Hyvinkäälle kolmas tappio putkeen, mutta sen suurin ongelma on kadonnut kompassi

Kalle-Tapio Huusko on ollut Tahkon suurimpia valopilkkuja tällä kaudella.

Pesäpallo

Hyvinkäälle kolmas tappio putkeen, mutta sen suurin ongelma on kadonnut kompassi

Hyvinkää hävisi lauantaina jo kolmannen ottelun putkeen, kun Pattijoki kaatoi sen Pihkalassa 2-0 (4-6, 2-5). Tappioputki on kuitenkin huolista pienempiä Pihkalassa.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 24.7.2021

Mitä ottelu kertoi Hyvinkäästä?

Hyvinkää oli ottelussa väsynyt ja haluton, mutta totuuden nimissä sen pelissä näkyivät myös jalkavaivoista kärsivän Teemu Nikkasen ja polvensa loukanneen lukkari Petteri Alasen poissaolot.

Alasen tilalle Loimaalta tullutta Joona Iivosta on turha syyttää Pattijoelle kärsitystä tappiosta, vaikka tasoero toista kauttaan Superissa pelaavan Alasen ja Ykköspesiksessä pelaavan Iivosen välillä onkin selvä.

Nikkasen poissaolo näkyy toki myös ulkona, mutta erityisesti sisäpelissä, jossa Hyvinkäällä on ilman Nikkasta vain yksi huippuluokan kotiuttaja, Juha Korhonen.

Hyvinkää kaatui lauantaina ennen muuta ulkopeliinsä. Sille sattui räpylä- ja kiinniottovirheitä niin kotiutus- kuin vaihtotilanteissakin.

Sisällä elintärkeässä roolissa pelaavalle Jere Vikströmille sattui harvinainen synkkä päivä, mitä kuvaa se, että Vikström onnistui vain kahdessa kärkilyönnissä yhdeksällä yrityksellään. Kun kärki ei kulkenut, Hyvinkää oli ahdingossa.

Hyvinkää sai kuitenkin väännettyä 15 kolmostilannetta, mutta se sai miehen kotiin vain kuudesti. Jokaiselle pelaajalle tulee pitkän kauden aikana ja kovassa otteluruuhkassa huonoja pelejä, mutta se mikä lauantaina taas ihmetytti, oli kotiutuslyöntien valinnat. Pihkala on tunnetusti Suomen avarampia ja antavampia kenttiä, mutta Tahko yritti härkäpäisesti ottaa miehiä kotiin pienillä. Jos joukkue olisi herätetty tappioasemassa jollakin unesta, ne olisivat olleet läpilyönnit. Itse asiassa Pattijoki ratkaisi ottelun oikeastaan kahdella asialla – Hyvinkään ulkokentän virheillä ja läpilyönneillä.

Hyvinkää on hävinnyt nyt kolme ottelua peräkkäin, mutta paikka pudotuspeleissä on edelleen sen omissa käsissä. Joensuu on neljästä avoimesta pudotuspelipaikasta kamppailevista joukkueista selvästi vahvin ja se tulee todennäköisesti nousemaan lopulta viidenneksi. Myös Pattijoki on selvän nousukuntonsa ja muita päävastustajiaan helpomman loppuohjelmansa ansiosta käytännössä selvä pudotuspelijoukkue. Tässä mielessä lauantainen kolmen pisteen voitto oli sille tärkeä.

Kahdesta muusta pudotuspelipaikasta taistelee kolme joukkuetta – Imatra, Hyvinkää ja Kempele. Niiden kaikkien kohtalo on joukkueiden omissa käsissä, eikä loppuohjelman vaikeudessakaan ole suuria eroja.

Sillä, ketkä menevät pudotuspeleihin, spekuloidaan paljon, mutta pudotuspelipaikan saaminen on todellisuudessa enemmän sielunhoidollinen asia kuin saavutus, jolla olisi oikeasta merkitystä. Hyvinkäällä, Kempeleellä, Pattijoella ja Imatralla ei ole mitään jakoa Superin neljää suurta vastaan, ja vaikka Joensuu onkin pelannut alle kaikkien odotusten, senkin tasoero neljään muuhun pudotuspelipaikasta taistelevaan joukkueeseen on selkeä.

Toki Hyvinkäällä pitää pelata ja taistella kausi täysillä loppuu, mutta Tahkolla on tällä hetkellä paljon suurempiakin huolia ja haasteita kuin se, onko se tänä syksynä pudotuspeleissä vai ei. Eikä kysymys ole vain siitä, ketä se hankkii ja ketä menettää. Tällä hetkellä eniten hukassa Pihkalassa on kompassi. Mitä Tahko on, mikä on Tahkon strategia ja mitä Tahkon pitäisi olla nyt ja mitä tulevaisuudessa?

Tiivistyköön kysymys kompassista vaikka Mikko Haukkalan hankkimiseen loppukaudeksi. Jos tämä on se taso, jolla Tahko tällä hetkellä miettii asioita, silloin on turha sanoa Haukkalan hankinnasta yhtään mitään.

Mitä ottelu kertoi Pattijoesta?

Pattijoen ei kannata tuuletella liikaa lauantaista voittoaan. Voitto ja kolme pistettä olivat arvokkaita ja äärimmäisen tärkeitä, sille ne tulivat sen yhdeltä päävastustajalta – mutta 11 lyötyä juoksua kertoivat lauantaina enemmän Hyvinkään heikkoudesta kuin Pattijoen hyvyydestä.

Pattijoen tilanne ei ole muutenkaan muuttunut. Sen ulkopeli on edelleen vahvaa, mitä kertoo se, että se on antanut ottelussa keskimäärin vain 4,9 juoksua, mikä on vähiten koko sarjassa. Myös tilanteita Pattijoki tekee riittävästi, mutta ongelma on edelleen – Tahko-voitosta huolimatta – kotiutusvoimassa.

Suurin kysymysmerkki ja huolenaihe on edelleen kotiuttaminen. Joukkueen pääkotiuttajat ovat Topi Kosonen, Sami Haapakoski ja Juuso Keski-Koukkari, mutta ongelmana on, että heidän kaikkien kotiutusprosentit ovat vaatimattomia.