F1-kisojen ajaminen Qatarin kaltaisissa maissa oksettaa suomalaisasiantuntijaa

Fernando Alonso vastaili median kysymyksiin Qatarissa.

Formula 1

F1-kisojen ajaminen Qatarin kaltaisissa maissa oksettaa suomalaisasiantuntijaa

Pitäisikö F1-kisoja järjestää Qatarissa tai muissa arabimaissa? Erkki Mustakarin mukaan ei pitäisi.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 6.10.2023 | KUVAT All Over Press

ElmoTV:n F1-asiatuntija Erkki Mustakari pitää vastenmielisenä F1-kisojen järjestämistä Qatarin kaltaisissa maissa. Viikonloppuna ajettavan Qatarin GP:n lisäksi F1-kisoja ajetaan tällä kaudella muun muassa Bahrainissa, Saudi-Arabiassa ja Abu Dhabissa.

”On käsittämätöntä, että kuninkuusluokan kisoja järjestetään tällaisissa maissa, jossa moottoriurheilun historian ymmärtäminen, arvostaminen ja lajin tunteminen on täysin nollatasolla. Kisoja ajetaan hyvin pienille yleisöille ja katsojista vain harvat maksavat lippunsa itse. Euroopassa ja Amerikassa lippuja ostavat myös tavalliset katsojat eivät vain joku sponsorieliitti”, Mustakari murahtaa.

”Kokonaan oma ulottavuutensa näissä kisoissa on se, että arabimaat käyttävät kaikkea urheilua hyväkseen omiin tarkoituksiinsa. Vaikken olekaan ihmisoikeusasioissa mikään asiantuntija, toisten ihmisten ahdingon hyväksikäyttö on oksettavaa ja se tahrii myös formula ykkösiä. Saudi-Arabia on isoin ja ehkä eniten urheilua hyväksi käyttävä maa, mutta eivät muutkaan arabimaat kauaksi jää.”

”Jotenkin tuntuu, että Kansainvälinen autoliitto on jo niin syvällä yhteistyössään näiden maiden kanssa, ettei se enää löydä tietä ulos. Eikä helppoa ulospääsyä varmasti edes ole. Jo pelkästään arabimaihin rakennettujen uusien ja upeiden F1-ratojen houkutuksia on hyvin vaikeaa vastustaa.”

Mercedeksen Lewis Hamilton ja nyt jo lajista eläköitynyt saksalaiskuski Sebastian Vettel pitivät ihmisoikeusasioita aikoinaan esillä omalla tavallaan F1-piireissä. Heidät haluttiin kuitenkin vaientaa ja sitä varten kuskeille laadittiin käyttäytymis- ja pukeutumissääntöjä.

”FIA:lle raha ratkaisee, joten ei ole ihme, että kaikki halutaan hiljentää ja lakaista roskat arabialaisen maton alle. Arabimaissa on neljä kisaa, mikä on liikaa. Ylipäätäänhän F1-kaudessa on liikaa kisoja, sillä jos kilpailuja olisi vähemmän, yhden kisan merkitys olisi suurempi ja myös yleisön kiinnostus tulisempi. Ehkä näistä maista voisi ottaa kisoja pois. Mutta kenellä on ne lihakset, joilla sellainen peliliike tehtäisiin?”, Mustakari kysyy.