Huuhkajat puhalsi EM-unelmaansa huimat liekit elintärkeällä voitolla Sloveniasta

Joel Pohjanpalo iski Suomen avausmaalin.

HuuhkajatJalkapallo

Suomi otti elintärkeän voiton Sloveniasta jalkapallon EM-kisojen karsinaottelussa Olympiastadionilla perjantaina. Huuhkajien voittonumerot olivat 2-0 (1-0).

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 16.6.2023 | KUVAT All Over Press

Päävalmentaja Markku Kanerva oli muokannut Huuhkajien kokoonpanoa ennen Slovenia-ottelua. Eniten kohua nostatti Glen Kamaran pudottaminen avauksesta. ElmoTV:n jalkapalloasiantuntija Joel Perovuo oli jo ennen ottelua samaa mieltä siitä, ettei Kamaran pitänyt mahtua enää avaukseen.

Suomi aloitti ottelun vahvasti ja hallitsi ensimmäisen jakson alkupuolen tilanteita. Kuparinen rikkoutui 13 minuutin pelin jälkeen, kun Teemu Pukki syötti oikealta boksin sisälle olleelle Joel Pohjanpalolle, joka jatkoi pallon läpi ottelun epävarmasti pelanneen Vid Belecin jalkojen välistä maaliin. Belec pääsi otteluun Slovenian maajoukkueen suurimman tähden Jan Oblakin loukkaantumisen vuoksi.

Suomen avausmaalin jälkeen ottelu tasaantui ja varsinkin jakson loppua kohden ote siirtyi selvästi Slovenialle. Lähimmillään pallo vieri jo Suomen maalitolpan ulkoreunan kautta ulos kentältä. Slovenian parhaat paikat avautuivat Benjamin Seskolle, mutta Arttu Hoskonen heittäytyi uhrautuvasti Seskon kahden peräkkäisen laukauksen eteen.

Toisella jaksolla ote pysyi Slovenian hallussa ja Suomi haki selkeämmin vastaiskuja. Taktiikka toimi, kun Rasmus Schüller ja Pukki juonivat tekopaikan Oliver Antmanille. Antman laukoi noin 10 metrin päästä etuviistosta maalaukauksen kohti Slovenian maalia ja pallo meni jälleen helpohkosti Belecin selän taakse.

Slovenia jatkoi taisteluaan, mutta sen huippupaikat olivat harvassa. Slovenian hienoisesta hallinnasta kertoivat myös tilastot: Slovenia voitti maalilaukaukset 13-9 ja sen maaliodote oli 1,31, kun Suomen vastaava lukema oli 0,79.

Suomi nousi voittonsa ansiosta tasapisteisiin lohkoa johtaneen Slovenian kanssa. Molemmilla on kolmen ottelun jälkeen koossa kuusi pistettä. Tanskalla on koossa kahdesta ottelusta kolme pistettä. Se pelaa kolmannen karsintaottelunsa perjantai-iltana Pohjois-Irlantia vastaan.

Lohkon kaksi parasta maata selviytyvät vuoden 2024 EM-lopputurnaukseen.