Kahden erän karjaisu riitti Leijonille hiljentämään vuonokarnevaalit MM-kaukalossa

Mikko Lehtonen pelasi jälleen varman ottelun Leijonien takalinjoilla.

JääkiekkoLeijonat

Suomi otti toisen voittonsa jääkiekon MM-kisoissa kaatamalla Norjan. Leijonille riitti ottelussa kahden erän karjaisu.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 13.5.2024 | KUVAT Suomen Jääkiekkoliitto

Leijonat pääsi virittelemään jo toisessa ottelussa peräkkäin MM-areenalla maalintekoa, kun Jukka Jalosen suojatit kaatoivat Norjan maalein 4–1 (2–0, 2–1, 0–0).

Leijonien tähtiä olivat jälleen nuoret hyökkääjät Oliver Kapanen ja Arttu Hyry, jotka tekivät molemmat kaksi maalia.

Norja aloitti ottelun hermostuneesti jäähyilemällä. Suomi oli kuitenkin kuriton ylivoimalla, mutta onnistui silti kerran kolmen norjalaisjäähyn aikana maaliteossa. Ottelun avausosuman ohjasi maaliin Oliver Kapanen erän seitsemännellä minuutilla. Osuma oli Kapasen neljäs MM-turnauksessa ja maalin syötti Oliwer Kaski.

Kun Norja pääsi avauserässä lopulta vauhtiin, kuoriutui siitä varsin rohkea vastaiskujoukkue. Harri Säteri ei palellut maalillaan samaan malliin kuin Emil Larmi aika-ajoin sunnuntaisessa Britti-ottelussa. Maaleja Norja ei silti erässä viimeistellyt, sillä ottelun seuraavankin maalin teki Suomi erän lopulla. Arttu Hyry 0hjasi lukemat 2–0:aan Leijonien dynamona pelanneen Kasken vedosta.

Avauserä päättyi noin minuuttia ennen täyttä aikaa, koska norjalaispuolustaja Christian Kåsastul törmäsi rytinällä laitaan yrittäessään taklata Valtteri Puustista, ja jäälle roiskui paljon verta. Pelaaja kömpi lopulta omin voimin pois kaukalosta, mutta jään putsaamiseen tarvittiin raskaampaa kalustoa. Kåsastul pystyi myöhemmin jatkamaan ottelua vielä nenä paketissa.

Norjaa koeteltiin seuraavaksi toisen erän ensimmäisellä minuutilla. Leijonien kolmosvitja löysi nopeasti iskuvalmiuteen ja Hyry tälläsi illan toisen osumansa viimeistelemällä Suomen 3–0-osuman Juha Jääskän ja Jere Innalan avustamina.

Erän edetessä Norja oli helisemässä. Se oli lähes jatkuvasti puolustuskannalla. Erän puolivälin tuntumassa Kapanen löysi itsensä täysin vapaana Norjan maalin edestä. Hän sai Ahti Oksaselta sopivan syötön, kun Norjan maalivahti Jonas Arntzen seikkaili maalin takana, eikä Kapanen erehtynyt, vaan laittoi kiekon tyhjään maaliin ja viimeisteli sillä Suomen 4–0-maalin.

Erän lopulla Norjalla kävi vielä pulla. Suomi painosti rajusti Norjan kakkosen aikana, muttei onnistunut maalinteossa. Juuri kun jäähy loppui Norja kavensi ottelun 1–4:ään Max Krogdahlin päästyä suoraan jäähyaitoista läpiajoon. Norjalainen nosti kiekon hallitusti ohi Säterin.

Kolmannessa erässä Leijonat hallitsi peliä, mutta meno rauhoittui, eikä maaleja enää tullut.

Leijonien ykkösketju Mikael GranlundKonsta HeleniusValtteri Puustinen oli yrityksistä huolimatta tehoton. Jussi Jokinen muistutti Viaplayn studiossa, että valmennusjohdon täytyy hieman miettiä mitä tehdä, jotta ykkösketju pääsee jatkossa paremmin tehoille.

Heleniuksen tontilla pelasi ottelussa loppua kohden Pekka Jormakka. Helenius sai myös kolhua ensimmäisen erän kovassa taklauksessa, mutta päävalmentaja Jukka Jalonen sanoi ottelun jälkeen Viaplaylla, ettei pelaaja istunut penkillä sen vuoksi.

Säteri torjui maalillaan ottelussa 13 kertaa. Norjan Jonas Arntzenille kertyi 38 torjuntaa.

Leijonilla on seuraavaksi kaksi vapaapäivää. Torstaina Suomi kohtaa Itävallan, mutta lauantaina vastus on jo täysin eri sfääristä, kun vastaan asettuu puolustava mestari Kanada.

Suomen ottelun parhaana palkittiin Arttu Hyry.