HJK kaatui siihen, että se yritti roikkua Molden mukana junnufutismaisella taktiikalla

Joona Toivio ja Jukka Raitala joutuivat todistamaan aitiopaikalta Molden 2-0-osumaa.

JalkapalloMestarien liiga

HJK kaatui siihen, että se yritti roikkua Molden mukana junnufutismaisella taktiikalla

HJK tie Mestarien liigan karsinnoissa nousi pystyyn Norjassa. Numerot olivat siedettävät, mutta Joel Perovuon mukaan Klubin esitykset jättivät suuria kysymysmerkkejä.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 2.8.2023 | KUVAT All Over Press

HJK:n tie Mestarien liigan karsinnoissa päättyi 0-2-vierastappioon Moldea vastaan. Joel, millainen fiilis tästä toisesta ottelusta jäi käteen?

Surullinen ja harmillinen.

Surullinen siinä mielessä, millaisen kuvan tämä ottelu ja oikeastaan koko ottelupari piirsi pelillisesti nyky-HJK:sta, jonka pitäisi olla suomalaisen seurajalkapallon pelillinen lippulaiva, – ja harmillinen siksi, että tämä Molde olisi ollut täysin voitettavissa. Näin yksinkertaisilla työkaluilla Molden tasoista joukkuetta ei kuitenkaan voiteta, vaikkei se olisikaan parhaassa iskussaan.

Sanoin jo ensimmäisen ottelun jälkeen, että Norjassa ei ole suuria odotettavissa, vaikka HJK voittikin viikko sitten avausosan Helsingissä 1-0. Nyt tapahtui vain väistämätön. Tällaisella taktisella pelaamisella ei yksinkertaisesti voi mitään muuta lopputulosta olla.

HJK pysyi kuitenkin pitkään tuloksessa kiinni. Mikä sen selittää?

Kaksi asiaa – Molden vaisuus ja se, että HJK pelasi keskiviikkona puolustuksellisesti hyvän ja kurinalaisen ottelun 5-4-1-muodossaan.

Klubin matalan blokin murtaminen oli norjalaisille todella haasteellista. Moldella oli kymmenkunta hyvää tilaisuutta nopeaan hyökkäykseen, mutta he eivät saaneet niistä edes maalilaukausta aikaiseksi Klubin hyvän puolustuspelaamisen.

Mutta kuvittelemmeko oikeasti, että me kuromme tällaisella jalkapallolla kiinni muun Euroopan tai edes muun Skandinavian?

Who will win the Finnish Veikkausliiga? Check the odds and play at Stake.com!

Me voimme sinivalkein silmin katsottuna jossitella, kuinka lähellä HJK oli jatkoaikaa tai millaisen loistopaikan Topi Keskinen sai yhden irtopallon seurauksena, mutta todellisuudessa HJK antoi ottelun avaimet vapaaehtoisesti Moldelle. Se ilmoitti vastustajalle, että me menemme nyt omalle puolustusalueelle ja te saatte vapaasti yrittää matalan blokkimme murtamista.

Jokainen ymmärtää, mihin tuollaisella taktiikalla pelaaminen johtaa? Se johtaa siihen, ettei HJK saanut ottelusta minkäänlaista otetta ja sen pelaamista tuli pallon perässä juoksemista. Puolustuspelin HJK hoiti hyvin, mutta mitään muuta sen pelaamisessa ei ollut.

HJK:n pallollinen pelaaminen ei tosiaankaan vakuuttanut?

Vakuuttanut? Voi kuulostaa julmalta, mutta HJK:n pallollinen pelaaminen ei voinut mitenkään vakuuttaa, koska sitä ei keskiviikkona ollut. Ne harvat järkevästi pelatut tilanteet tulivat taitavien pelaajien, lähinnä Lucas Lingmanin ja Geórgios Kanellópoulosin kautta.

HJK pelasi hyvin pitkälti junnufutismaisella taktiikalla, jossa sen ainoat aseet hyökkäyspelissä olivat pitkät pallot Bojan Radulovicille tai pallon toimittaminen nopeasti Keskiselle.

Totta kai jokainen valmentaja pyrkii hyödyntämään Keskisen kaltaisen pelaajan erikoisosaamisen ja hänen linjan taakse juoksunsa, mutta hyökkäyspelissä on oltava muitakin elementtejä kuin pitkät pallot tai syötöt yhdelle lahjakkaalle ja nopealle pelaajalle.

Ilman kokonaisvaltaista pelaamista menestymisestä tällä tasolla on turha unelmoida. Me näimme jo Huuhkajien kohdalla, mitä tapahtuu, kun pelaamisesta tulee vain mukana roikkumista, kuten Huuhkajilla tuli Markku Kanervan hirttäydyttyä jääräpäisesti 5-3-2:een. Heti, kun pallollista pelaamista korjattiin ja muoto saatiin toimimaan, myös tulokset paranivat.

HJK on nyt samanlaisen haasteen edessä. Toni Korkeakunnaksella ja hänen valmennustiimillään on edessään erittäin iso haaste ja työ saada HJK:n pelikirjaan sellaisia elementtejä, joita nykyjalkapallossa menestyminen vaatii.

Kysymys ei ole muodosta. Toni Koskela peluutti viime kaudella HJK:ta myös 5-4-1-muodossa, mutta Koskelan HJK:n palaaminen oli paljon monipuolisempaa ja pallollisessa pelaamisessa oli paljon oikeaoppisia elementtejä.

Moni kuvittelee Suomessa edelleenkin, että kansainvälisissä otteluissa olisi riski lähteä pelaamaan samanlaista pallollista peliä, jota vastustajat euro-otteluissa pelaavat.

Kysyn kuitenkin vastakysymyksen: Eikö se ole vielä suurempi riski, että annetaan pelin avaimet ja pallonhallinta vastustajalle ja yritetään itse vain roikkua pelissä mukana 25 metrin sisällä omasta maalista, kuten HJK teki keskiviikkona?

On loukkaus HJK:n pelaajia kohtaan, jos valmentaja ei luota, että he pystyvät pelaamaan pallollista peliä siinä missä Molden kaltaiset joukkueet. Varmasti pystyvät. Jokaisen muistissa täytyy olla se, miten HJK haastoi viime syksynä esimerkiksi Real Betisin pallollisessa pelaamisessa, vaikka Klubi hävisikin molemmat ottelut.

En siksi syytä tästä tappiosta pelaajia. He tekivät varmasti sen, mikä oli sovittu – ja tekivät sen kovalla asenteella.