Haminan Palloilijoiden suurimmalle pelaajalle on nimetty katu osuvalle paikalle
Haminan Palloilijat on jättänyt pesäpallon historiaan pysyvän puumerkkinsä. Niin on jättänyt myös seuran kaikkien aikojen pelaaja.
Haminan Palloilijat on yksi pesäpallon satavuotisen historian suurista tarinoista.
HP perustettiin 1928 ja sen suuruus ajoitti pitkälti pesäpallon aamuhämärään. Seuran seitsemästä mestaruudesta ensimmäinen tuli 1939 ja viisi seuraavaa vuosina 1943–1955. HP voitti suuruutensa vuosina vuoteen 1955 mennessä kuuden mestaruuden lisäksi viisi hopeaa ja kaksi pronssia, muuta mitalia ja oli yhdessä Helsingin Pallonlyöjien, Helsingin Pallo-Tovereiden ja Lahden Maila-Veikkojen kanssa yksi pesäpallon valtaseuroista.
1950-luvun jälkeen menestys alkoi kuitenkin hiipua, mutta 1970-luvulla HP nosti jälleen päätään. Vuonna 1970 Haminassa juhlittiin SM-pronssia ja vuonna 1974 seuran seitsemättä Suomen mestaruutta. 70-luvun jälkeen HP:tä ei ole enää mitalikahveilla nähty, mutta pesäpallo ei ole kadonnut mihinkään haminalaisten sydämistä. Hamina on edelleen väriltään oranssi.
HP on pelannut vuodesta 1956 lähtien kotiottelunsa legendaariseksi nousseella Vallikentällä. Sitä ennen HP pelasi kotiottelunsa sotavuosiin asti Haminan torilla ja sen jälkeen Haminan urheilukentällä. Käytössä oli myös RUK:n päärakennuksen edessä ollut kenttä, mutta siellä pelattiin pääasiassa naisten ja junioreiden otteluita.
HP:n vahvaa asemaa kuvaa se, että se oli alusta pitäen vahva yleisöjoukkue. 1940- ja 1950-luvuilla nähtiin usein 2000-3000 katsojaa vetäneitä otteluita ja seuran yleisöennätys, 5215 katsojaa, kirjattiin kesäkuussa 1968 sarjaottelussa Vimpeliä vastaan.
Hamina on miesten maratontaulukossa 14:s. Sen saavutuksen arvoa nostaa se, että HP:n suuruuden vuosina sarja pelattiin vain yksinkertaisena sarjana ja siinä oli vain 11-13 joukkuetta. Näin HP pelasi kesäisin vain 10-12 sarjaottelua. Pääsarjakausia Haminalla on kuitenkin kunnioitettavat 48. Sitä enemmän pääsarjakausia on vain Jyväskylän Kirillä, Vimpelin Vedolla sekä HP:n rakkaalla vihollisella, Kouvolan Pallonlyöjillä.
Pesäpallon asemaa Haminassa kuvaa se, että kaupungista löytyy HP:n suurimman legendan, Kari Lindbergin, mukaan nimetty katu. Mikä olisikaan osuvampi ja parempi osoite Vallikentälle kuin Kari Lindbergin katu 1.
Haminan Palloilijoiden kaikkien aikojen pelaajat
1. Kari Lindberg
Seuran suurin ikoni, joka johti HP:n ensin vuonna 1970 SM-pronssille ja 1974 Suomen mestariksi. Hiljainen, jopa ujo, mutta henki silti kapteenina johtajuutta. Sisällä numero 4 ja huippukotiuttaja Oli neljästi lyöjätilaston kakkonen. Lyönti oli kova ja suoraviivainen. Ulkona erinomainen kakkospolttaja. Valittiin Vuoden pesäpalloilijaksi 1974, pelasi 10 Itä-Länttä. Ura kesti vuodesta 1962 vuoteen 1976.
2. Pentti Paavola
HP:n 40-luvun suurin tähtipelaaja ja aikansa lukkarilegendoja. Valittiin vuonna 1949 Vuoden lukkariksi ja vuotta aiemmin vuoden parhaaksi pesäpalloilijaksi. Suomen mestari 1943, 1947 ja 1948. Voitti mestaruuksien lisäksi kaksi hopeaa ja yhden pronssin. Pelasi kuudesti Itä-Lännessä. Herrasmiespelaaja.
3. Markku Raasu
Taktinen ja umpikiero huippulukkari ja yksi HP:n 70-luvun menestysvuosien kulmakivipelaajista. Voitti SM-pronssin 1970 ja Suomen mestaruuden 1974. Vuoden lukkari 1972 ja 1974. Sisällä vaihtaja. Pelasi HP:ssä yhdeksän kautta.
4. Raimo Pasanen
HP:n TOP10-listan ainoa pelaaja, joka ei ole seuran oma kasvatti. Alkujaan HoNSu:n kasvatti, jossa voitti kaksi pronssia ja pelasi kahdesti Itä-Lännessä. Siirtyi sen jälkeen Haminaan, jossa pelasi kahdeksan kautta. Voittanut ainoana HP:n pelaajana lyöjäkuninkuuden. Tämä tapahtui pronssikaudella 1970. Vuoden 1974 Suomen mestari. Pelasi Haminassa kahdeksan kauden aikana kuudesti Itä-Lännessä.
5. Eero Vuorio
HP:n hurjimman menestyskauden avainpelaajia. Pelasi HP:ssä vuosina 1946-1955 kymmenen kautta ja vuorasi kaappinsa mitaleilla. Voitti HP:ssä neljä mestaruutta, kaksi hopeaa ja yhden pronssin – eikä ollut sarjassa koskaan kuudetta sijaa huonommalla. Sisällä kova lyöjä, ulkona monipuolinen pelaaja, joka pelasi suurimman osan urastaan kakkosvarana. Kolme Itä-Länttä.
6. Risto Kivelä
Erittäin suulas ja värikäs ilopilleri ja eläväinen etumies, 60- ja 70-lukujan ”Sami Partanen”. Ura HP:ssä kesti vuodet 1960-1975. Sisällä alkujaan ykkönen, myöhemmin vaihtaja. Mailassa erittäin juonikas ja ovela, ulkona vikkelä liikkuja. Mestari 1974, pronssia 1970. Neljä Itä-Länttä.
7. Jukka Parikka
Yksi kaikkien aikojen haminalaispelaajia, joka voitti nuorena kollina SM-pronssia 1970 ja mestaruuden 1974. Siirtyi sen jälkeen 1977 Helsinkiin ja sieltä edelleen Kiteelle ja lopuksi Kouvolaan. Armoton ja röyhkeä etenijä, erinomainen pesiltälähtijä. Ulkona kolmosvahti. Hallitsi myös sanomisen taiteen.
8. Niilo Janhunen
1950- ja 1960-luvuilla loistanut pieni suuri mies. Legendaarinen sieppari, sisällä vaihtaja. Voitti HP:ssä kaksi mestaruutta ja yhden pronssin ja pelasi kaksi Itä-Länttä. Ura kesti vuodesta 1951 vuoteen 1966, ja pysyi uskollisena HP:lle, vaikka seura pelasi tuona aikana kolme kautta Suomensarjassa.
9. Kari Salmi
HP:n 70- ja 80-lukujen tähtipelaajia, joka olisi voinut taitojensa puolesta tehdä halutessaan näyttävämmänkin uran. Pysyi kuitenkin uskollisena HP:lle ja pelasi osan uransa parhaista vuosista Ykköspesiksessä ja jopa Suomensarjassa. Ainoa poikkeus oli kolme Kiteen Urheilijoissa pelattua kautta 1980-luvulla. Pelasi kolme Itä-Länttä. Varma kolmoskoppari, jolla oli kova käsi. Sisällä monipuolinen vaihtolyöjä, perusnopea.
10. Vesa Kaukiainen
HP:n viimeisten vuosikymmenten ikonisin pelaaja. Debytoi HP:n edustusjoukkueessa neljä päivää ennen 16-vuotissyntymäpäiväänsä. Pelasi aluksi HP:n Suomensarja- ja Ykköspesis-joukkueissa, kunnes siirtyi 1990 kuudeksi kaudeksi Jyväskylän Kiriin. Pelasi Superia myös kuusi kautta Haminassa ja vielä 2000-luvulla kaksi kautta IPV:ssä ja Puijolla ja kolme ottelua hätäapulukkarina Kiteellä 2008. Älykäs ja taktinen lukkari, jolla oli hyvä heitto. Sisällä mainio vaihtolyöjä.