Inter tarttui viimeiseen oljenkorteen – Veikkausliigan mestaruustaistelu on kutkuttava

Timo Furuholm ja Inter voivat vielä sotkea Veikkausliigan mestaruustaistelun.

JalkapalloVeikkausliiga

Inter tarttui viimeiseen oljenkorteen – Veikkausliigan mestaruustaistelu on kutkuttava

KuPS, HJK ja kaksikon perässä roikkuva Inter ovat Veikkausliigan mestarikandidaatit. Vallitseva koronavirustilanne tuo myös Veikkausliigan loppuratkaisuun omat epävarmuustekijänsä.

Juuso Kokkonen
TEKSTI Juuso Kokkonen
@JuusoKokkonen
JULKAISTU 15.10.2020 | KUVAT All Over Press

Veikkausliigan mestaruustaistelu on kahden, tai nipin napin kolmen, joukkueen kauppa. HJK ja KuPS viilettävät tasapistein kärjessä, FC Inter on seitsemän pistettä kaksikon takana.

Kärkikolmikolla on runkosarjaa jäljellä kolme ottelua. Sen jälkeen, mikäli olosuhteet mahdollistavat, edessä on mitalisarja, jossa joukkueet pelaavat viisi ottelua.

Torstaina FC Inter ja KuPS kohtasivat Turussa. Turkulaiset ottivat 2–0-voiton ja siten kampesivat itsensä vielä jonkinlaisen iskuetäisyyden päähän.

Riveiro otti niskalenkin Erlandsenista

Interille torstain ottelu KuPSia vastaan oli elintärkeä, mikä näkyi joukkueen pelaamisessa. Espanjalaisvalmentaja Jose Riveiro marssitti kentälle määrätietoisen Interin, joka tiesi, mitä teki.

Interi pyrki kontrolloimaan palloa ja tuomaan pallon ympärille paljon pelaajia. Tällä tavoin Inter söi KuPSilta mahdollisuudet nopeisiin vastaiskuihin. Pallonmenetyksen jälkeen Inter iski nopean vastaprässin ja tuhosi mahdollisuudet hyökätä. Inter teki hyvin sitä, mihin se on pyrkinyt koko kauden omassa pelaamisessaan.

Ensimmäisellä jaksolla KuPS ei järin montaa kertaa hyökännyt niin, että se olisi saanut vietyä hyökkäyksen maalille asti.

KuPS pyrki vaihtelemaan kahden puolustusmuodon, 4–3–3-prässin ja 4–5–1-blokin välillä, mutta se ei ollut yhtä täsmällistä ja terävää kuin on monesti aiemmin nähty. KuPS ei ole enää pitkään aikaan pystynyt haavoittamaan vastustajiaan prässillään kuten Arne Erlandsenin joukkue kykeni alkukaudella.

Inter-pelissä KuPS myös usein jäi ikään kuin blokin ja prässin välitilaan. Niissä tilanteissa Inter löysi nopeasti vapaan pelaajan linjojen välistä.

Merkittävin iskunpaikka Interin kannalta oli kuitenkin KuPSin pallollisen vaiheen organisointi sekä kuopiolaisten puolustusvalmius ja toiminta negatiivisissa tilanteenvaihdoissa.

Molemmat Interin maaleja edeltäneet tilanteet lähtivät siitä, kun KuPS menetti rakentelu- tai murtautumisvaiheessa pallon ja Inter hyökkäsi nopeasti isoihin tiloihin.

KuPSin pallollisessa pelissä on omat riskinsä, sillä se ei ole kovin täsmällisesti organisoitu. Joukkue etenee yhä suurella volyymilla, ei niinkään laatua aina kunnioittaen. Tämä johtaa siihen, että tulee kontrolloimattomia pallonmenetyksiä.

Interiä vastaan ne kostautuivat. Kokonaisuutena KuPSista jäi vaisu kuva, ja pelaamisen taso on ollut jossain määrin laskemaan päin Veikkausliigassa.

Toki joukkueelta puuttui Turussa liuta avauksen pelaajiaan. Eikä europelien rasitus voi olla näkymättä joukkueen otteissa.

Miten korona vaikuttaa loppukauteen?

Koronavirustilanteen kehittyessä yhä kriittisempään suuntaan Suomessa myös Veikkausliiga voi joutua haasteiden eteen loppukaudella.

Loppukaudella pelien pelaaminen tyhjille katsomoille ei vaikuttaisi olevan ongelma, mutta ongelma tulee siinä vaiheessa, jos joukkueita joutuu karanteeniin.

Runkosarja ja loppusarjat huomioiden joukkueilla on jäljellä 8–10 peliä Veikkausliigassa. Sarjan pitäisi olla paketoituna hieman reilun kuukauden päästä, joten kovin paljon varaa ei ottelusiirtoihin ole.

Alkukesällä tehdyn päätöksen mukaisesti kausi voidaan päättää myös runkosarjaan, mikäli näyttää siltä, että esimerkiksi ottelusiirtojen myötä loppusarjojen aloitus venyisi tai muutoin olosuhteet eivät olisi otolliset loppusarjojen pelaamiseen. Tämä on tietysti se kortti, joka käytetään vasta sitten, kun on aivan pakko.

Oletettavasti mestaruussarja kyetään pelaamaan. Siinä tapauksessa mestaruustaistelussa on kaikki auki, sillä kärkikolmikolla olisi keskenäisiä pelejä jäljellä. KuPSin ja HJK:n etumatka on toki pitkä, mutta Interin vielä saavutettavissa.

Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että HJK on pitämässä kiinni suosikkiasemastaan. Helsinkiläisten pelaaminen on pala palalta kehittynyt paremmin suhteessa vastustajiinsa, ja Toni Koskelan joukkueella on erinomainen kyky sopeutua erilaisiin vastustajiin.

Lue myös: Timo Furuholm latoo maaleja ja se kertoo miksi FC inter taistelee mestaruudesta