Huuhkajalupaus päättää itse kaartaako hän Hollannissa moottoritien ohituskaistalle vai syrjäpoluille

Oliver Antman on antanut lupauksia herättäviä viitteitä osaamisestaan Huuhkajien paidassa.

HuuhkajatIl PinturicchioJalkapallo

Huuhkajalupaus päättää itse kaartaako hän Hollannissa moottoritien ohituskaistalle vai syrjäpoluille

Puhkeaako Hollantiin lainasopimuksella siirtynyt Oliver Antman kukkaan tulppaanina vai ei? Siinäpä Joel Perovuon mielestä mielenkiintoinen sinivalkoinen siirtoikkunakysymys.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 1.2.2023 | KUVAT All Over Press

Tammikuun siirtoikkuna on ohi. Tämä ikkuna muistetaan Valioliigan kulutusjuhlana, jossa ennätyksetkin paukkuivat.

Valtavien tammikuussa käytettyjen rahavuorien takana pilkottaa kuitenkin myös yksi suomalainen korvanpuolikas. Oliver Antmanin korvanpuolikas.

Kannattaa kuitenkin katsoa tarkemmin, sillä siirtoikkunan merkittävin suomalaissiirto oli juuri tämän Antmanin siirtyminen tanskalaisesta Nordsjaellandista Hollannin pääsarjaan FC Groningenin paitaan.

***

Antman siirtyy Hollantiin loppukauden mittaisella lainasopimuksella, johon sisältyy osto-optio.

Groningen kertoi tiedotteessaan olleensa Antmanin perässä jo pitkään. Siirtoa voisi siis pitää Antmanin kannalta ainakin turvalliselta ja peliaikaa tulee varmasti olemaan luvassa, mikäli peliotteet ovat riittäviä.

Tanskassa peliaika oli kortilla ja varmasti Tanskan liigaa johtava Nordsjaelland on tyytyväinen saadessaan Antmanin napsun kovempaan sarjaan lainalle ja mahdollisesti pelaamaan säännöllisesti kokonaisia otteluita.

Groningen on Eredivisiessä tukalassa tilanteessa sarjajumbona ja on voittanut liigassa viimeksi yli kolme kuukautta sitten.

Toki nouseminen pois putoajien paikoilta on edelleen täysin mahdollista tasaisen sarjan turvin, mutta joukkue tarvitsee siis täydellisen suunnanmuutoksen kevätkaudelleen.

Samalla se tarkoittaa sitä, että myös Antman joutuu uransa toistaiseksi kovimpaan paikkaan.

***

Siirtyminen sarjan kärkijoukkueesta vieraaseen maahan pelaamaan putoamista vastaan ja vielä hiukan kovempaan sarjaan ei lähtökohtaisesti ole pelaajalle mitään herkkua. Sarja on Antmanille sopiva, mutta kontrasti Nordsjaellandin ja tämän hetken Groningenin kanssa on se iso haaste.

Groningen on vaihtanut valmentajansa tälle kalenterivuodelle, mutta on hävinnyt kaikki viisi otteluaan vuodenvaihteen jälkeen.

Kun tilanne on näin surkea, se on jopa Antmanin kannalta hyvä. Pienenkin positiivisen muutoksen tuodessaan, on Antmanin asema joukkueessa todennäköisesti hyvä. Seisovassa vedessä nimittäin pienetkin läikähdykset näkyvät.

Antmanille onkin olennaista keskittyä tekemään oma hommansa mahdollisimman hyvin harjoituskentällä ja huolehdittava itsestään niin, että tämä puoli vuotta ei ainakaan Antmanin kannalta jäisi miinusmerkkiseksi, vaikka Groningen putoaisikin.

Kesällä tilanne on hyvä arvioida ja mitä kevätkaudella on tapahtunut.

***

Kirjoittaessani Antmanista Nations League -pelien yhteydessä viime vuoden syyskuussa, totesin Antmanin ensisijaisen tavoitteen olevan vakiinnuttaa avauksen paikka Tanskassa.

Nyt kun se ei ole aivan toteutunut, tämä lainapesti voi olla yksi keskeinen palanen matkalla tuota tavoitetta. Onkin mahdollista, että sitä avainpelaajan roolia tavoitellaan jatkossa jossain muualla kuin Nordsjaellandissa.

Yksi kysymys odottaa vielä vastausta: Mikä Antmanin taso jalkapalloilijana lopulta on ja tulee olemaan?

Pelaaja kun tarvitsee onnistuneella urallaan paljon muutakin kuin omia kykyjään. Usein kun käy niin, että pelaaja ei saa ulosmitattua potentiaalinsa peliurallaan.

Antman tosin on onneksi sellaisessa asemassa jo 21-vuotiaana, että tämä asia on myös hänen omissa käsissään.

***

Puolessa vuodessa näkemykseni ei ole muuttunut.

Antman on edelleen matkalla kohti hyvää kansainvälistä uraa. Mutta miten hyvästä puhutaan?

Siitä saadaan nyt jo viitteitä. Edessä on tärkeä puolivuotinen.

Optimaalista olisi, että Antman pelaa onnistuneen lainajakson Hollannissa ja hänet nähdään kesän jälkeen isossa roolissa voitosta pelaavassa joukkueessa.

Pallo on nyt Antmanin kentällä.