FC Lahden joukkue on rakennettu enemmän pihapelejä varten kuin Veikkausliigaan

Arlind Sejdiu, Altin Zeqiri ja Eemeli Virta ovat joutuneet hengittämään tällä kaudella Lahdessa vähähappista ilmaa.

Il PinturicchioJalkapalloVeikkausliiga

FC Lahden joukkue on rakennettu enemmän pihapelejä varten kuin Veikkausliigaan

FC Lahden uusi päävalmentaja Mikko Mannila on kovassa paikassa. Joukkue on rakennettu enemmän pihapelejä varten kuin Veikkausliigaan - ja osa pelaajista pelkästään hölkkää kentällä.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 25.7.2022 | KUVAT All Over Press

Veikkausliigan toinen suuri kriisijoukkue, FC Lahti, on nyt pelannut viisi ottelua uuden valmentajansa Mikko Mannilan alaisuudessa.

Positiivista Mannilan viidessä ottelussa ovat olleet jatkopaikka Suomen Cupista sitkeäksi osoittautunutta Ykkösen JäPSiä vastaan ja arvokas vierasvoitto FC Interistä. Hyvien tulosten vastapainona ovat kuitenkin rumat tappiot KuPSille ja Hongalle sekä viimeisessä ottelussa masentava 1-3-tappio SJK:lle.

Mikä siis tilanne Lahdessa on? Onko Mannila saanut kurittomaan ja sekavaan Lahteen ryhtiä?

On mentävä ensin muutama askel kauemmaksi.

FC Inter vs FC Honka starts a hectic football week! Bet now!

Jalkapallossa joukkueet eivät ajaudu kriiseihin sattumalta. Pisimmillään kysymys voi olla vuosien linjattomasta toiminnasta, mikä realisoituu jossain kohtaa sellaiseen kriisiin kuin FC Lahdella, HIFK:lla tai vuodesta toiseen kaaoksessa harhailevalla SJK:lla.

HIFK:n kohdalla on oltu jo vuosia tulossa tähän, että korttitalo hajoaa jossain kohtaa. Siksi seuran uusia omistajia on kohtuutonta syyttää kaikesta. SJK on toiminnallaan luonut seuraan kovien odotusten rauhattoman ympäristön, jonne on saatu aikaan vauhdikas valmentajaruletti epäjohdonmukaisine rekrytointeineen ja poukkoilevine päätöksineen.

***

Myös FC Lahdessa on samantyyppinen tilanne. Mannilan edeltäjät, Ilir Zeneli ja Toni Korkeakunnas, saivat rakentaa omaa prosessiaan verrattain rauhassa, mutta FC Lahti on junnannut näiden valmentajien kanssa paikallaan.

Lahden pelin rakenteessa olevat ongelmat oli nähtävissä jo viime kaudella, mutta tänä kesänä ongelmat ovat kärjistyneet. Rakenteiden lisäksi Lahdella on pettänyt pahasti myös joukkueen rakentaminen. Nykyinen joukkue on enemmän pihapeleihin tai 5v5 hyökkäyspeliin soveltuva joukkue kuin ammattimaisesti rakennettu Veikkausliiga-joukkue. Joukkueen rakentamisessa olevan ongelman on täydentänyt osaamaton valmennus, mikä on johtanut kentällä pahoihin ongelmiin ja jopa suoranaiseen kaaokseen.

Zeneli haali joukkueensa täyteen hyökkäysvoimaisia ja sinällään taitavia pelaajia. Jalkapallo on kuitenkin muutakin kuin vastustajien ohittamista ja hienoja kikkoja. Siksi Lahden katastrofi oli nähtävissä jo ennen kautta.

Mannila on sinällään hyvä rekrytointi Lahdelta, mutta hänellä on valtava työ saada muutos aikaan kurittomassa joukkueessa. Albion Ademia, Altin Zeqiriä tai Geoffrey Chinedua ei viikossa saada kiinnostumaan puolustuspelaamisen periaatteista. Ongelma koskee toki muitakin pelaajia, mutta nimesin tähän muutaman joukkueelle pallollisessa vaiheessa tärkeän pelaajan.

***

Mannila tuli muutenkin Lahteen vaikeassa saumassa, sillä Lahti on kohdannut hänen tulonsa jälkeen pääasiassa vain sarjan kärkijoukkueita. Inter-voitto loi uskoa paremmasta, mutta sarjan pelilliset johtajat KuPS ja Honka näyttivät 4-0- ja 5-0-voitoillaan, mikä on tällä hetkellä tasoero sarjan kärjen ja pohjan välillä.

KuPSia vastaan Lahti pystyi esittämään selvästi harjoiteltua pelinavaamista ja puolustamisessakin näkyi selvää kehittymistä, mutta toteutus on edelleen välillä heikkoa, ja KuPS latoi armotta palloja maaliin Lahden virheistä. Honka puolestaan hakkasi Lahden pelin atomeiksi vahvalla korkealla prässillään heti alkuun. Kun Lahti pyrki muuttamaan puolustamistaan aktiivisemmaksi, kyyti oli yhtä kylmää ja Honka leikitteli hienoja maaleja liukuhihnalta.

SJK-ottelu oli Mannilan ensimmäinen koitos, jossa vastaan asettui hiukan kevyempi vastustaja. Lisäksi Mannilalla oli ollut muutama viikko aikaa työskennellä joukkueensa kanssa. SJK-ottelusta voi ja pitääkin jo nähdä valmentajan kädenjälkeä ja se, kuinka pelaajat käyttäytyvät kentällä.

Mannila on sinällään tehnyt hyvää työtä, mutta ongelmana on ollut joidenkin pelaajien välinpitämättömyys ja kurittomuus kentällä, mikä on satuttanut omaa joukkuetta. Näillä pelaajilla on tässä mielessä iso peiliin katsomisen paikka. Mannila varmasti näkee, keitä nämä pelaajat ovat, ja siksi hänen on uutena valmentaja kovassa paikassa. Heikolla asenteella pelaavat pelaajat olisi uskallettava nimistä välittämättä laittaa sivuun ja kentälle olisi löydettävä pelaajat, jotka taistelevat joukkueelle 100-prosenttisella asenteella.

Toki on hyvä muistaa, että Lahti joutui lähtemään loukkaantumisten vuoksi SJK-otteluun hyvin eksoottisella kokoonpanolla ja muodolla. Siksi ottelu ei välttämättä antanut täysin oikeaa kuvaa siitä, missä Lahti tällä hetkellä menee. Varsinkin ensimmäinen jakso oli joukkueelta vaisu ja kun taululla oli tauolla jo 0-2-lukemat, ottelu oli pitkälti taputeltu.

Lahti on tällä hetkellä sarjassa toiseksi viimeisenä ja ero yhden ottelun vähemmän pelanneeseen sarjajumbo HIFK:hon on viisi pistettä.

Mannilalla ja FC Lahdella on vielä muutama kierros aikaa hypätä suoran säilymisen kelkkaan, mutta kukaan ulkopuolinen ei tule nostamaan Lahtea nykyisestä suosta. Vain pelaajat ja valmennus voivat siinä onnistua –ja onnistua nimenomaan yhdessä.

***

Mannilalla on toki paljon kehittämistä Lahden pelaamisessa, mutta suurin huolenaihe on se, että osa pelaajista vain hölkkää tai kävelee kentällä, kun pitäisi juosta täysillä kotiin. Se, että esimerkiksi Juho Pirttijoki ja Martinos Christofi tekevät jatkuvasti katastrofaalisia päätöksiä puolustaessaan, on vielä asia erikseen.

SJK:n ensimmäinen maali Lahtea vastaan oli yksi lukuisista kuvaavista esimerkeistä Lahden pelaajien välinpitämättömyydestä. Jos pelaajien asenne on näin surkealla ja vastuuttomalla tasolla, silloin on turha puhua taktiikoista ja muusta. Asenne on ensin saatava kohdalleen ja vasta sitten päästään kiinni taktisiin ongelmiin.

Mannila on toki päävalmentajana vastuussa kokonaisuudessaan, mutta Lahden kopissa tarvitaan nyt kovia puheenvuoroja myös pelaajilta. Jokaisen on kannettava kriisin laukaisemisessa oma vastuunsa – oli kyse sitten siitä, mitä tehdään otteluissa, mitä harjoituksissa tai mitä vapaa-ajalla.

Lahti näyttää nyt kokoelmalta erilaisia yksilöitä. Osalla on selkeä asenneongelma, mutta joukossa on myös muutama tsemppari. Joukkueeksi ryhmää ei tunnista.

Tässä on myös avain Lahden loppukauteen. Löytääkö ryhmä yhteishengen tehdä töitä toistensa eteen joka päivä ja sitä kautta rakennettua hyviä viikkoja yhdessä?

Tämän jälkeen Mannilan on saatava ajettua sisään riittävän yksinkertainen pelisysteemi, joka nojaa 4-4-2- tai 4-5-1-peruspuolustusmuotoon. Pelaajien taso riittää nostamaan joukkueen turvaan, mutta vain jos joukkue pelaa molempiin suuntiin.

Lahden pelaamisessa suurimmat ongelmat ovat avoimen pallon tilanteet ja joukkueen muodon venyminen. Pallollisessa vaiheessa pelaajien liikkuminen on monesti yhtä laiskaa kuin puolustaessa. Sen seurauksena Lahti ajautuu jatkuvasti alivoimaiseksi pallon lähellä, mikä johtaa usein pallon menetykseen.

Juuri tällaisen kierteen lopuksi SJK iski pelin tuloksen kannalta ison 2-0-maalin ensimmäisen jakson viime sekunnilla.

Tästä syystä hyvät treeniviikot ovat isossa roolissa, sillä joukkue voisi olla paremmassa vedossa myös fyysisesti.

***

Lahdella on joka tapauksessa edessä haastava syksy. Mannilaa ja Lahden koko organisaatiota mitataan tulevien viikkojen ja kuukausien aikana kovempaa kuin koskaan.

Tässä puristuksessa kysymys kuuluu, kestääkö teflon rankkasateen vai joudutaanko uutta pinnoitetta hakemaan ensi kaudella divarista?

Sekään ei ole Lahdessa mahdoton skenaario.

Darwin Nunez