Gnistanilla on sauma lähettää saaren pieni suuri ihme 19 kauden jälkeen Ykköseen

Eero Markkanen ja Jean-Claude Mabinda ovat olleet Gnistanin kantavia voimia tällä kaudella Ykkösessä.

JalkapalloVeikkausliiga

Gnistanilla on sauma lähettää saaren pieni suuri ihme 19 kauden jälkeen Ykköseen

Gnistan ja IFK Marianhaminan karsivat ensi kauden Veikkausliiga-paikasta. Joel Perovuon mukaan ottelupari ei välttämättä ratkea 180 minuutissa.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 25.10.2023 | KUVAT Juha Tamminen

IFK Mariehamn ja Gnistan iskevät yhteen Veikkausliiga-karsinnassa. Keskiviikkona pelataan Oulunkylässä ja sunnuntaina saarella. Joel, onko Gnistanilla mahdollisuuksia?

On. Ottelupari on ennakolta todella tasainen enkä olisi yllättänyt, jos 180 minuuttia ei riittäisi ratkaisemaan sitä, kumpi joukkueista pelaa ensi kaudella Veikkausliigassa ja kumpi divarissa.

Otteluparissa on monta tasoa, jotka vaikuttavat siihen, kumpi juhlii sunnuntaina.

Gnistanilla on takanaan positiivinen kausi, joka huipentuu näissä kahdessa otteluissa, joissa se pääsee pelaamaan noususta Veikkausliigaan. Maarianhaminalla on ollut sen sijaan henkisesti raskas ja varmasti myös ahdistava kausi, jonka päätteeksi se joutuu pelaamaan karsinnoissa ja välttämään putoamisen. Tällainen henkinen asetelma suosii ilman muuta Gnistania. Paineet ovat Maarianhaminalla.

Divarijoukkueen nostaminen pelillisesti paremmaksi joukkueeksi olisi kova väite, mutta Gnistanin joukkuepelaaminen on joka tapauksessa paremmalla tasolla kuin Maarianhaminalla. Gnistan on muutenkin todella hyvin rakennettu ja valmennettu joukkue, ja siinä mielessä se pystyy haastamaan Maarianhaminan.

Maarianhaminalla on muutamia erinomaisia vastaiskupelaajia ja uskoisin, että pelin kuva näissä otteluissa tulee olemaan sellainen, että Gnistan pyörittää pelillistä tahtipuikkoa ja Maarianhamina iskee vastaiskuilla.

Myös Gnistanin ja SJK Akatemian välisessä karsinnassa mentiin samalla kaavalla. Vaikka Gnistan menikin dramaattisten käänteiden jälkeen jatkoon, ottelupari oli myös varoitus Gnistanille. Sen on parannettava Maarianhaminaa vastaan etenkin sitä, miten se puolustaa ja kontrolloi sitä vaihetta, kun se menettää pallon ja Maarianhamina pääsee vastaiskuun.

SJK pääsi tällaisista tilanteista useamman kerran hyvään vastaiskuun. Maarianhaminaa vastaan siihen ei ole samalla tavalla varaa.

Ottelupari on joka tapauksessa äärimmäisen tasainen. Joukkueet lähtevät samalta viivalta hakemaan ensi kaudeksi paikkaa Veikkausliigassa ja tämä taistelu voi päättyä kumman tahansa juhliin.

Ilves uutisoi ottelun alla, että se on palkannut Gnistanin päävalmentajan Joonas Rantasen uudeksi päävalmentajaksi. Aika erikoinen aika asian julkistamiselle?

Kieltämättä. En nostaisi Rantasen lähdön uutisen ajankohtaa tässä otteluparissa otsikkotason asiaksi, mutta kun marginaalit ovat muutenkin pienet, niin rehellisesti sanottuna tämä oli tarpeeton muuttuja Gnistanin kannalta. Uutisen julkistamisajankohtaa olisi voitu harkita paremmin ja siirtää sitä viikolla, olkoonkin, että huhut tai varmaan jopa suoranaiset tiedot olivat varmasti kulkeutuneet myös joukkueen tietoon.

Historia on osoittanut, että tällaisilla tiedoilla voi olla isokin vaikutus asioihin, kuten viimeksi AC Oulussa nähtiin tällä kaudella. Toisaalta historiasta löytyy myös toisenlaisia esimerkkejä. Jani Honkavaara repi SJK:n kauden 2021 päätteeksi pronssille, vaikka Honkavaaran lähdöstä kauden jälkeen uutisoituu jo kesällä.

Tilanne on joka tapauksessa se, että Gnistanin keskittymisen pitäisi tässä tilanteessa olla 100-prosenttisesti vain Maarianhamina-otteluissa. Nyt siellä on kuitenkin potentiaalinen häiriötekijä, jota ilmankin olisi tultu toimeen.