Nuoria Leijonia ei vielä yöllä punnita, mutta kohulupauksen punnitus alkaa saman tien

Sopeutuuko Brad Lambert Antti Pennasen rakennejääkiekkoon? Sitä kysytään U20 MM-kisoissa.

JääkiekkoU20MM

Nuoria Leijonia ei vielä yöllä punnita, mutta kohulupauksen punnitus alkaa saman tien

Brad Lambert on Samuel Savolaisen mukaan suurennuslasin alla heti Nuorten Leijonien avausottelussa Latviaa vastaan keskiviikon vastaisena yönä.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 9.8.2022 | KUVAT All Over Press

Nuoret Leijonat aloittavat tiistain ja keskiviikon välisenä yönä urakkansa MM-kisoissa Latviaa vastaan. Samuel, millaisista lähtökohdista otteluun lähdetään?

Eihän asiaa voi mitenkään kiertää, Suomi on valtava ennakkosuosikki tähän otteluun ja Latvia pitäisi kaatua heittämällä. Lähinnä tämä ottelu on asennetesti kaikki valmistavat ottelunsa voittaneelle Nuorille Leijonille, joka on yksilö- ja pelikirjatasolla selvästi parempi maa. Latvialla on toki kolme NHL-varattua pelaajaa, mutta kaiken järjen mukaan tämän pitäisi olla kevyt iltapala, kunhan ylimieliseen toimintaan ei joukkue sorru. Turha tässä kohtaa on muuta sanoa.

Suomelle Latvia voi kuitenkin turnauksen jatkon kannalta olla hyvä välietappi saada viisikkopeliä hiottua ja samoin ylivoimapeliä, jota luulisi kiekkoa enemmän pitävälle ja vastustajaa rikkomaan pakottavalle joukkueelle tulevan.

Aiotko ottaa jotain pelaajaa erityistarkkailuun?

Yksi erittäin mielenkiintoinen pelaaja seurattavaksi on Brad Lambert, joka pelasi ehkä viime kauden parhaat pelinsä juuri U20 MM-kisoissa kunnes ne keskeytyivät koronan takia. Muuten Lambertin ilonaiheet jäivätkin kauden aikana hyvin vähiin. 49 ottelussa Liigassa syntyi ainoastaan neljä maalia ja Lambert ei ole esittänyt liigatasolla oikeastaan vielä mitään, miksi hän olisi ansainnut suuret puheet hänen ympärillään.

5.00 for Aatu Räty to score at least 2 goal against Latvia in U20 World Championships 10/8/2022. Check all the odds and play now at LeoVegas!

Huolestuttavinta on, että Lambert ei missään vaiheessa oikein urallaan ole sopeutunut rakennejääkiekkoon. Olen lukenut joskus joitain pohjoisamerikkalaisia draft-arvioita, joissa on puhuttu, että aivan kuin Lambert on ollut liian nopea muulle viisikolle, mutta se on mielestäni roskapuhetta. On pelitaidon osalta minimivaatimuksia, että pystyy pelaamaan muun viisikon mukana harmoniassa, eikä hiihdellä omia latujaan kentällä. Pelistä Lambert on kuitenkin jäänyt kiinni.

Nyt Lambertia todella mitataan, sillä Antti Pennasen johtamissa Nuorissa Leijonissa rakenteesta joukkuepelaaminen tuskin vuotaa. Jos se jostain Lambertin osalta jää kiinni, se jäänee Lambertista itsestään kiinni.

Miten tärkeä turnaus U20 MM-turnaus on Lambertille itselleen?

Aivan erityisen tärkeästä. Tällä haavaa Lambertilla ei ole edes ensi kaudeksi sopimusta tai seuraa. Ja kun seura on vaihtunut niin tiheästi kuin on noin nuorelle miehelle, moni varmasti epäilee Lambertin sitoutumista ja kykyjä perustellusti. Nyt on nuoren miehen paikka näyttää, mihin hänestä on tällä tasolla.

Lambertilla on erinomaisia ominaisuuksia kuten esimerkiksi suoraluistelu, kiekonkäsittely ja irtautumiskyky, mutta miten hän pystyy valjastamaan ne ominaisuudet joukkueen edun kannalta? Onko hän vain irrallinen yksilö muista vai joukkueelle peliä edistävä pelaaja? Onko hän pelaaja, jota peli ei rakasta vai pystyykö hän antamaan pelille jotain? Ne ovat suurimpia asioita, jossa Lambertia tässä turnauksessa isosti mitataan. Pystyykö hän osoittamaan ikäluokkansa parhaita pelaajia vastaan olevansa voittavan jääkiekon pelaaja? Jos ei ole, ei kannata ainakaan NHL-pelipaikoista ainakaan lyhyellä aikataululla haaveilla vaikka varausnumero olisi mikä hyvänsä. Tämä turnaus antanee paljon vastauksia sen suhteen, että missä Lambertin kanssa mennään.

Vaikka kyse on näin nuoresta pelaajasta, hän on jo ammattilaispelaaja ja siksi häntä voi käsitellä tässä arviossa kuten ammattilaispelaajaa. Siksi on sanottava, että hänen uransa tarvitsisi nyt kipeästi positiivista käännettä ja kaikki mahdollisuudet sille, että se voisi tulla, ovat olemassa.

Nuoret Leijonat on mestarisuosikkeja tässä turnauksessa ja ympärillä on laadukkaita pelaajia. Jos se käänne tulee, kosiskelijoita on varmasti niin Pohjois-Amerikassa kuin Suomessa sekä Euroopassa. Mutta kuten sanottua, pallo on nyt ennen kaikkea Lambertilla.