Everton on saamassa omistajan, joka voi herättää nukkuvan jättiläisen unestaan
Evertonin kannattajat seuraavat jännityksellä, toteutuuko seuran osake-enemmistö myynti uusille amerikkalaisomistajille. Jukka Rönkä avaa, mitä kaupan toteutuminen tarkoittaisi.
EM-kisojen lomassa Englannista tulee mielenkiintoinen uutinen uhkaavassa ja sekavassa tilanteessa olevan Evertonin siirtymisestä amerikkalaisomistukseen. Jukka, onko Everton siis pelastunut?
Evertonin myynnissä on tapahtunut niin paljon käänteitä, että tässä kannattaa odottaa vielä muutama hetki ennen kuin nuolaistaan.
Pitkään vireillä olleen 777 Partnersin kaupan kaatumisen jälkeen Evertonin omistaja Farhad Moshiri lähti etsimään uutta ostajaa 94,1 prosentin omistusosuudelleen Evertonista. Nyt hän on hyväksynyt amerikkalaisen Dan Friedkinin tekemän tarjouksen. Epävirallisten tietojen mukaan Friedkinin tarjous olisi 650 miljoonaa euroa, minkä lisäksi hän olisi valmis maksamaan 400 miljoonaa euroa Evertonin velkoja.
Kaupassa on kuitenkin vielä muutama mutka. Ensinnäkin Friedkin ja hänen juristinsa pääsevät vasta nyt tutustumaan perusteellisesti Evertonin tilanteeseen ja kirjanpitoon. Vasta tämän due diligencen jälkeen selviää se, paneeko Friedkin nimensä papereihin vai.
Ollaan siis pitkällä, mutta ei aivan vielä maalissa.
Jos tämä kauppa toteutuu, sen jälkeen Everton on pelastunut. Friedkinin henkilökohtaisen omaisuuden arvoksi on laskettu 5,7 miljardia euroa, mikä tekisi hänestä yhden Valioliigan rikkaimmista omistajista.
Hinta kuulostaa kovalta, kun ajatellaan, että esimerkiksi Todd Boehleyn vetämä ryhmä maksoi Chelseasta kaksi vuotta sitten 2,7 miljardia euroa. Miksi Friedkin maksaa tuollaisen summan Evertonista?
Tuo perushinta on sama, jonka 777 Partners olisi ollut valmis maksamaan Moshirin osakkeista eli siinä mielessä hinta ei varsinaisesti ole yllätys. Onko 650 miljoonan euron kauppahinta plus 400 miljoonan euron velkojen kuittaaminen sitten kova hinta vai ei, on hyvä kysymys.
On kuitenkin hyvä ymmärtää, että nyt ei makseta niinkään siitä, mitä Everton on tänään, vaan millainen kasvupotentiaali Evertoniin liittyy. Vaikka Everton on kompuroinut ja jopa kontannut pitkään, se on kuitenkin perinteinen suurseura, joka pitää vain herättää unestaan – ja sen Friedkin voi tehdä.
Sen lisäksi Evertonilla on taskussa erinomainen valttikortti, uusi ja upea Bramley-Moore Dock -stadion, jonne Everton on vahvistanut muuttavansa kauden 2025-2026 alkuun mennessä.
Stadionin kapasiteetti on reilut 52 000, minkä lisäksi stadionilla on kaikki nykypäivän mausteet sellaisille asiakkaille, jotka ovat valmiit maksamaan extraa samppanjasta, hummereista ja vip-aitioista.
Evertonin liikevaihto oli viime tilikaudella 2022-2023 reilut 200 miljoonaa euroa ja uuden stadionin on arvioitu tuovan seuralle arviolta noin 50 miljoonan euron lisätulot vuodessa.
Stadionin rakentaminen maksaa toki 600 miljoonaa, mutta Everton on laskenut elävänsä sen kanssa, kunhan saa ratkaistua viime vuosien polttavimman ongelmansa eli tappiollisuuden. Everton on tuottanut kuutena vuotena peräkkäin tappiota ja pelkästään kaudella 2022-2023 sen tappio yli 100 miljoonaa euroa.
Tappiollisten tilikausien seurauksena Evertonilta vähennettiin päättyneellä kaudella peräti kahdeksan pistettä, mutta se säilytti kuitenkin sarjapaikkansa kohtalaisen helposti.
Siirtoikkuna aukeni perjantaina. Miltä Evertonin tilanne näyttää tämän uusimman kauppakäänteen jälkeen?
Jos kauppa toteutuu, Evertonin ongelmana ei ole sen jälkeen raha, vaan se, paljonko se saa käyttää sitä pysyäkseen Valioliigan kulurajoitusten sisällä.
Ongelmana on, että tämän kauden tilikirjat pannaan kiinni vasta kesäkuun lopussa eikä kukaan tiedä vielä satavarmasti, miltä Evertonin luvut silloin näyttävät. Yleinen otaksunta on, että Evertonin on pakko myydä kahden viikon sisällä joku arvokkaampi pelaaja, koska sillä varmistetaan kulurajoitusten raameissa pysyminen.
Mihinkään niin laajaan tyhjennysmyyntiin Evertonin ei tarvitse kuitenkaan mennä, jollaisesta puhuttiin vielä kolme viikkoa sitten. Silloin pelkona oli, että jos 777 Partnersin kauppa kaatuu eikä Everton löydä nopeasti uutta omistajaa, sen on pakko pistää koko joukkue myyntiin, jotta Everton pysyy pystyssä.
Nyt ne pelot ovat hälvenneet tai ainakin hälvenemässä.
Kun kesäkuun lopun portista on menty kuivin jaloin läpi, sen jälkeen Evertonin on hieman helpompi hengittää, sillä seuraava tilikausi menee kiinni vasta ensi vuoden kesäkuun lopussa.
Joko tiedetään, ketä nämä potentiaaliset myytävät pelaajat ovat ja ketä Everton on ostamassa?
Kaikista vahvimmin otsikoissa on ollut toppari Jarrad Branthwaite, josta Manchester Unitedin on väitetty tehneen 35 miljoonan punnan tarjouksen. Kauppaan on kuitenkin matkaa, sillä Everton pyytää hänestä 70 miljoonaa puntaa.
Toinen potentiaalinen myytävä pelaaja on keskikenttäpelaaja Amadou Onana, jonka on väitetty olevan etenkin Arsenalin kiikarissa. Hänen hinnakseen on arvioitu 50 miljoonaa puntaa.
Branthwaiten ja Onanan lisäksi on puhuttu muistakin pelaajista, mutta nämä ovat todennäköisimmät suurkaupat tämänhetkisessä näkymässä.
Ostolistan kärjessä on ilman muuta uusi hyökkääjä, sillä Everton teki päättyneellä kaudella avoimessa pelissä vain 19 maalia, joka oli pienin lukema Valioliigassa.
Ostolistan ykkösenä on mitä ilmeisemmin tällä hetkellä Chelsean Armando Broja, mutta Friedkinin tulo voi sekoittaa Evertonin suunnitelmia positiivisella tavalla varsinkin kärkipelaajan hankinnan osalta. Branthwaiten ja Onanan mahdolliset lähdöt korvattaisiin sen sijaan halvemmilla vaihtoehdoille, jolloin limiitteihin saataisiin lisää vapaata tilaa hengittää.
Vielä lopuksi: Mikä mies tämä Dan Friedkin on?
Hän on vuonna 1965 syntynyt amerikkalainen liikemies, joka johtaa isänsä perustamaa monialan yritystä The Friedkin Groupia sekä sen Toyota-autoja maahantuovaa tytäryhtiötä.
Vuonna 2020 Friedkin Group osti osake-enemmistön AS Romasta ja vuosi sitten AS Cannesista.
Friedkin on saanut Roman omistajana varsin positiivisia arvioita. Häntä on erityisesti kiitetty siitä, että hän on antanut jalkapalloilulliset asiat ammattilaisten käsiin ja keskittynyt itse bisnespuoleen ja ennen kaikkea siihen, miten Romasta tehtäisiin taloudellisessa mielessä entistä suurempi ja vahvempi seura.
Friedkinista on sanottu, ettei hän tyydy juoksemaan jonon jatkona, vaan Roman tavoitteet on asetettu sinne, minne mahtuu vain yksi seura – huipulle. Siksi myös Evertonin kannattajilla on syytä toiveikkuuteen, jos kauppa toteutuu.