Glen Kamara astui kiistellyn kynnyksen yli, mutta hänellä oli siihen ymmärrettävät syyt
Glen Kamara siirtyminen Saudiliigaan puhuttaa jalkapallopiirejä. Jukka Rönkä sanoo ymmärtävänsä Kamaran ratkaisua Kamaran itsensä kannalta.
Glen Kamara siirtyy ranskalaisesta Rennesistä loppukaudeksi lainalle Saudi-Arabian Pro-liigassa pelaavaan Al-Shababiin. Jukka, pitääkö Kamaran siirtoa paheksua vai juhlia?
Meillä kaikilla on mielipiteemme Saudi-Arabian Pro-liigasta ja Saudi-Arabiasta, ja jokainen voi vapaasti paheksua Saudiliigaan siirtyviä pelaajia.
Jalkapallo on kuitenkin Kamaralle ja muille Saudiliigaan siirtyville pelaajille ammatti, ja heillä on samanlainen oikeus harjoittaa ammattiaan kuin muillakin ihmisillä.
Se tarkoittaa myös oikeutta työskennellä sellaisissa maissa, joissa esimerkiksi ihmisoikeuskysymykset, naisten ja vähemmistöjen asema ja koko oikeusvaltiokäsite eivät ole samalla tasolla, johon olemme länsimaissa tottuneet.
Saudi-Arabiaa ei voida myöskään rinnastaa Venäjään, jonka monet kansainväliset lajiliitot Fifa ja Uefa mukaan lukien ovat asettaneet Ukrainan sodan vuoksi boikottiin.
En juhli tai paheksu Kamaran siirtoa, mutta ymmärrän sitä Kamaran kannalta.
Kamaran nousukiidossa ollut ura on kehittynyt viime vuosina huolestuttavaan suuntaan. ElmoTV:n jalkapalloasiantuntijat Jussi Leppälahti ja Joel Perovuo näkivät jo vuosia sitten vaaranmerkit Kamaran uralla. Valitettavasti nämä pelot ovat realisoituneet.
Lue myös: Glen Kamara on vaarassa hukata lahjansa ja hölkätä keskitason kiertolaiseksi
Lue myös. Glen Kamara on Huuhkajille EM-kisoissa huikea mahdollisuus, mutta myös uhka
Myös tässä lainasiirrossa Al-Shababiin on nähtävä, millainen Kamaran tilanne oli Ranskassa ja millainen hänen tilanteensa ylipäätään jalkapalloilijana on.
Kamara siirtyi Rennesiin viime kesänä, kun Rennes maksoi hänestä Englannin Mestaruussarjassa pelanneelle Leedsille 10 miljoonaa euroa.
Rennesin kausi on ollut kuitenkin surkea ja joukkue on Ligue 1:ssä kolmanneksi viimeisenä.
Päävalmentaja Jorge Sampaoli teki Kamarasta yhden surkean kauden syntipukeista. Rennesin kärsittyä Ranskan Cupissa nöyryyttävän 0-1-tappion Ranskan kakkostasolla pelaavalle Troyesille, Sampaoli kielsi Kamaraa ja kolmea muuta pelaajaa osallistumasta enää joukkueen harjoituksiin.
Tällaisessa tilanteessa oli selvää, että Kamaran oli alettava etsiä itselleen uutta seuraa. Vaikka Sampaoli saikin tällä viikolla potkut, niin eihän tuollainen ratkaisu näyttänyt mitenkään hyvältä myöskään Kamaran ja hänen uransa kannalta.
Kamaraa kohtaan oli kiinnostusta muuallakin kuin Saudi-Arabiassa. Hän on kuitenkin jo 29-vuotias ja joutuu miettimään tarkkaan, missä hän uransa viimeiset vuodet pelaa ja mitä hän niinä vuosina ansaitsee.
Ennen Al-Shabab -siirtoa puhuttiin myös Ipswichista, Southamptonista ja Middlesbroughista.
Ottamatta sen enempää kiinni, kuinka todellisia nuo tiedot olivat, seurat kuvaavat Kamaran pöydällä olleita kortteja. Southampton on yksi Englannin pääsarjahistorian kaikkien aikojen surkeimmista joukkueista, Ipswichia uhkaa putoaminen takaisin Englannin Mestaruussarjaan ja Middlesbrough on viimeisen 15 vuoden aikana pelannut vain yhden kauden Valioliigassa.
Kamaran on arvioitu ansainneen Rennesissä 35 000 euroa viikossa eli noin 1,8 miljoonaa euroa vuodessa. Hänen palkkatasonsa englantilaisissa seuroissa olisi korkeintaan samaa luokkaa ja Mestaruussarjassa tuskin sitäkään.
Al-Shabab on Saudiliigassa kakkoskorin seura ja vaikka se maksaakin joukkueen tämän hetken kovapalkkaisimmalle pelaajalle, belgialaiselle Yannick Carascolle 13 miljoonaa euroa vuodessa ja portugalilaiselle Daniel Podencelle 6,6 miljoonaa euroa, Al-Shababin muiden ulkomaalaisten pelaajien vuosipalkat liikkuvat 2,5–4 miljoonan euron luokassa.
Kamaran palkka ei siksi välttämättä kovinkaan paljon nouse Al-Shababissa, mutta oleellinen ero – ainakin teoriassa – tulee sitä kautta, että Saudi-Arabiassa henkilökohtaisista tuloista ei makseta lainkaan tuloveroa.
Tällä veroasialla voi olla myös vaikutusta siihen, mitä Kamara tekee lainapestinsä jälkeen, sillä saadakseen Saudi-Arabian tulonsa verovapaana, hänen olisi asuttava Saudi-Arabiassa lähtökohtaisesti yli puoli vuotta. Muussa tapauksessa hän voi joutua maksamaan myös Saudi-Arabiassa tienaamistaan tuloista verot esimerkiksi Ranskaan.
Miten siirto Saudiliigaan vaikuttaa Kamaran uraan ja hänen tulevaisuuteensa Huuhkajissa?
Kaikki riippuu ensisijaisesti Kamarasta itsestään. Saudiliiga on epätasainen ja tasoltaan selvästi heikompi sarja kuin Ranskan Ligue 1 tai suuret tai keskisuuret eurooppalaiset sarjat. Taitojensa puolesta Kamaralla on kaikki edellytykset pelata Saudiliigassa vielä useampi vuosi.
Al-Shabab on tällä hetkellä mielenkiintoisessa murrosvaiheessa, sillä joukkueen päävalmentaja Vitor Pereira siirtyi joulukuussa Wolverhamptonin manageriksi Valioliigaan. Hänen tilalleen palkattiin erittäin kokenut 71-vuotias turkkilaisvalmentaja Fatih Terim, joka valmensi aikoinaan AC Milania, Fiorentinaa ja Turkin maajoukkuetta.
Terim on erittäin vaativa valmentaja ja hän luonnollisesti päättää Kamaran roolista ja asemasta joukkueessa. Kamara on kuitenkin hankittu Al-Shababiin yhdeksi joukkueen avainpelaajista ja jos hän ei terveenä pysyessään ankkuroi itseään joukkueen pelaavaan kokoonpanoon, silloin kannattaa katsoa peiliin.
On myös varmaa, että jos Kamara ei ota merkittävää roolia joukkueessa, hänelle tulee lähtö Al-Shababista.
Sama pätee myös Huuhkajiin. Uusi päävalmentaja Jacob Friis linjasi Ylen haastattelussa, ettei hänen valinnoissaan ole ratkaisevaa se, missä pelaaja pelaa, vaan miten hyvin hän pelaa.
Huuhkajien ei olisi vara hukata Kamaran lahjakkuutta ja potentiaalia, mutta jos Kamara itse hukkaa ne, silloin asialle on vaikea tehdä mitään.
Mikä on ”roknoosisi” Kamaran tulevaisuudesta jalkapalloilijana?
Kamaran uratiellä on ollut niin paljon mutkia ja muuttujia, että myös tulevaisuutta on vaikea ennakoida.
En epäile Kamaran asennetta urheilijana, mutta kysymys on aina laajemmasta kokonaisuudesta ja omista arvoista – siitä, kuinka tärkeässä asemassa urheilu ja työ ovat elämässä?
Värikartan ääripäässä kaikki asiat ja ratkaisut elämässä tehdään vain ja ainoastaan urheilun ehdoilla, mutta ottaen huomioon Kamaran uran ja sen, mitä hän on omasta potentiaalistaan saanut eri aikoina irti, hänen elämäänsä tuskin on tehty pelkistä ääriarvoista.
Se on sitten jokaisen oma ratkaisu, onko se hyvä vai huono asia, mutta minusta on kiistatonta, ettei Kamara ole repinyt itsestään maksimeja irti jalkapalloilijana. Hän on toki tehnyt suomalaiseksi jalkapalloilijaksi komean uran, mutta hänen uransa olisi olla voinut vieläkin komeampi.
Al-Shabab on Kamaralle uusi mahdollisuus ja vaikka Saudi-Arabiaan siirtymisessä onkin omat eettismoraaliset kysymyksensä, Kamara on astunut nyt kriittisen kynnyksen yli ja osoittanut, etteivät nämä kiistellyt kysymykset ole esteenä hänen pelaamiselleen Saudiliigassa.
Kamaran jatkon Al-Shababissa ja Saudi-Arabiassa ratkaisevat nyt peliesitykset kentällä ja se, miten hän sopeutuu elämään Saudi-Arabian arjessa. Jos elämä Saudi-Arabian kaltaisessa maassa ei tuota ongelmia, Kamara voi silloin hyvinkin pelata Saudiliigassa useamman vuoden ja ansaita sellaisia rahoja, joita hän ei mistään muualta saisi.
Kamaran potentiaali riittää edelleen pelaamaan myös Huuhkajissa, mutta se edellyttää, että hän panee itsensä täysillä likoon niin kentällä kuin harjoituksissa. Virhealttiista hölkkääjästä ei ole Huuhkajille apua.
Jacob Friis valitsee todennäköisesti kevään ja kesän MM-karsintaotteluihin kokeneen joukkueen ja antaa Mika Lehkosuon käyttöön ne pelaajat, jotka Lehkosuo haluaa mukaansa Pikkuhuuhkajien EM-kisamatkalle.
Näin Kamara ja kokeneemmat pelaajat saavat todennäköisesti näytönpaikan kevään ja kesän MM-otteluissa ja Friis alkaa miettiä väistämättä edessä olevaa Huuhkajien nuorennusleikkausta vasta aikaisintaan syksyn maaotteluissa.
Kamara voisi ikänsä puolesta pelata Huuhkajissa vielä 4-5 vuotta, mutta kaikki riippuu nyt Kamarasta itsestään ja siitä, missä sarjassa ja millä asenteella hän pelaa jalkapalloa tulevina vuosina – ja jos se sarja on Saudiliiga, miten sen vaatimustaso korreloituu Kamaran tasoon jalkapalloilijana.
Kysymysmerkit eivät ole vähentyneet Kamaran uralla, vaan lisääntyneet.