Honka on Veikkausliigan tämän hetkin kuumin joukkue ja vahva ehdokas jopa mestariksi

Kevin Jansen tuuletti 3-0-osumaansa HIFK:ta vastaan yli 3000 katsojan edessä maanantaina Tapiolassa.

JalkapalloVeikkausliiga

Honka on Veikkausliigan tämän hetkin kuumin joukkue ja vahva ehdokas jopa mestariksi

Honka nousi Veikkausliigan piikkipaikalle voitettuaan HIFK:n maanantaina ja Joel Perovuo mukaan pelillisesti sarjan kuumin joukkue juuri nyt.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 23.8.2022 | KUVAT All Over Press

Darwin Nunez

Veikkausliigan kärjessä on hurja tilanne, sillä Hongalla, KuPSilla ja HJK:lla on kaikilla tasamäärä otteluista ja tasamäärä pisteitä – ja piikkipaikalla on maalieron turvin HIFK:n maanantaina 4-1 kaatanut Honka. Joel, pitääkö Honka nostaa vakavasti yhdeksi mestariehdokkaaksi?

Pitää ilman muuta. Honka on tällä hetkellä pelillisesti ja tuloksellisesti Veikkausliigan kuumin joukkue ja jos löisin tänään betsin mestarista, laittaisin rahat Hongalle.

Tärkeintä Veikkausliigan ja suomalaisen jalkapallon kannalta on kuitenkin se, että edessä on huima syksy, sillä mikä tahansa näistä kolmesta joukkueesta voi voittaa mestaruuden. Se lisää kiinnostusta Veikkausliigaan ja oli hienoa nähdä, että Tapiolassa oli maanantaina yli 3000 katsojan ennätysyleisö katsomossa Hongan voittoa HIFK:sta.

Veikkausliigassa on ollut monena syksynä tilanne, että HJK on ollut tässä vaiheessa kautta enemmän tai vähemmän selvä mestari – ja jos se ei ole sitä ollut, se on yleensä johtunut siitä, että HJK:lla on ollut kyseisellä kaudella normaalia heikompi. Vaikka Klubilla on ollut tälläkin kaudella omat ongelmansa, tämän vuoden mestaruustaistelun tasaisuuden taustalla on ennen muuta muiden kärkiseurojen hyvyys eikä HJK:n heikkous.

Mikä selittää Hongan nousun pelillisesti Veikkausliigan kuumimmaksi joukkueeksi?

Tietenkin menestys on aina monen asian summa, mutta tässä ei voi ohittaa Vesa Vasaran pitkäjänteisen valmennustyön ja valmennusprosessin tulosta. Vasara tuli Hongan päävalmentajaksi 2017 ja nosti Hongan saman tien Ykkösestä Veikkausliigaan. Sen jälkeen Honka on ollut joka vuosi mitalien tuntumassa sijoilla kolme tai neljä paitsi viime kaudella, jolloin se notkahti yhdeksänneksi.

Viime vuoden notkahdukseen oli kuitenkin looginen selitys, huonosti toiminut 3-4-3-muoto. Vasara tunnisti tilanteen ja hylkäsi 3-4-3:n. Talven aikana joukkue ajoi sisään uuden 4-5-1-puolustusmuodon, joka elää hyökätessä joustavasti. Tässä muodossa laitapuolustajat pelaavat vähän normaalia kapeammalla. Keskikentän keskellä Hongalla on erittäin toimiva kolmikko ja hyökätessä muotoon saadaan mukaan kaksi laitapelaajaa. Vahva laitapelaaminen on oikeastaan kruunannut Hongan pelaamisen tällä kaudella.

Toimivan kollektiivisen pelaamisen lisäksi myös monet pelaajat ovat nostaneet viime kaudesta tasoaan, minkä lisäksi Honka on onnistunut hankinnoissaan. HJK:sta tullut Agon Sadiku on istunut erinomaisesti keskushyökkääjän rooliin ja taistelee yhdeksällä osumallaan Veikkausliigan maalikuninkuudesta. Maalille talvella lainattu Maksim Rudakov pelaa Hongan maalilla elämänsä kautta ainakin Suomen kentillä.

Viime kauden pelaajista eniten tasoaan on nostanut toppari Ville Koski, joka alkaa lunastaa viimeinkin niitä suuria odotuksia, joita häneen on asetettu. Monet olivat huolestuneita Hongan linjan toimivuudesta, kun Honka lainasi heinäkuussa toppari Mohammed Adamsin kesken kauden SC Covilhãan, mutta Hongan linja on kestänyt hyvin hänen lähtönsä.

Hongalla alkaa olla materiaalin suhteen myös leveyttä. Esimerkiksi maanantaina Honka pystyi ottamaan penkiltä Lucas Kaufmannin ja Duarten Tammilehdon, jotka olisivat monissa muissa seuroissa vakioavauksen pelaajia.

Hongan tilanne näyttää kaikkineen todella hyvältä ja juuri tällä hetkellä, se on ainakin minun papereissani pelillisesti Veikkausliigan paras joukkue. Kuvaavaa Hongan pelin toimivuudella on, että se on voittanut kuudesta edellisestä ottelustaan viisi ja tehnyt niistä neljässä vähintään neljä maalia – ja putken ainoa pistemenetys oli 1-1-tasapeli KuPSia vastaan Kuopiossa.

Tilanne toki elää, mutta jos Hongan pelaajien sipuli vain kestää, Honka on todella vakavasti otettava mestariehdokas siinä missä HJK ja KuPSikin.

Miten näet KuPSin ja HJK:n tilanteen?

KuPSilla on menossa selvästi heikompi jakso niin pelillisesti kuin tuloksellisesti. Lisäksi KuPSilla on ollut myös hieman epäonnea, sillä esimerkiksi lauantaisessa SJK-tappiossa maalivahti Johannes Kreidl ajettiin hieman harmillisen tilanteen jälkeen ulos heti ottelun alussa ja KuPS tuhri kaiken lisäksi ensimmäisellä puoliajalla myös rangaistuspotkun.

En tiedä, sotkiko Simo Valakarin Motherwll-kuvio jotenkin joukkueen keskittymistä, mutta nyt senkin osalta pöly on laskeutunut, enkä epäile hetkeäkään, etteikö KuPS tulisi loppukauden todella kovaa vauhtia.

Myös HJK:n pelaaminen on selvästi piristynyt, mutta Klubi pelaa jälleen tänä syksynä eurocupien lohkopelejä, mikä lisää sen haasteita Veikkausliigassa. Se ei tarkoita, etteikö HJK voisi viimesyksyiseen tapaan voittaa mestaruutta, mutta europelit ovat kuitenkin yksi tekijä, jota ei voi sivuuttaa. Honka voi keskittyä loppukaudella vain Veikkausliigaan eikä KuPSillakaan ole rasitteena kuin korkeintaan kaksi Suomen Cupin matsia.