Hyvinkää väläytti hampaitaan Kuopion hallissa – samoin teki uusi TalviSuperpesis

Juha Niemi löi kaksi juoksua Vimpeliä vastaan Kuopiossa.

Pesäpallo

Hyvinkää väläytti hampaitaan Kuopion hallissa – samoin teki uusi TalviSuperpesis

TalviSuperpesiksen kaksipäivänen turnaus Kuopiossa jätti positiivisen maun. Niin itse TalviSuperista kuin muutamista pelaajista ja etenkin Hyvinkäästä.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 29.12.2023 | KUVAT Antti Haapasalo

Miesten TalviSuperpesis pääsi täyteen vauhtiin kaksipäiväisen Kuopion turnauksen myötä. Pekka, mikä on ensivaikutelmasi uudesta TalviSuperista?

Totta kai peli halleissa on erilaista kuin kesällä, mutta ensimmäiset signaalit TalviSuperista ovat lupaavia. Seurat ottavat selvästi sarjan tosissaan ja vaikka joukkueista onkin puuttunut loukkaantumisten, flunssa-aallon ja varotoimenpiteenä pelaajia, joukkueet ovat pääsääntöisesti tulleet otteluihin parhaalla miehistöllään.

Myös peli näyttää hyväalustaisissa halleissa – kuten Kuopiossa – todella hyvältä ottaen huomioon, että kyse on hallipeleistä. Vielä kun esimerkiksi Kuopiossa verkot olisivat paria metriä ylempänä, peli paranisi entisestään. Nyt pystymailalyönnit ja korkeammat kumurat nousevat helposti verkkoihin.

Kuopion alusta ei tokikaan ole niin nopea kuin ulkona olevat kentät, mutta pomppu nousee ja ulkokenttäpelaajien kannalta pallo erottuu hyvin eikä huku virheisiin taustoihin.

TV-katsojan kannalta tällaiset päivät ovat oikein rattoisia talvipäiviä. Aamulla vain televisio päälle ja päivä menee oikein mukavasti, jos pitää pesäpallosta.

Voidaanko näiden ensimmäisten hallipelien perusteella tehdä vielä mitään pelillisiä päätelmiä?

Mitään tarkempia analyysejä ei kannata tehdä, mutta kyllä näissä otteluissa on jo oraalla tiettyjä asioita ja joidenkin joukkueiden kohdalla myös kysymysmerkkejä.

Kärkijoukkueista Hyvinkää voitti Kuopiossa Alajärven ja Vimpelin ja näytti todella pirteältä. Petteri Alanen oli lukkarina Vimpeliä vastaan elementissään ja syksyllä hankittu Sasu Toikka on päässyt saman tien joukkueen sisälle. Nyt hän pelasi myös ulkona enkä olisi yllättänyt, vaikka Toikka saisi myös kesällä ulkopelivastuuta, vaikka alun perin hänet hankittiinkin lähinnä jokeriksi. Atte Kontio ei ollut mukana Kuopiossa, joten hänen rooliaan pitää seurata seuraavissa turnauksissa.

Vimpeli on hävinnyt molemmat ottelunsa, mutta Manse-ottelussa joukkuetta runteli kaiken maailman vaivat koronasta alkaen ja nytkin Vihriälän veljekset ja Jere Saukko olivat sivussa. Itse unohtaisin nämä tappiot, sillä Vimpeli tulee vielä. Tai pikemminkin Vimpeli kulkee kohti kesää ja syksyä kuin juna kiskoillaan.

Sotkamo voitti Puijon helposti. Tasoero oli joukkueiden väillä niin selvä, että hirveän syvää analyysiä ei kannata tehdä. Jymy on kuitenkin edelleen Jymy ja Roope Korhonen Roope Korhonen, eivät ne mihinkään ole muuttuneet.

En tiedä, onko yhden pelin perusteella liian rohkea arvio, mutta näyttäisi siltä, että Niko Korhosen korvaajaksi kolmospolttajana ja kolmospuolen kulmapelaajana kaavailtaisiin  Aleksanteri Huotaria. Jos Huotari ottaisi paikan polttolinjasta, silloin linjan roolitus olisi selkeä. Perjantaina puuttuneet Kalle Kuosmanen ja Ville Kotro tulisivat Huotarin ja Jere Vikströmin lisäksi muille linjan paikoille.

JymyJusseille lainattujen Samuel Huotarin ja Veeti Kokon tilanne on mielenkiintoinen. He voivat vielä olla haastajia, mutta molemmissa on paljon potentiaalia ja kuka tietää, vaikka kumpikin saisi mahdollisuuden jo tulevalla kaudella Jymyssä. Muutenkin Jymylle on kasvamassa putkessa uusia ja lupaavia pelaajia, jotka takaavat sen, että Jymyn myllystä tulee materiaalia jatkossakin.

Kitee voitti Pattijoen ja otti TalviSuperin kannalta arvokkaan kolmen pisteen voiton. Anttoni Jakobsson on hyvä vahvistus joukkueelle. Uskoisin, että kun Samu-Kalle Varonen palaa kehiin, Kiteen peruskokoonpano on tuossa. Sami Partanen alkoi ajaa Kaksosen veljeksiä sisälle jo viime kesänä ja he ovat ottamassa vakiopaikat myös kesällä.

Pattijoki voitti Puijon torstaina, mutta hävisi Kiteelle perjantaina. Kitee-ottelusta Pattijoelta puuttuivat joukkueen kaksi tärkeintä pelaajaa, lukkari Topi Still ja elintärkeä Mikael Mäkelä. On selvää, että se näkyi Pattijoen pelaamisessa.

Alajärvellä on todella mielenkiintoinen joukkue. Se hankki syksyllä kaksi hyvää vahvistusta, Viljo Sillanpään ja lyöjäjokeri Petteri Kortelaisen. Nyt heille on kasvamassa käytännössä kolmaskin vahvistus omasta myllystä, Joonas Peltokangas.

Peltokangas pelasi Kuopiossa kopparina ja aiemmin uralla pääsääntöisesti kopparina pelannut Sillanpää oli siirretty linjaan. Tämä voi ennakoida Sillanpään siirtämistä linjaan myös kesällä, sillä Peltokangas pelasi ainakin hallissa kakkoskopparina todella lupaavasti ja kättä häneltä tuntuu löytyvän enemmänkin. Kaiken lisäsi Peltokangas on nopea, ja nähdyn perusteella hänestä ollaan tekemässä uutta kärkeä ja aiemmin kärkenä pelannut Elmeri Koivusalmi olisi siirtymässä kakkoseksi.

JymyJussien kesästä on ennakoita vaikeaa, mutta Kuopiossa nähtiin lupaus paremmasta. Jos JymyJussit saa vain kärkensä kulkemaan ja tehtyä tilanteita, jokerikaksikko Aapo Hiltunen ja Markus Hallasuo lyö kyllä juoksuja riittävän määrän.  Justus Tepossa JymyJusseilla on erinomainen etenijäjokeri.

Kuopiossa JymyJusseilla oli mukana Sotkamon lainamiehet Samuel Huotari ja Veeti Kokko, jotka pelasivat sisällä nelosena ja vitosena ja Huotari oli kaiken lisäksi joukkueen kapteeni. Kenellekään tuskin jäi epäselväksi, kuinka elintärkeitä palasia Huotari ja Kokko olisivat JymyJusseille myös kesällä, jos vain Jymy päästää heidät. Jos ei päästä, silloin heidän paikalleen on löydettävä pelaajat nykyisistä sopimuspelaajista.

Hamina osoitti, että siltä löytyy – kuten odotettiin – paljon vaihtotilannevoimaa ja pomppua lyövät innokkaasti muutkin kuin vain Juho Hacklin.

Suurin ratkaistava kysymysmerkki on selkeästi ulkopeli ja erityisesti takakenttä. Haminan ulkokentälle on leimallisesti heikohko heittovoima, joka korostuu etenkin takakentän pelaamisessa. Nytkin JymyJussit otti jopa merkkaamattomilla lyöneille selviä juoksuja ja sellaisia ei kesällä olisi vara antaa.