F1-kuljettajat saavat viimeinkin apuvälineen, josta tavalliset autoilijat ovat nauttineet jo pitkään

Max Verstappen voi jatkossa nousta autostaan hieman raikkaampana kuin tähän saakka.

Formula 1

F1-kuljettajat saavat viimeinkin apuvälineen, josta tavalliset autoilijat ovat nauttineet jo pitkään

Formula-kuljettajat saavat autoihinsa viimeinkin parannuksen, jota he ovat jo pitkään toivoneet - ilmastoinnin.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 14.2.2025 | KUVAT Red Bull Content Pool

F1-sarja ilmoitti tällä viikolla sääntömuutoksista alkavalle kaudelle. Sarjassa on nyt erityisesti kiinnitetty huomiota kuskien pärjäämiseen erittäin kuumissa ajo-olosuhteissa. Kuumissa kisoissa autoihin on jatkossa asennettava viilennysjärjestelmä.

ElmoTV:n Erkki Mustakari pitää sitä kuskien kannalta hyvänä asiana.

”Kyllä nykyään ajetaan todella helteisissäkin olosuhteissa ja kuskien on nähty kisan jälkeen toikkaroivan sinne tänne huonovointisuuttaan valitellen. Toiset eivät ole päässeet edes kisan jälkeiseen mediatilaisuuteen asti ennen kuin on vaadittu muutakin hoitoa kuin vettä”, Mustakari sanoo.

”Sikäli on hyvä, että tähän on puututtu. Samalla tietysti luonnonolosuhteiden vaikutus kilpaa-ajamiseen vähenee.”

Viilennysjärjestelmä on asennettava kuskien helpotukseksi autoihin, jos kisojen lämpötila nousee yli 30 asteen. Autot saavat painaa kuumien maiden kisoissa sitä myöten viisi kiloa enemmän.

”Nyt F1-autoihin on tulossa siis ilmastointi”, Mustakari naurahtaa.

”Tästä on puhuttu paljon vuosien varrella, mutta viilennyksen lisäpaino on aina ollut ongelma. Nyt auton paino saa hieman lisääntyä, minkä vuoksi lisälaitteiden asentaminen ei ehkä ole niin vastenmielistä. Viilennyslaite voi tulla vaikka istuimiin, mutta onhan niitä muitakin ratkaisuja.”

”Lisäksi kuskeille tulee viilennyspaidat päälle kuumissa olosuhteissa. Niitä on nähty kuskien päällä jo aiemminkin.”

Autojen kokonaispaino on jatkossa 800 kiloa. Kuskien pitää painaa varusteineen 82 kiloa.

”Tämä voi jopa suosia kookkaampia kuljettajia ja pienten kuskien pitää varustautua. Tästä voi tulla pienille ja kevyille kuskeille vieläpä pieni haaste. Monet F1-kuskithan ovat hyvinkin pienikokoisia ja 82 kiloa tuntuu jo isolta numerolta. Aiemmin se oli 80 kiloa, joten pieni muutos tässä taas on.”

”Kaikenlaisia tarinoita F1-sarja kyllä kuskien painorajojen puitteissa jo tuntee. Joskus podiumkuskien päälle on jopa heitetty ämpärillä vettä, kun he ovat tulleet halimaan tallin henkilökuntaa kisan lopun riemusaatossa. Haalari imi vettä ja se toi mukavasti lisäpainoa ennen punnitukseen asettumista”, Mustakari hekottelee.

”800 kilon painoraja autoille tuntuu isolta. Autothan ovat tankkeja verrattuna entisaikoihin ja vaikka siihen kun Häkkinen, Salo ja Lehto ajoivat kilpaa. Ennen hybridi-aikaa autojen paino oli siinä 600 kilon paikkeilla. Nyt pelkästään akut tuovat todella paljon lisäpainoa koko pakettiin. Painoa lisäävät sitten tietysti aina myös moottori, vaihdelaatikko ja erilaiset elektroniset osat.”

Sääntöuudistusten myötä nopeimman kierroksen lisäpistettä ei enää jaeta kuskeille. Lisäksi tulevalla kaudella tallien pitää antaa tulevaisuuden lupauksille neljänä viikonloppuna mahdollisuus ajaa vapaissa harjoituksissa kahden sijaan.

”Sääntökirjaan on viilattu muutamia muitakin pienempiä asioita, mutta tällä kaudella sääntömuutokset ovat aika maltillisia. Ensi vuonna sitten rysähtää, kun sarjassa tapahtuu se todella iso mullistus muutenkin”, Mustakari muistuttaa.