Huuhkajat kaatoi Irlannin ja taistelee A-tasolle noususta puhdasoppisella Kanerva-jalkapallolla

HuuhkajatJalkapallo

Huuhkajat kaatoi Irlannin ja taistelee A-tasolle noususta puhdasoppisella Kanerva-jalkapallolla

Huuhkajat kaatoi Irlannin 1-0 Fredrik Jensenin maalilla - ja taistelee noususta Kansojen liigan A-tasolle.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 14.10.2020 | KUVAT All Over Press

Huuhkajat otti kolmannen peräkkäisen voiton Kansojen liigassa kaatamalla Irlannin kotonaan 1-0. Voiton myötä Suomi varmisti paikkansa B-tasolla Kansojen liigassa ja taistelee H-lohkon voitosta ja samalla noususta A-tasolle Walesin kanssa. Wales voitti keskiviikkona Bulgarian vieraskentällä 1-0 ja sillä on neljästä ottelusta 10 pistettä. Huuhkajat on pisteen perässä. Joukkueet kohtaavat lohkon päätöskierroksella Walesissa.

Jussi Leppälahti avaa Suomen keskiviikkoisen Irlanti-voiton dna:n.

Jussi, Suomelle jälleen täydet pisteet. Millainen pelin kuva oli Suomen kannalta? Mitä hyvää, mitä huonoa?

Peli oli todella tasainen. Irlanti ja Suomi ovat kokonaisuus huomioon ottaen ihan yhtä hyviä jalkapallojoukkueita, mutta tänään Suomi vei pidemmän korren hyvin pienten marginaalien kautta.

Suomi ei ensimmäisellä jaksolla saanut hyökkäyspeliään toimimaan. Irlanti paineisti Suomea kohtalaisen korkealta välillä jopa 4-2-4-muodossa, eikä Suomi muodostanut ensimmäisen linjan ohittamisessa vapaata pelaajaa, jonka kautta mennä eteenpäin.

Toisaalta Suomea kannatteli ensimmäisellä jaksolla se, että se puolusti hyvin. Suomen tiivis 4-4-2-blokkipuolustus piti Irlannin ihan hyvin kurissa. Irlannin peruspelijärjestelmä oli tietynlainen löyhä 4-3-3. Se yritti saada Suomen aluepainotteista blokkia sekaisia vaihtelemalla paikkoja ja nostamalla etenkin laitapuolustajia todella ylös, mutta Suomi oli lukenut Irlannin etenemisen mallit ja pysäytti ne hyvin.

Toisen jakson kuva oli ihan samanlainen, mutta Irlanti sössi yhden maalivahtinsa avauksen Suomelle, josta Suomi iski ottelun ainoan maalin. Teemu Pukin riistotoiminta oli tilanteessa erittäin hyvää. Hienoa, että Suomi kykeni kääntämään jälleen tiukan ottelun hyväkseen. Se osoittaa, että Markku Kanervan valitsema pelisapluuna antaa hyvää selkänojaa.

Ottelu oli hyvin tyypillinen Kanervan ajan ottelu. Puolustetaan, puolustetaan, odotetaan sitä, että vastustaja saattaa itsensä epätasapainoon, ja sitten isketään Pukin kautta voittomaali.

Tiedän, että jalkapallo on sinulle kollektiivisen toiminnan muodostama kokonaisuus – mutta puhutaan silti yhdestä pelaajasta, Fredrik Jensenistä. Millainen pelaaja ja mitä hän tuo Huuhkajien peliin?

Hänellä on hyvä laukaus, hän osaa liikkua terävästi, eikä hän menetä hyökkäysalueella palloa helposti. Hän tuo Pukin rinnalle hieman erilaisen toiminnan kuin Joel Pohjanpalo. Pohjanpalo on selvä target-hyökkääjä, kun taas Jensen on Suomen sapluunassa sellainen ”ysipuolikas”, eli pelaaja, joka kykenee toimimaan linjojen välissä boksitoiminnan ohella.

Pitää muistaa, että Jensen on vasta 23-vuotias, joten hänellä on vielä paljon vuosia maajoukkueessa. Hän pelaa nyt jo kuitenkin ihan tasapainoisesti Bundesligan tasoisessa joukkueessa. Jensen lähti 16-vuotiaana Hollantiin, joten hän on yksi niistä monista pelaajista Huuhkajissa, jotka todistavat millainen arvo on todella kilpailullisella ympäristöllä pelaajan kasvuvaiheessa.

Suomi nousi Kansojen liigan B-tasolle C-tasolta ja nyt se taistelee noususta A-tasolle. Mikä sen selittää?

Suomen pelisapluuna. Koko homman juju on nimittäin Suomen pienten maaliodotteiden pelifilosofia. Suomi haraa tässä asiassa pelaamisen viihdyttävyyttä vastaan, mitä usein Suomessa pidetään tärkeänä. Nyt näyttää kelpaavan kansalle vähän vähemmänkin viihdyttävä jalkapallo, kun voittoja tulee!

Tämän päivän peli oli klassinen esimerkki tästä. Huuhkajat pitää pelin maaliodotteet pieninä, kunnes vastustaja jossain vaiheessa tekee jonkun epäorganisoidun kollektiivisen toiminnon, jolloin Suomi iskee.

Mitä pienten maaliodotteiden pelifilosofia tarkoittaa, on pähkinänkuoressa se, että Suomi ei riskeeraa kentällä juurikaan asioita. Suomi ei puolusta hirveästi eteenpäin, vaan ohjaa peliä kohti sivurajaa ja estää vastustajan vaarallisia eteenpäin suuntautuvia syöttöjä. Suomi prässää varmaan vähiten kaikista Euroopan maajoukkueista. Kun joukkue priorisoi jatkuvasti omaa selustaansa, pysyvät Suomen topparit suojattuina ja he pystyvät puolustamaan niin, että peli on jatkuvasti heidän etupuolellaan.

Suomen pallonhallinnan funktio on paitsi luoda, myös kontrolloida ja pitää oma maali puhtaana. Puolaa vastaan nähtiin mitä tapahtuu, kun Suomi lipsuu filosofiastaan. Silloin on helvetti irti.

Tällaisella jalkapallolla altavastaajat repivät itsestään irti. Tällaisella filosofialla myös jääkiekon ja futsalin puolella on menestytty.

 

Elmo on UUDISTUNUT! Toimi nopeasti ja tilaa Elmo edulliseen tarjoushintaan 4 kk 35 e – saat marraskuun Elmon uunituoreena kotiin kannettuna.

Voit myös ostaa uusimman Elmon digilehden irtonumeron Lehtiluukusta. Tilaajille digilehti kuuluu automaattisesti tilaushintaan.

Ja totta kai Elmo on myös irtonumeromyynnissä läpi Suomen!