Manchester Unitedin kausi punnitsee ennen kaikkea yhden miehen ja hänen osaamisensa

Erik ten Hag johti avauskaudellaan Manchester Unitedin Liigacupin voittoon, FA Cupin finaaliin ja Valioliigassa kolmanneksi.

JalkapalloValioliiga

Manchester Unitedin kausi punnitsee ennen kaikkea yhden miehen ja hänen osaamisensa

Erik ten Hag sai vakautettua Manchester Unitedin kurssia avauskaudellaan - mutta todellinen tulikoe hollantilaisella on vasta edessä.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 6.8.2023 | KUVAT All Over Press

Kausiennakko: Manchester United

Viime kausi

Viime kausi oli Manchester Unitedille murroksellinen kausi. Uusi manageri Erik ten Hag sai polttaa vuosi sitten kesällä rahaa siirtomarkkinoilla yli 200 miljoonaa puntaa. Hän ei päässyt vielä kesällä eroon Cristiano Ronaldosta, mutta Ronaldon kohuttu haastattelu Piers Morganin show’ssa marraskuussa päätti portugalilaisen uran Old Traffordilla kuin seinään.

Kautta väritti myös Manchester Unitedin myyntisaaga, joka venyi venymistään ja haittasi tammikuussa uusien siirtojen tekemistä.

Kaiken kohun ja myrskyn keskellä ten Hag sai vakautettua punaisen tankkerin kurssia ja joukkue pelasi lopulta lupauksia antavan kauden. Manchester City ja Arsenal menivät Valioliigassa menojaan, mutta ten Hag toi joukkonsa kolmanneksi ennen Newcastlea. Kaappiin jäi kaudesta myös Liigacupin voittopokaali sekä hävinneen joukkueen muistolätkät FA Cupin finaalista.

Kesän siirtoikkuna

Manchester Unitedin farssiksi muuttunut omistajanvaihdos sekoitti ten Hagin suunnitelmia siirtomarkkinoilla. Keväällä puhuttiin uusista satumaisen rikkaista omistajista ja satumaisista jättikaupoista, mutta Glazerit ovat pysyneet vallassa ja kulutusjuhla on ollut lähempänä normaalia.

Rasmus Højlundilta odotetaan maaleja Manchester Unitedissa.

Jos Unitedin myyntineuvotteluissa tapahtuisi vielä elokuussa käänne ja taloon tulisi uudet omistajat, loppukesän siirtosuunnitelmat menisivät kertaheitolla uusiksi. Myynnin toteutuminen elokuussa näyttää kuitenkin epätodennäköiseltä.

Manchester United on käyttänyt tähän mennessä joukkueen vahvistamiseen kesän siirtoikkunassa vajaat 180 miljoonaa puntaa. Sisään on saatu kolme raskaan kaliiperin hankintaa: Mason Mount Chelseasta 60 miljoonalla punnalla, Andre Onana Interistä 47,2 miljoonalla punnalla ja uusimpana lauantaina julkaistu Rasmus Højlundin 72 miljoonan punnan siirto Atalantasta.

Putkessa on seuraavana marokkolaisen puolustavan keskikenttäpelaajan Sofyan Ambratin 30 miljoonan punnan siirto Fiorentinasta.

Unitedin hankinnat ovat yksi tarina, mutta toinen on se, mitä on tapahtunut ja tulee tapahtumaan vastakkaisessa liikenteessä. David de Gealle oli tehty jo jatkosopimustarjous, kunnes ten Hag muutti mieltää ja espanjalaisen sopimusta ei yllättäen uusittu.

De Gean lisäksi tunnetuimpia lähtijöiden toistaiseksi ovat Nottinghamiin siirtynyt Anthony Elanga, Al-Nasrriin lähtenyt Alex Telles sekä de Gean tavoin vaille jatkosopimusta jääneet Axel Tuanzabe ja Phil Jones.

Myös tammikuussa lainatut Marcel Sabitzer ja Wout Weghorst saivat pakata kesällä tavaransa ja palata omiin seuroihinsa.

Myöskään myyntien osalta liike ei ole vielä lakannut. Donny van de Beekin myynti on vain ajan kysymys ja myös Harry Maguiren ja Scott McTominayn lähdöt ovat tapetilla.

Kausi 2023-2024

Manchester United materiaali alkaa palalta muovautua ten Hagin näköiseksi. Lisäksi vanhassa kalustossa tapahtui viime kautena positiivisia ja yllättäviä heräämisiä. Jatkosopimuksen heinäkuussa tehnyt Marcus Rashford teki cup-kisat mukaan lukien viime kaudella yhden kauden uuden maaliennätyksensä, 30 maalia. Myös Aaron Wan-Bissaka ja Diogo Dalot heräsivät ten Hagin alaisuudessa parhaaseen loistoonsa.

Can Manchester United win the Premiership in 2023/2024? Check the odds and play now at Stake.com!

Paperilla kaikki näyttää uuden kauden alla Manchester Unitedin kannalta hyvältä. Ten Hag sai ajettua pelitapansa sisälle ja istutettua vuoden takaiset hankintansa kohtalaisella tavalla joukkueen sisälle. Varsinkin Casemiro oli elementissään Unitedin keskikentän pohjapelaajana.

Vaikka ten Hag haluaa Unitedin hyökkäävän, joukkue teki Valioliigassa viime kaudella kuudesta kärkijoukkueesta selvästi vähiten maaleja, 58. Omiin meni 43 koppaa, mikä yhdessä Arsenalin kanssa oli kolmanneksi vähiten koko sarjassa.

Jos elämä olisi teoriaa, ten Hag ohjaisi tulevalla kaudella miehistönsä yhä lähemmäksi sitä tasoa, jossa Manchester Cityn ja Arsenalin prosessit tällä hetkellä ovat – ja se voisi jopa haastaa kummatkin mestaruustaistelussa jo tulevalla kaudella.

Kaikki on jalkapallossa tunnetusti mahdollista, mutta tuleva kausi on ennen muuta ten Hagin tulikoe valmentajana. Hän selvisi ensimmäisen kauden haasteista odotettua paremmin, mutta nyt hollantilaisen työkalupakista pitäisi löytyä työkalut nostaa United pelillisesti seuraavalle tasolle.

United pelasi viime kaudella 4-2-3-1- ja 4-1-2-3-muodoissa, mutta muodoille oli ominaista, että ne elivät pelin sisällä. Yhtenä perusoppina ten Hagilla oli puolustaa ylivoimalla keskustaa – joko siten, että toinen laitapakeista tuli kolmanneksi toppariksi tai yksi keskikentän keskimmäisistä pelaajista valui puolustavan keskikenttäpelaajan pariksi, jolloin keskustaa tukki kahden topparin ja kahden puolustavan keskikentän muodostama neliö. Tämä malli mahdollista laitapakkien nousemisen hyökkäyksen tueksi.

Unitedin ongelmana viime kaudella oli – kuten muita kärkiseurojen pienempi maalimäärä osoitti – hyökkäyspeli, josta halu turvata selusta ja puolustusvaiheen ylivoimat ”söivät” yhden pelaajan. Ilman Rashfordin loistokautta ongelma olisi näyttäytynyt vieläkin rujommin, sillä Rashfordin jälkeen eniten maaleja tehneet pelaat – Bruno Fernandes, Jadon Sancho ja Anthony Martial – tekivät kukin vain kuusi pelitilannemaalia.

Ten Hag halusi siirtoikkunan alkaessa saada kaikin keinoin uuden ysin. Kun Harry Kanen megasiirto Tottenhamista osoittautui utopiaksi, United löi rahansa kiinni 20-vuotiaaseen Højlundiin. Vertaukset Erling Braut Hålandiin ovat kannattajien mielissä ymmärrettäviä, mutta tanskalainen pannaan tulevalla kaudella paljon vartijaksi.

Eikä kysymys ole vain Højlundista itsestään. Ten Hagin on uskallettava painottaa viime kautta enemmän hyökkäysvaiheen pelaamista. Vaikka Rashford ja Højlund ovatkin molemmat rakettimaisen nopeita, tilaa heidän juoksuilleen on aina vain vähemmän ja vähemmän, jolloin ratkaisevaksi nousee hyökkäyspelaamisen syvemmät rakenteet.

Ja niissä rakenteissa on ten Hagin haaste, jos United oikeasti haluaa haastaa Manchester Cityn ja Arsenalin.

ARVIO: Unitedin kohtalonkysymys tulevalla kaudella ei ole se, onko Unitedilla mahdollisuus voittaa liigamestaruus. Vieläkin tärkeämpää on, saako ten Hag kehitettyä prosessiaan, koska vain sitä kautta United pystyy saavuttamaan Manchester Cityn ja Arsenalin nykyisen tason. Kaudessa on omat kysymysmerkkinsä, mutta United tuskin kompuroi ulos Mestarien liigan paikoilta. Sijoilla 3-5.

Andre Onana on suurennuslasin alla Old Traffordilla.

Suurennuslasissa

Näky oli juuri sellainen, jonka Manchester Unitedin kannattajat olisivat kaikista vähiten halunneet nähdä uuden maalivahtinsa ensimmäisessä ottelussa Old Traffordilla. Lensin Florian Sotoca heittää keskiympyrästä järkyttävän leijapallon, joka maaliltaan kauaksi ulos tulleen Andre Onanan kauhuksi ja järkytykseksi uppoaa Unitedin maaliin.

David de Geaa pidettiin yhtenä maailman parhaista maalivahdeista ja United oli jo tehnyt hänelle jatkosopimustarjouksen, mutta näyttävät virheet – viimeisimpinä niittinä FA Cupin finaalissa Manchester Citya vastaan päästetyt helpohkot maalit – saivat Unitedin muuttamaan mieltään.

Jos United halusi eroon maalivahtinsa kuumottavista virheistä, sitä he eivät Onanan avulla saa. Hän oli Interissä ja Ajaxissa tunnettu siitä, että kamerunilaisen selän taakse livahti silloin tällöin helppoja maaleja – aivan kuten lauantaina Lensiä vastaan.

Juuri tässä on se kysymys, jota Onanan kohdalla kannattaa seurata tulevalla kaudella.

Onana on erinomainen torjuja ja hän on yksi maailman parhaista jalalla pelaavista ja peliä avaavista maalivahdeista. Sen United saa, mutta samalla se saa virheitä, joita Onana ei pääse pakoon.

Kaikki tiivistyy siihen, miten hyvin kamerunilainen kestää virheensä – tämän ensimmäisen mukaan lukien. Moni maalivahti on paineiden alla murtunut. Käykö niin myös Onanalle vai saako United kaiken sen hyvän, jota Onana voisi parhaimmillaan tuoda Unitedin pelaamiseen?