Ferrarin kipinöinti voi johtaa yllättäviin seurauksiin toisessa kriisitallissa
Ferrarilla on ilmassa kriisin merkit, joilla saattaa olla yllättäviä seurauksia muihinkin talleihin kuin vain Ferrariin.
Ferrarin kauden ensimmäinen GP Bahrainissa kääntyi jo kisan aikana massiiviseksi pettymykseksi. Charles Leclerc joutui keskeyttämään ja Carlos Sainz antautui Aston Martinin Fernando Alonsolle taistelussa kolmannesta sijasta.
Maranellossa on myrskynnyt muutenkin. Toistaiseksi suurin uutinen on ollut Ferrarin aerojohtaja David Sanchezin päätös jättää talli. Sanchez vastasi niin viime kuin tämän kauden auton suunnittelusta ja rakentamisesta. Myös monen muun suunnittelupuolen ja teknisenportaan tekijän sanotaan jakelevan työhakemuksiaan varikolla.
ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari ei ole yllättänyt siitä, että Ferrarilla myrskyää jo nyt.
”Kyseessä on italialaistalli ja Italiassa saadaan soppa aikaiseksi kaikesta, jos halutaan”, Mustakari naurahtaa.
”Mutta on tässä takana muutakin. Ferrarilla on kovat menestyspaineet, mutta viime kausien Ferrarit eivät ole olleet mitään mestarilaatua, vaan pettymyksiä pettymysten perään. Menestystä viime vuonna toi lähinnä moottori, mutta F1-auton toimivuudessa kysymys on aina kokonaisuudesta. Pelkää hyvä moottori ei vielä riitä.”
”Myrskyn taustalla on myös tallipäällikön vaihtuminen. Frédéric Vasseur on ranskalainen jääräpää ja sellainen sheriffi, joka ei pelkää haasteita tai konfrontaatiota. Vasseur on sanonut, että hän lähtee rakentamaan tallille menestystä ja se on ainoa päämäärä. Tietysti silloin tallissa kolisee ja kolina mittaa monien tahojen sietokykyä.”
Miksi lähti ja minne?
F1-piireissä on pohdittu, lähtikö Sanchez Ferrarilta vapaaehtoisesti vai ohjattiinko hänet hienotunteisesti ovensuuhun. Mustakarin mukaan Sanchezin lähtöön saattaa liittyä suurempikin kuvio.
”Sanchez tuli Ferrarille McLarenilta 2012 ja saattaa nyt olla palaamassa juuri sinne. Ei ole salaisuus, että McLaren houkuttelee tällä hetkellä kuumeisesti osaavaa väkeä, niin heikko sen auto on.”
”McLarenilta voi kuulua tulevaisuudessa mielenkiintoisia rekrytointiuutisia. Sanchez olisi yksi looginen veto, mutta en olisi yllättänyt, jos Ferrarin viime kauden tallipäällikkö Mattia Binotto löytyisi McLarenilta heti, kun hänen Ferrari-työsopimuksensa kilpailijarajoite umpeutuu. Binotto on kuitenkin erinomainen moottorimies ja McLaren huutaa nyt osaamista.”
Ferrarin nosti edelliseen kukoistukseensa rakastettu ranskalainen tallipäällikkö Jean Todt yhdessä Ross Brawnin ja Michael Schumacherin kanssa. Noista vuonna 1996 alkaneista ajoista unelmoidaan yhä.
”Yksi ongelma Ferrarilla on se, että firman johdossa kuunnellaan herkällä korvalla, mitä maan tärkeimmät F1-mediat tallista ja sen kehitystyöstä sanovat – ja sen annetaan vaikuttaa tekemiseen. Ferrari on usein toiminut median paineen mukaan. Nytkin tätä painetta on selvästi havaittavissa.”
”Vasseurin haasteena ei ole pelkästään italiainen media. Hänen on vakuutettava myös Ferrarin johto, että hänen tiensä on oikea, vaikka se olisikin aluksi kivikkoinen.”
Prinsessa oikuttelee
Ferrarin ykköstähden Charles Leclercin on sanottu vaatineen pikaista tapaamista Ferrarin omistajien ja johdon kanssa uuden auton ongelmien vuoksi.
Mustakari pitää monacolaisen peliliikettä erikoisena.
”Vasseurin haasteet ovat monet. Hänen pitää osata luovia lipevän italialaismedian, supersensitiivisen omistus- ja johtoportaan kanssa, ja kaiken kukkuraksi vielä prinsessamaisia elkeitä osoittavan tähtikuskinsa kanssa.”
”Olettaisi nimittäin, että kuski kävisi ongelmat läpi kuitenkin tallipäällikkönsä kanssa, eikä kapua suhteillaan heti johtotorniin valittamaan.”
”Itse kuitenkin uskon yhä Vasseurin menestyvän tehtävässään. Yhden kisan jälkeen ei kannata vielä vaipua epätoivoon. Vasseurin on kuitenkin pian löydettävä avaimet noihin isoimpiin lukkoihin ja ehkä vielä nostettava jo tulevana viikonloppuna joku kani hatusta, jotta menestystä tulisi edes jonkin verran molemmilla autoilla. Sillä saataisiin median suuta suppuun ja työrauhaa edes hetkeksi”, Mustakari sanoo.