Hamina vaihtoi pelinjohtajaa ja pistää samalla prosenttipesäpallon romukoppaan

Hamina on juuttunut Superin jumboksi, vaikka Teemu Rouhiainen onkin pelannut erinomaisen kauden sisällä.

Pesäpallo

Hamina vaihtoi pelinjohtajaa ja pistää samalla prosenttipesäpallon romukoppaan

Hamina vaihtaa pelinjohtajaa. Juho Kaikko joutuu sivuun huonojen tulosten vuoksi ja hänen paikkansa ottaa Petri Pulliainen.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 7.7.2021 | KUVAT All Over Press

Hamina vaihtaa ensimmäisenä Superin seurana pelinjohtajaa kesken kauden. Haminan viime syksynä Superiin nostanut Juho Kaikko joutuu sivuun ja hänen paikkansa ottaa haminalaisille tuttu mies, Kempeleen peliä viime kaudella johtanut Petri Pulliainen.

HP:n toiminnanjohtajan Marko Hovin mukaan pelinjohtajan vaihtamisen takana oli odotettua heikommat tulokset.

ElmoTV:n pesäpalloasiantuntija Pekka Arffman pitää Pulliaisen palkkaamista Kaikon tilalle hyvänä ratkaisuna.

”Kaikolle kaikki kunnia ja bonukset Haminan nostamisesta viime syksynä Superiin ja Oulun voittamisesta ratkaisevassa nousufinaalissa. Tässä tilanteessa Haminan kuitenkin piti tehdä jotain ja tämä oli Haminalta hyvä ratkaisu”, Arffman sanoo.

”Kysymys ei niinkään ole siitä, että Kaikko olisi huono pelinjohtaja. Viime kausi osoitti, että hän on ihan hyvä pelinjohtaja, kun hänellä on sarjan tasoon nähden käsissään hyvä materiaali. Silloin Kaikon suosima moderni prosenttipesäpallo toimii. Hamina on kuitenkin materiaaliltaan Superin heikoimpia joukkueita ja silloin prosenttipesäpallo ei yksinkertaisesti riitä.”

”Tässä mielessä Pulliainen on hyvä ratkaisu, sillä hän uskoo erilaiseen ja ennen kaikkea rohkeampaan ja yllätyksellisempään pesäpalloon. Sitä voidaan toki pitää vanhanaikaisena pesäpallona, mutta Haminan kaltaisen joukkueen on pakko uskaltaa pelata korkealla riskillä. Jos se välttelee koko ajan virheiden tekemistä ja pelaa varman päälle, käy, kuten tällä kaudella on käynyt. Nyt prosenttipesäpallo on aika pistää romukoppaan.”

Iskee ongelmakohtiin

Arffman uskoo, että Pulliainen näkee kokeneena pelinjohtajana Haminan pelaamisen pullonkaulat ja osaa ne myös ratkaista – toki niissä raameissa, mihin materiaali antaa varaa.

Teemu Rouhiainen on erinomainen ykkönen, mutta kakkosen kanssa Haminalla on ollut ongelmia. Tätä probleemaa Pulliainen varmasti mietti ja tulee tekemään korjausliikkeitä. Uskoisin, että toivuttuaan loukkaantumisesta Henri Heikkilä nostetaan ykköskärkeen ja paljon suurempaan rooliin. Varmasti myös Jani Ahonen saa ainakin jokerina enemmän vastuuta ja suuremman roolin ykköskärjessä.”

”Haminan kannalta on iso onni, että Sasu Toikka on kuntoutumassa. Hänen etenemisensä on vielä topilaana arvoitus, mutta vaihtajana hän on huippumies ja varmasti hän saa vastuuta myös kotiuttajana, sillä Haminan haasteena on, että heilläkin on kotiuttajat kortilla. Pulliaisen on pakko yrittää puristaa Kimmo Lukkarista ja Otso Mäkelästä enemmän tehoja irti ja yksi keino on juuri pelata rohkeammin ja yllätyksellisemmin”, Arffman arvioi.

Kuka nostaa?

Ulkopelin osalta isot kysymykset liittyvät Toikan pelikuntoon. Hän uskoo myös Heikkilän saavan kokeneena pelaajana enemmän ulkopelivastuuta kuin Kaikon aikana.

”Kokonaisuudessaan Haminan ulkopeli on jopa yllättävän hyvällä mallilla – ja kun Sasu Toikka saadaan mukaan ulkopeliin, se paranee entisestään. Myös Heikkilän kokemuksella on varmasti käyttöä .”

”Ulkopelissä on mielenkiintoista nähdä, mitä Pulliainen tekee lukkareiden kanssa. Matias Hangasmaa oli tolppansa kanssa Pulliaisen luottomies, kun Pulliainen johti edellisen kerran Haminan peliä kesällä 2019. Elias Lahti on kuitenkin onnistunut erinomaisesti ensimmäisissä Superin otteluissaan, enkä olisi yllättynyt, jos Lahti saisi pitää paikkansa, vaikka Hangasmaa palaisikin täyteen pelikuntoon. Pulliainen on itse entinen lukkari ja ymmärtää varmasti sen, kumpaa lukkaria hänen kannattaa peluuttaa.”

Arffmanin mukaan Pulliaisen tulo ei automaattisesti tarkoita, etteikö Hamina voisi edelleenkin joutua karsimaan ja taistelemaan putoamista vastaan loppuun asti – joko suorasta putoamisesta toisen Superin pohjaseuran kanssa tai Ykköspesiksestä tulevan karsintavastustajan kanssa.

”Haminalla on nyt paremmat mahdollisuudet säilyä ja välttää jopa karsinnat kuin Kaikon alaisuudessa. Totta kai Pulliainen on kokeneempi ja monella mittarilla mitattuna parempi pelinjohtaja kuin Kaikko, mutta ennen kaikkea hänen pesäpallonsa sopii altavastaajajoukkueelle paremmin kuin Kaikon pesäpallo.”

”Asiat eivät yksin ole toki Haminan käsissä. Loppukauden osalta riippuu paljon myös siitä, mitä nyt tukalimmassa asemassa olevien Siilinjärven ja Kankaanpään edellä olevat seurat, lähinnä Koskenkorva, Kitee ja Seinäjoki tekevät. Niiden materiaalit ovat toki parempia kuin Haminalla, mutta varsinkin Kiteen ja Seinäjoen on oikeasti alettava ottamaan niitä voittoja tai muuten ne joutuvat vielä pahaan kurimukseen varsinkin Haminan ja Kankaanpään kanssa”, Arffman ennakoi.

Katso Haminan tulokset ja tulevat ottelut tästä.