Glen Kamaran eristämisessä on kyse savustuksesta, josta hän voi syyttää vain itseään

Glen Kamaran katse on jo muualla kuin Glasgow Rangersissa.

HuuhkajatJalkapallo

Glen Kamaran eristämisessä on kyse savustuksesta, josta hän voi syyttää vain itseään

Glen Kamara on vaikeassa tilanteessa Rangersissa ja koko urallaan, mutta Jukka Röngän mukaan hän voi syyttää siitä vain itseään.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 1.8.2023 | KUVAT All Over Press

Glasgow Rangersin manageri Beale vahvisti, että Suomen maajoukkueen keskikenttäpelaaja Glen Kamara harjoittelee tällä hetkellä muusta joukkueesta erillään. Jukka, miksi?

Beale sanoi, että Kamaralle on annettu pidempi kesäloma maaotteluiden takia ja hän on sairastellut, minkä lisäksi Beale vihjasi muista syistä.

Valitettavasti tilanne näyttää klassiselta painostustilanteelta, jossa Rangers yrittää saada savustettua Kamaran ulos seurasta.

Miksi Rangers haluaa Kamarasta eroon – ja vielä näin vahvoilla toimenpiteillä?

Kamaran ura on ollut jo 2-3 vuotta laskusuunnassa. Esimerkiksi ElmoTV:n jalkapalloasiantuntija Joel Perovuo on jo pitkään arvostellut Kamaran alaspäin pelaamista ja asennetta kentällä ja varoittanut, että Kamara on hölkkäämässä itsensä keskitason kiertolaiseksi. Joel on myös sitä mieltä, että nykykunnossaan Kamaran ei pitäisi pelata myöskään Huuhkajien avauksessa.

Ja näköjään Michael Beale ajattelee samoin. Itse asiassa Kamaran kulta-aika Rangersissa päättyi siihen, kun Steven Gerrard siirtyi Aston Villan manageriksi marraskuussa 2021. Hänen seuraajaksi tullut Giovanni van Bronckhorst ei enää luottanut Kamaraan samalla tavalla kuin Gerrard ja suomalaisen peliaika putosi dramaattisesti. Nyt myös Beale on selvästi menettänyt luottonsa Kamaraan.

Se, miksi Rangers ja Beale käyttävät näin voimakkaita keinoja, on hyvä kysymys, johon varmaa vastausta on vaikea antaa. Yleensä kysymys on joko totaalisesta välirikosta seuran ja pelaajan välillä, kuten Kylian Mbappén ja PSG:n tapauksessa, tai sitten Rangers olisi saanut sellaisen tarjouksen Kamarasta, jonka seura olisi ollut valmis hyväksymään, mutta Kamara itse ei. Tällaisessa tilanteessa usein käytetään erilaisia painostuskeinoja pelaajaa kohtaan.

Mitä siis Kamaran uralla seuraavaksi tapahtuu?

Aloitetaan helposta päästä. Jos tilanne Rangersissa on ajautunut tällaiseksi, paluuta tältä joelta ei enää ole. Rangers ja Beale ovat luokitelleet Kamaran kuolleeksi puuksi ja he haluavat hänestä eroon mahdollisimman pian.

Kamara ansaitsee viikossa arviolta 25 000 euroa eli 1,3 miljoonaa euroa vuodessa. Valioliigan palkkoihin verrattuna Kamaran palkka on säällinen, mutta Rangersin rahoissa iso raha.

Arsenal, Manchester City, Liverpool, Chelsea or Manchester United? Who will win the Premier League 2023/2024? Check the odds and play at Stake.com!

Kun Kamaran aseman ja taloudelliset tekijät – siirtosumma mukaan lukien – lasketaan yhteen, Rangersin kanta asiaan on selvä: pihalle ja nopeasti.

Seuraava kysymys on Kamaran uusi seura. Viime viikkoina on puhuttu Leedsistä ja monet odottivat 4-5 miljoonan punnan suuruisen siirron toteutuvan ennen tätä uusinta kohua. Nyt on vain odotettava, mitä tapahtuu ja minne Kamara siirtyy. Onko se Leeds vai joku muu seura?

Oleellinen kysymys Kamaran kannalta ei niinkään ole seura, vaan millainen manageri siellä on ja mitä ennen kaikkea Kamara itse tekee. Kamaran taidot eivät ole viimeisen 2-3 vuoden aikana kadonnut mihinkään ja hänellä tuskin on sellaista salaista fyysistä vammaa, joka selittäisi uran hyytymisen. Siksi Kamaran tärkein ystävä on tällä hetkellä peili. Sieltä löytyy syy Kamaran urakaaren hyytymiseen – ja sieltä löytyy se muuttuja, joka voi tuon käyrän kääntää vielä nousuun.

Sosiaalisessa mediassa on heitetty ilman ajatus HJK:sta. Voisiko siirto Klubiin olla mahdollinen?

Jalkapallossa mikään ei ole mahdotonta, mutta tällainen puhe on silkkaa mielikuvitusta. Rangersin pitäisi päästää Kamara lähtemään halvoilla lainapapereilla tai tosi pienellä siirtosummalla ja Kamaran pitäisi saksia omaa palkkaansa rutkasti ja luopua pitkälti niistä 2,6 miljoonasta eurosta, joita hän kahden seuraavan vuoden aikana Rangersissa tai saman kokoisessa seurassa ansaitsisi. Toki jos nämä muuttujat toteutuisivat, silloin HJK-kuvio voisi edes teoriassa olla mahdollinen.

Jos näitä villejä visioita halutaan maalata, katsoisin mieluummin Saudi-Arabiaan ja Al-Ettifaciin, jota valmentaa Steven Gerrard. Kamara pelasi hänen alaisuudessaan uransa parhaat vuodet.

Vaikka Al-Ettifac onkin hankkinut tämän kesän hullunmyllyn aikana Jordan Hendersonin ja Moussa Dembélén, se ei kuulu Saudi-Arabian rikkaimpiin seuroihin. Kamaran Al-Ettifac voisi saada edullisesti verrattuna Hendersonin tasoisiin pelaajiin ja hän voisi olla tosi hyvä sijoitus suhteessa taloudellisiin tekijöihin – kunhan vain Gerrard saisi Kamaran pelaamaan jälleen oman lahjakkuutensa edellyttämällä tasolla.

Mutta kuten sanoin, tärkein muuttuja Kamaran uralla on nyt Kamara itse. Hänen on palattava ensin sille tasolle, jolla hän parhaimmillaan oli tai muuten mikään ei muutu – ja se olisi sääli, sillä Kamaran pitäisi 27-vuotiaana pelata uransa parhaita vuosia. Nyt hän ei sitä tee.

Lue myös: Glen Kamara on vaarassa hukata lahjansa ja hölkätä itsensä keskitason kiertolaiseksi 

Lue myös: Markku Kanervan olisi kylmästi pudotettava hyytynyt avainpelaaja Huuhkajien avauksesta