Florida Panthers voisi Jukka Jalosen johdolla voittaa jopa Stanley Cupin

JääkiekkoLeijonatNHL

Florida Panthers voisi Jukka Jalosen johdolla voittaa jopa Stanley Cupin

Samuel Savolainen pitää NHL-toimittaja Frank Seravallin uutisointia Jukka Jalosen mahdollisesta NHL-pestistä luotettavana ja loogisena.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 20.6.2022 | KUVAT All Over Press

Yhdysvaltalainen NHL-toimittaja Frank Seravalli kirjoitti Twitterissä maanantai-iltana, että Jukka Jalonen olisi yksi ehdokas Florida Panthersin uudeksi päävalmentajaksi. Samuel, miten vakavasti Seravallin uutiseen pitää suhtautua?

Seravalli on tunnettu jääkiekkotoimittaja, joka ei heittele uutisia huhupohjalta. Siksi sanoisin, että ei savua ilman tulta. Jos Seravalli julkaisee tällaisen twiitin, sen takana on silloin oikeaa tietoa eli Jalonen on ainakin yksi niistä nimistä, joista Floridan seuraava päävalmentaja voisi löytyä.

Tällaisia uutisia on hyvä myös peilata sitä vastaan, onko uutisessa mitään logiikkaa tai järkeä. Ja tässä logiikkaa on paljonkin. Floridan GM on suomalaisen jääkiekon erittäin hyvin tunteva Bill Zito. Hän oli aikoinaan pelaaja-agenttina ja perustajia Acme World Sportissa, josta hän lähti Jarmo Kekäläisen apulais-GM:ksi Columbus Blue Jacketsiin. Jos joku GM voisi Jalosen NHL:ssä palkassa, Zito on ilman muuta kaikista todennäköisin GM.

Jarmo Kekäläisen voisi kuvitella olevan toinen potentiaalinen GM ja olihan Jalosen nimi mukana hatussa Columbuksen päävalmentajaksi, mutta ymmärtääkseni Jalonen oli vain näennäinen vaihtoehto Kekäläiselle. Kekäläinen on myöntänyt yksityiskeskustelussa epäsuorasti, ettei hän halua profiloitua NHL:ssä suomalaisprojektin vetäjäksi, joten Jalosella ei ole ainakaan Kekäläisen silmissä erityisasemaa – pikemmin päinvastoin.

Ja jos tuohon Seravallin twiittiin palaan vielä, siinähän mainittiin, että Tuomo Ruutu oli ainoa Panthersin apuvalmentaja ja valmennusstaffin jäsen, jonka sopimusta jatkettiin, kun päävalmentaja Andrew Brunette sai potkut kauden jälkeen. Ehkä sitäkin voisi pitää pienenä viittauksena Jalosen suuntaan – olkoonkin, että Zito oli aikoinaan Ruudun pelaaja-agentti.

Millainen pesti Florida olisi Jaloselle?

Huippupesti ja unelmapesti. Hän saisi käsiinsä huippujoukkueen, joka voisi voittaa Stanley Cupin vaikka saman tien. Kyseessä ei olisi siis useamman vuoden rakennusprojekti. Panthers teki päätyneellä kaudella runkosarjassa eniten maaleja ja aikaikkuna sille, että joukkue voisi voittaa Stanley Cupin, on auki juuri nyt.

Time to Tampa Bay to wake up against Colorado! Check the odds for Game3 at LeoVegas!

Joukkueeseen olisi siinä mielessä helppo tulla, että Panthersin kapteeni ja tärkein hyökkääjä on suomalainen eli Aleksander Barkov. Lisäksi Liigan runkosarjan päättyneellä kaudella voittanut Tapparan Anton Levtchi teki juuri sopimuksen Floridaan. Joukkueessa pelaa lisäksi Anton Lundell ja Eetu Luostarinen sekä Markus Nutivaara ja Jaloselle Leijonista tuttu Petteri Lindbohm, joiden sopimukset kylläkin loppuu juuri tänä kesänä.

Jalonen olisi myös Floridan kannalta hyvin istuva valinta. Huimat maalimäärät ovat toki kova meriitti, mutta Jalonen toisi Floridan pelaamiseen oman total hockeynsa ja sen mukana erittäin tarkan puolustuspelaamisen. Siinä olisi hyvät raaka-aineet menestyvälle cocktailille.

Karhua ei vanhan sanonnan mukaan kannata nylkeä ennen kuin se on kaadettu, mutta mikä olisi juuri nyt Jalosen seuraajapelin rankingin Leijoniin?

Kyllähän Jalosen lähtö tulisi Leijonien kannalta kiusalliseen saumaan. Ilmeisin vaihtoehto, Kari Jalonen, on kiinni Tsekin maajoukkueessa ja Ilta-Sanomat uutisoi tänään, että Antti Pennanen olisi yksi loppusuoran ehdokkaista Olympiakomitean huippu-urheilujohtajan pestiin. Jos Pennanen valittaisiin tehtävään, silloin kaksi kärkinimeä olisi sivussa.

Jollain Jukka Rautakorvella on toki myös kovat meriitit, mutta hän ei ole papereissani pestiin ainakaan korkealla ja tuskin tulisi kysymykseen saatuaan aikoinaan potkut Nuorten Leijonien päävalmentajan paikalta kesken MM-kisojen. Sen sijaan Jussi Tapola voisi olla varteenotettava vaihtoehto, mutta hänkin on kiinni Tapparassa.

Jos joku nimi pitäisi puristaa, sanoisin, että Jalosen todennäköisin seuraaja tässä saumassa olisi Antti Pennanen. Hän olisi looginen valinta pelikirjamielessä ja hänen meriittinsä riittäisivät myös Leijonien päävalmentajaksi – mutta ehkä Pennasenkaan nimeä ei kannata vielä jutun otsikkoon nostaa.