Glen Kamara -kohussa ratkaistaan se, onko jalkapallon rasismin vastainen kampanja vain kauniita sanoja

Glen Kamara reagoi voimakkaasti Ondrej Kudelin provokaatioon. Ensimmäinen näytös nähtiin kentällä, toinen pelin jälkeen stadionin suojissa.

Jalkapallo

Glen Kamara -kohussa ratkaistaan se, onko jalkapallon rasismin vastainen kampanja vain kauniita sanoja

Glen Kamara saattaa saada rangaistuksen Rangersin ja Slavia Prahan ottelun jälkinäytöksestä - mutta tärkeintä on rangaista Ondreh Kudelaa.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 19.3.2021 | KUVAT All Over Press

Glen Kamara ajautui torstaisessa Eurooppa-liigan ottelussa myrskynsilmää.

Tapahtumat lähtivät vyörymään kesken Glasgow Rangersin ja Slavia Prahan välisen ottelun, kun Slavian Ondrej Kudela kuiskasi Kamaran korvaan jotain, minkä seurauksena Kamara menetti malttinsa.

Rangersin managerin Steven Gerrardin mukaan Kamara oli kertonut hänelle ottelun jälkeen, että Kudela oli kutsunut häntä ”fucking monkeyksi”. Slavian tiedotteen mukaan Kudela oli käyttänyt monkey-sanan sijasta guy-sanaa.

Episodi ei loppunut tähän. Slavian tiedotteen mukaan Kamara oli ottelun jälkeen lyönyt Kudelaa matkalla pukuhuoneeseen nyrkillä päähän. Slavian mukaan Gerrard ja Uefan edustajat olivat nähneet tämän välikohtauksen.

Tässä siis välikohtauksen keskeiset asetelmat ja väitteet.

Nyt kaikki huomio keskittyy siihen, mitä asiassa tapahtuu seuraavaksi. Teoriassa tapahtumat voivat johtaa jopa poliisitutkintaan, mutta merkittävimmän ja samalla vaikeamman ratkaisun asiassa joutuu tekemään kansainvälinen jalkapalloliitto Uefa.

Uefa ja Fifa ovat nostaneet rasismin vastaisen taistelun viime vuosien näkyvimmäksi ja merkittävimmäksi arvopohjaiseksi hankkeekseen. Jalkapalloviranomaisten viesti on ollut yksiselitteisen selvä: rasismille ei ole jalkapallossa minkäänlaista sijaa. Ei pienintäkään.

Tässä mielessä Kamara ja Kudelan alkuperäisessä välikohtauksessa ei ole minkäänlaista vaihtoehtoa. ”Fucking monkey” on sellainen ilmaisu, että Kudela voidaan määrätä ennätykselliseen pitkään pelikieltoon ja Slavia mittaviin taloudellisiin korvauksiin, teoriassa jopa Eurooppa-liigasta sulkemiseen.

Se, mikä asian tekee ongelmalliseksi ja haastavaksi, on näyttökysymys. Eräs tunnettu suomalainen juristi tiivisti näyttökysymyksen tärkeyden koruttomalla tavalla sanomalla, että oikeutta ei oikeasti kiinnosta totuus, vaan se tekee päätökset puhtaasti näytön perusteella – ja jos näytöt ovat tasavahvat, asia ratkaistaan aina syyttömyysolettaman kautta syytetyn eduksi.

Kamaran ja Kudelan tapahtumasarjan laukaisseessa kiistassa on juridisessa mielessä klassinen sanaa vastaan sana -tilanne, sillä Kudelin kuiskauksen kuuli varmuudella vain Kamara.

Uefalla on nyt kaksi vaihtoehtoa. Se voi mennä näyttökysymyksen taakse tai se voi päättää, että se uskoo enemmän Kamaran kertomaa ja rankaisee Kamaran todistuksen ja sitä kiistatta tukevan käytöksensä perusteella raskaalla kädellä niin Kudelaa kuin Slaviaa. Tällainen päätös voi ja todennäköisesti se myös tulisi johtamaan valitusprosessiin, mutta jos Uefa pakenee nyt saivartelemaan näyttökysymyksen taakse, se lähettää jalkapallolle ja koko urheilevalle maailmalle viestin, joka vie uskottavuutta koko rasismin vastaiselta taistelulta ja kampanjoinnilta.

Rasismin vastainen taistelu ei voi olla vain mainostoimistojen suunnittelemia kauniita ja kalliita mainoskampanjoita. Taistelun todellinen vahvuus mitataan tämän kaltaisissa vaikeissa ratkaisuissa, joissa sanojen sijasta puhuvat vain ja ainoastaan teot.

Toinen näytös

Glen Kamara -kohussa on toinenkin episodi – se, mitä tapahtui ottelun jälkeen stadionin suojissa.

On ymmärrettävää, että Kamara menetti malttiinsa, jos – ja todennäköisesti kun – Kudela kutsui häntä fucking monkeyksi, mutta miten voimakkaasti urheilija voi sellaiseen provokaatioon reagoida?

Se, mitä tv-kuvissa nähtiin, menee vielä enemmän tai vähemmän normaaliin reagointiin, jollaisia otteluissa nähdään monista eri syistä. Sääntöjen rajoja varmasti koeteltiin, mutta ei niin paljoa, että siihen olisi pitänyt sen voimakkaammin reagoida.

Se, mitä pelin jälkeen tapahtui, on sen sijaan eri asia. Tässäkin tapauksessa kysymys tiivistyy ensin siihen, mitä tunnelissa oikeasti tapahtui – ja miten sen eri osapuolet näkivät. On todennäköistä, että Uefa tulee puuttumaan tapahtumaan ja jos Kamara on lyönyt Kudelaa, hän saa siitä rangaistuksen.

Avainkysymys on kuitenkin kokonaisuus. Irvokkain vaihtoehto olisi, että Kamara saisi ottelun jälkeisistä tapahtumista rangaistuksen, mutta Kudela selviäisi näytön puutteen vuoksi tapahtumasarjasta ilman rangaistusta.

Jos taas Kudela saa – kuten toivottavaa ja oletettavaa on – kovat sanktiot, myös Kamara tulee saamaan ainakin nimellisen rangaistuksen.

Se Kamaran on kestettävä. Ei siksi, etteikö hänen reaktiotaan ymmärtäisi, vaan siksi, että väkivalta on väkivaltaa – eikä sitäkään voida hyväksyä tai katsoa läpi sormien.

 

Tilaa Elmo  edulliseen  tarjoushintaan 

6 kk 49 e . Voit ostaa uusimman

Elmon myös irtonumerona

Lehtipisteeltä kautta maan tai

digi-irtonumerona Lehtiluukusta