkaan lähtenyt koskaan lentoon siten, kuten oli suunniteltu ja toivottu. Ei myöskään kentällä. Kun nimivahvoilla joukkueilla ei tullut menestystä kentällä, JymyJussit joutui halventamaan ja nuorentamaan joukkuetta dramaattisesti – ja sitä pidettiin ennen kautta 2016 suurimpana putoajaehdokkaana. Nuori joukkue yllätti kuitenkin superjokeri Jukka-Pekka Vainionpään johdolla kaikki. Joukkue meni pudotuspeleihin ja aloitti samalla JymyJussien uuden nousun.

JymyJussien nousu ei ole kuitenkaan realisoitunut odotetulla tavalla – ei kentällä eikä taloudellisesti. Lopulta oltiin tilanteessa, että seuraa piti pystyssä käytännössä yksi mies, Jymy-Jussit Oy:n nykyinen pääomistaja ja seuran puheenjohtaja Ossi Viljanen.

Nykytilanne

Nykytilanne on haastava, joidenkin arvioiden mukaan jopa kriittinen. JymyJussit on kentällä keskiryhmän heikoimpia joukkueita, ja sen selviytyminen syksyn pudotuspeleihin on kovan työn takana. Toisaalta vaaraa putoamisestakaan ei ole.

Vaikka kausi ei ole vielä alkanut, seinäjokisessa pesäpallossa on riittänyt väriä. Viljanen olisi halunnut saada JymyJussien taakse enemmän vastuunkantajia, mutta halukkaita ei ole ilmaantunut. Itse asiassa Seinäjoella tunnusteltiin talven aikana jopa sellaista mahdollisuutta, että ulkopuolinen ryhmittymä olisi ostanut JymyJussit. Hanke ei kuitenkaan realisoitunut – ainakaan vielä.

Jymy-Jussit on osakeyhtiö, eikä sen ostaminen riipu vain ostajista. Jonkun – tässä tapauksessa Ossi Viljasen – on oltava valmis myös myymään. Tällä hetkellä tilanne on auki sen suhteen, löytyisikö JymyJusseiile uudet omistajat ja olisiko Viljanen valmis luopumaan seurasta.

Tilanne on tällä hetkellä joka tapauksessa vaikea ja siinä mielessä tyypillinen, että seuraa pitää pystyssä yksinäinen seurajohtaja omine rahoineen. Sitä voidaan aina kysyä, miksi Viljanen on jäänyt JymyJussien kanssa käytännössä yksin – siksikö, että kukaan muu ei ole kiinnostunut JymyJussien kohtalosta vai siksikö, että Viljanen on itse karkottanut muut mahdolliset osaajat JymyJusseista.

Tulevaisuus

Tulevaisuuden suhteen ensimmäinen kysymys on, mitä Viljanen tekee seuraavaksi. Onko hän valmis luopumaan seurasta, jos nämä oraalla olleet ostohankkeet oikeasti etenisivät, vai haluaako tai joutuuko Viljanen jatkamaan yhden miehen missiotaan?

On todennäköisestä, että tämä kausi pelataan ensin alta ja asioita aletaan oikeastia ratkoa vasta kauden jälkeen.

JymyJussien kannalta ainoa – ja ehkä hieman ironinen – onni on, että nykyisessä joukkueessa ei ole Jukka-Vainionpään, Elmeri Liedon ja Joona Lehtisen lisäksi kovin montaa sellaista pelaaja, joita JymyJusseja suuremmat ja paremmin menestyvät seurat voisivat kiikaroida. Toisaalta jokainen voi kuvitella, mitä JymyJusseille kävisi, jos se menettäisi vaikka vain Vainionpään.

JymyJussien tulevaisuuden visioissa ei voi sivuuttaa yhtä tekijää – Seinäjoen Maila-Jusseja.

Maila-Jussien ja Nurmon Jymyn fuusio näytti monissa papereissa erinomaiselta ratkaisulta, mutta fuusiolle on käynyt, kuten niin monille fuusioille esimerkiksi jalkapallossa on käynyt – se on toiminut parhaimmin paperilla. Seinäjokinen pesäpalloyleisö ja monet pesäpallon arjen tekijät eivät ole ottaneet JymyJusseja omakseen, vaan elättelevät edelleen unelmaa legendaarisen Maila-Jussien uudesta tulemisesta. Näille unelmille JymyJussien ahdinko on antanut lisää koko ajan enemmän ja enemmän pontta.

Tilannetta ei olet helpottanut se, että SMJ on Jussi Järvisen johdolla tehnyt erinomaista juniorityötä ja järvisläisten on ollut vaikea mahtua samalle kentälle Viljasen kanssa. Siksi monet mailajussihenkiset pesäpalloihmiset näkisivät, että fuusio purettaisiin tavalla tai toisella ja vanha seuralegenda palaisi takaisin suurelle näyttämölle. Ratkaisun löytyminen ei ole ongelmatonta, sillä JymyJussien nykyinen Superpesis-lisenssi on alkujaan Nurmon Jymyn lisenssi, ei Maila-Jussien.

Seinäjoella on väläytetty myös sellaista mahdollisuutta, että SJK tai sen keskeiset taustahenkilöt, pääomistaja Raimo Sarajärvi ja toimitusjohtaja Sami-Petteri Kivimäki, lähtisivät mukaan myös pesäpalloon. Puheille on antanut lisäpontta se, että Kivimäki on entinen Vimpelin Vedon ja JymyJussien pelinjohtaja. SJK:n sisältä tällaiset suunnitelmat on kuitenkin jyrkästi kiistetty ja tyrmätty.

Seinäjokisen pesäpallon tulevaisuuden haasteiden ratkaiseminen on kiinni monesta muuttujasta, etenkin Ossi Viljasesta, ja päädyttiinpä Seinäjoella mihin ratkaisuun tahansa, kysymys on aina siitä, miten ammattitaitoinen ja miten vahva pesäpalloa pyörittävä organisaatio on.

Pesäpallon kannalta paras ratkaisu olisi kuitenkin se, että Seinäjoen Maila-Jussit ottaisi myös miesten Superpesis-joukkueen lippunsa alle. Maila-Jusseilla on jo nyt naisten Superin joukkue ja se tekee erinomaista juniorityötä niin pojissa kuin tytöissäkin. Yhtälöstä ei puutu kuin yksi pala, miesten Superpesis-joukkue.

Ja eihän siitä kahta sanaa ole, mistä seinäjokisen pesäpallon dna on tehty.

Se on tehty Maila-Jusseista.

Lue myös: Kiteellä on riveissään täysin poikkeuksellinen kultakimpale

 

Tilaa Elmo  tarjoushintaan  6 kk 49 e .

Voit ostaa Elmon myös irtonumerona

Lehtipisteestä tai diginä Lehtiluukusta