Formula 1

Formula ykkösiin nousi kaksi suurlupausta, joista toinen on jopa tuleva maailmanmestari

Formula ykköset saivat päättyneellä kaudella kaksi uutta potentiaalisista tulevaisuuden tähteä - Oscar Piastrin ja Liam Lawsonin.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 29.11.2023 | KUVAT Red Bull Content Pool

F1-sarjaan nouseminen on uusille kuljettajille kova ja haastava paikka, jossa toiset onnistuvat ja toiset eivät.

Päättyneen F1-kauden tulokkaista Nyck de Vriesin F1-lento päättyi kymmenen kisan jälkeen potkuihin ja Logan Sargeant veti Williamsin kärsivällisyyden äärimmilleen vaatimattomilla esityksillään.

Kaksi tulokaskuljettajaa sai sen sijaan heti ilmaa F1-siipiensä alle. McLarenin Oscar Piastri näytti kovahermoisuutensa ja AlphaTaurilla keikkakuskinpaikan saanut Liam Lawson onnistui hyvin näyttöpaikassaan.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakarin mukaan molemmat kuskit jättivät erittäin vahvan muistijäljen itsestään.

”Suuren kohun saattelemana McLarenille siirtynyt Piastri lunasti vahvasti paikkansa MM-sarjassa. Hän kapusi kahdesti palkintopallille kauden aikana ja keräsi 97 MM-pistettä, joilla hän sijoittui kuljettajien MM-sarjassa yhdeksänneksi”, Mustakari laskee.

Mustakarin mukaan Piastrin osaaminen olisi riittänyt parempaankin sijoitukseen, jos McLaren olisi saanut autonsa aiemmin samanlaiseen iskuun kuin loppukaudella.

”McLarenin auton kehittyessä, myös Piastri kehittyi kuskina. Hän imi itseensä tietotaitoa kuin sieni. Hän tuntuu hyvin vaatimattomalta kaverilta, mutta osaaminen on jo kovaa luokkaa ja menestystahto jopa timanttinen.”

”Sanonpa vain, että McLarenin nuori kuljettajakaksikko, Lando Norris ja Piastri, on lähes pelottavan kovaa tasoa tulevaisuutta ajatellen.”

”Piastri ehti sopeutua sarjaan ja pisti rohkeasti framille osaamistaan. Hän haastoi itsensä lisäksi myös tallikaveriaan ja poimi samalla tältä oppia. Piastrin voi helposti nähdä tulevaisuuden maailmanmestarina, jos hän saa alleen mestaruustason auton.”

Lawson sai myös kovasti kehuja niiden viiden GP:n aikana, jotka hän sai AlphaTauria ajaa. Lawson keräsi tililleen Singaporessa uransa ensimmäiset MM-pisteet oltuaan kisassa yhdeksäs.

”Lawson on erittäin taitava kuljettaja, jota monet mielellään vertaavat juuri Piastriin. Kylmäpäisyyttä näiltä kuskeilta löytyy ainakin yhtä paljon ja tekninen osaaminen ja analyysin taso ovat myös molemmilla hyvin vakuuttavalla tasolla.”

”Tynkäpestin perusteella Lawsonille ei vielä tarjoutunut omaa tallipaikkaa sarjassa ja siinä hän häviää Piastrin potentiaalille. Uskon kuitenkin, että Lawson on vahvasti monien tallipäälliköiden ajatuksissa tulevaisuudessa, jos ja kun kuskin pestejä tulee auki.”

”Kumpi lupaavista kuskeista sitten on parempi, jää tulevaisuuden kisojen näytettäväksi. Nyt molempien kyvyt ja osaaminen ovat kuitenkin hyvin tiedossa F1-maailmassa”, Mustakari sanoo.