Hyvinkää heräsi unestaan, mutta todellinen sotkija on vasta vilauttanut voimaansa

Pesäpallo

Hyvinkää heräsi unestaan, mutta todellinen sotkija on vasta vilauttanut voimaansa

Hyvinkään voitto Kiteestä tasoitti taistelun pudotuspelipaikoista ennennäkemättömän tasaiseksi.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 26.7.2020 | KUVAT All Over Press

Hyvinkää oli sunnuntain kierroksen suuri herääjä miesten Superpesiksessä, kun se kävi hakemassa vahvan esityksen päätteeksi täydet kolme pistettä alkukauden komeettajoukkueelta Kiteeltä. Tahkon voittonumerot olivat 2-0 (5-3, 5-4).

Ottelu oli Hyvinkään kannalta kriittinen, sillä se oli ennen sunnuntaita sarjassa toiseksi viimeisenä ja tappio Kiteelle olisi kasvattanut joukkueiden välisen eron enimmillään jopa 12 pisteeseen. Nyt Tahko nousi sarjassa kahdeksanneksi ja eroa Kiteeseen on kuusi pistettä. Ottelu oli siis klassinen kuuden pisteen ottelu.

Tahko voitto suolaa myös taistelua pudotuspelipaikoista ennennäkemättömällä tavalla. Kuudentena olevan Kiteen ero kymmenentenä olevaan Imatraan on samaiset kuusi pistettä kuin Tahkoon, ja Kempele kyttää 10 pisteessä olevia Hyvinkäätä, Kankaanpäätä ja Imatraa vain pisteen päässä. Jopa sarjassa viimeisenä oleva Siilinjärvi on pudotuspelipaikasta vain viiden pisteen päässä ja sillä, kuten kaikilla muillakin viivan alla olevilla seuroilla, on vielä kaiken mennessä nappiin mahdollisuus nousta jopa kahdeksaan sakkiin.

Hurja ottelutahti alkaa näkyä

Se, mikä tekee sarjasta ja pudotuspelipaikkojen jaosta arvaamattoman, on sarjan kiivas ottelutahti ja sen vaikutukset. Osa joukkueista on pelannut 11 ottelua 24 päivässä, mikä tarkoittaa sitä, että ne ovat pelanneet lähes joka toinen päivä. Tahti jatkuu runkosarjan loppuun saakka käytännössä yhtä kiivaana.

Ylisuuri ottelutahti näkyy kahdella tavalla. Pelaajat eivät voi millään olla täydessä fyysisessä ja mentaalisessa iskussa jokaisessa ottelussa, sillä kovan otteluruuhkan lisäksi pesäpallossa joudutaan matkustamaan paljon, vaikka sarjan jakamisella neljään lohkoon onkin saatu höylättyä kilometrejä. Väsymys näkyy jaksojen ja otteluiden tasaisuutena ja yllättävinä tuloksina. Jopa sarjakärki Sotkamo on voittanut valtaosan otteluistaan varsin tasaisilla numeroilla.

Toinen suora vaikutus otteluruuhkalla on pelaajien loukkaantumisiin. Vaikka kaikki loukkaantumiset eivät johtuisikaan pelkästä otteluruuhkasta, loukkaantumisten vaikutukset joukkueiden voimasuhteisiin voivat olla dramaattiset. Dramaattisuutta korostaa se, että jos pelaaja on sivussa esimerkiksi kaksi viikkoa, hän saattaa olla sivussa jopa 6-7 ottelusta. Jokainen voi kuvitella, mitä esimerkiksi Hyvinkään kannalta tarkoittaisi se, jos Juha Korhonen olisi pidempään sivussa jalkavaivojen vuoksi. Tosin sunnuntaina Korhosen poissaolo ei näkynyt Kiteellä, vaan Hyvinkää pelasi pirteällä ilmeellä ilman ykköspyssyäänkin.

Vaikka näin raju ottelutahti ei olekaan urheilullisesti optimaalinen asia, sarjan jännityksen kannalta se sotkee kuvioita entisestään. Kautensa vahvasti aloittaneet Sotkamo ja Kouvola sekä vauhtiaan kiihdyttävä Joensuu selviävät otteluruuhkasta muita paremmin laajan materiaalinsa turvin. Ne ovat myös reagoineet kovaan otteluruuhkaan lepuuttamalla pelaajiaan. Esimerkiksi Juha Puhtimäki ei pelannut lukkarina Siilinjärveä ja Hyvinkäätä vastaan, ja Niko Korhonen oli sunnuntaina kotiottelussa Kempelettä vastaan jokerina. Muilla seuroilla ei ole samanlaista reserviä ehkä Vimpeliä lukuun ottamatta.

Hurja ottelutahti saattaa heittää nopeasti myös hyvässä iskussa olevia joukkueita ylöspäin. Esimerkiksi Kitee nousi kolmen viikon loistoiskunsa seurauksena sarjassa jopa kolmanneksi. Nyt KiPalla alla on kaksi tappiota ja sunnuntaina Kitee jäi ensimmäisen kerran kokonaan ilman pisteitä. Se ei tarkoita, että Kiteen lento olisi loppumassa, mutta tilanteet sarjassa voivat muuttua nopeasti ja Kiteen on palattava nopeasti voittojen tielle, jotta loistava kauden alku ei haihdu savuna ilmaan.

Loppupaikat nopan heittoa

Mitä siis sarjassa tapahtuu?

Tällä hetkellä varmaa on vain se, että Sotkamo, Kouvola ja Joensuu menevät heittämällä pudotuspeleihin. Myös Vimpelin peli on parantumassa ja se pahimmat uhkakuvat näyttäisivät olevan väistymässä.

Seinäjoki on pystynyt ottamaan peliesityksiinsä nähden enemmän pisteitä mitä sille olisi kuulunut – mutta tasaisten otteluiden voittaminen on taito sinällään. Tässä kohtaa, kun sarjasta on pelattu tulevalla viikolla puolet, laskisin myös Seinäjoen kahdeksan sakkiin menijäksi.

Jos Vimpeli ja Seinäjoki menevät kahdeksan sakkiin, muille jäisi silloin jaettavaksi kolme paikkaa – ja niiden suhteen ennakointi on nopan heittoa. Kitee on ollut alkukauden suurin yllättäjä, mutta se voi edelleen pudota kahdeksan sakista – ja hyvinkin nopeasti.

Alkukauden suurin pettymys sarjassa yhdessä Hyvinkään kanssa on ollut Pattijoki. Järki toki sanoo, että tuolla ryhmällä pitäisi mennä kahdeksan sakkiin, mutta Pattijoen olisi alettava takoa voittoja ja pisteitä. Materiaalista se ei ole kiinni, vaikka Pattijoen miehistö onkin iäkäs ja palautuminen on naksausta hitaampaa kuin nuorille oreilla. Pattijoki koki myös kovan menetyksen, kun jokeri Jari Törmänen loukkaantui ja on loppukauden sivussa.

Hyvinkään tilanne näytti uhkaavalta ennen viikonlopun Pohjois-Karjalan matkaa, mutta voitto Kiteestä osoitti, miten nopeasti tilanteet voivat muuttua. Tahkon potentiaali ei ole kadonnut mihinkään, mutta Miika Rantatorikan on saatava joukkueesta enemmän irti sarjan toisella puoliskolla. Pienenä plussana Tahkolle on se, että huippulahjakas Patrik Vartama on tehnyt vahvistamattomien tietojen mukaan uuden kaksivuotisen jatkosopimuksen Tahkon kanssa.

Imatran, Kankaanpään ja Kempeleen potentiaalin pitäisi myös riittää kahdeksan sakkiin, mutta niidenkin pelissä on petrattavaa. Vaikka IPV on löytänyt nyt toimivan sisäpeliroolituksen, kotiuttaminen on ja tulee jatkossakin olemaan suuri ongelma. Kankaanpään ja Kempeleen haasteena on tiukkojen otteluiden voittaminen.

Tampere on pelannut lukuisia tasaisia otteluita, mutta sen kokemattomuus kovissa paikoissa on maksanut sille useamman sarjapisteen. Koskenkorva ja Siilinjärvi ovat molemmat olleet positiivisia yllätyksiä, ja vaikka niiden selviytyminen pudotuspeleihin onkin epätodennäköistä, niillekin pitää jättää tämän hullun pesäpallokesän hulluudessa oma saumansa.

 

Tilaa Elmo edulliseen tarjoushintaan tästä,  ja varmista, että saat jatkossa kaiken Elmon  digisisällön ja  digiarkiston sekä lähes 100-sivuisen lukupaketin kotiina kannettuna joka kuukausi yhdellä ja samalla tilaushinnalla.

 

Lue heinäkuun Elmo ostamalla digilehden irtonumero Lehtiluukusta tai painettu lehti irtonumerona Lehtipisteestä