Ilveksen romahdus oli järkytys, mutta ottelu kertoi vieläkin kovemmasta asiasta

Joskus yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaat.

JääkiekkoLiiga

Ilveksen romahdus oli järkytys, mutta ottelu kertoi vieläkin kovemmasta asiasta

TPS murjoi Ilvestä hurjin 6-0-lukeminen sunnuntaina. Samuel Savolaisen mukaan tuloksen sijasta kannattaa katsoa TPS:n ykkösketjua.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 10.4.2022 | KUVAT All Over Press

Ilves romahti täydellisesti välieräsarjan toisessa ottelussa, kun TPS murjoi sen Turussa hurjin 6-0-lukemin. Samuel, mitä ihmettä Turussa tapahtui?

Se onkin hyvä kysymys etenkin Ilveksen kannalta. Jokainen tietää, ettei Ilves ole näin huono, mitä se oli sunnuntaina. Jos Ilveksellä ei olisi ollut tänään keltaista pelipaitaa, tätä joukkuetta olisi ollut mahdoton tunnistaa samaksi tiiviiksi Ilvekseksi, joka pudotti Kärpät puolivälierissä.

Tänään tuosta Ilveksestä ei ollut mitään jäljellä. TPS pääsi jatkuvasti läpiajoihin, eikä Ilveksen tiiviistä viisikkopelaamisesta ollut mitään tietoa. Ilves oli tänään käsittämätön surkea ja hengetön joukkue, joka pelasi ja puolusti todella pehmeästi. Ilveksen hampaattomuus teki koko ottelusta todella huonon jääkiekko-ottelun. Oli vaikea uskoa, että tänään pelattiin Liigan välieräottelua.

Toki Ilvekseltä puuttui tänään Henrik Haapala ja Balázs Sebők. Haapala on kieltämättä järkälemäinen pelaaja Ilveksen kannalta, mutta nämä poissaolot eivät ole mikään selitys. Ilves oli tänään luokaton.

Vaikka Ilves oli luokaton, niin kyllähän tässä pikkuhiljaa alkaa näyttää siltä, että TPS on vielä kova sana kevään pudotuspeleissä. Varsikin ykkösketju Markus NurmiJuuso PärssinenMikael Pyyhtiä alkaa olla todella, todella kovaa tekoa. Sanoisin jopa, että TPS:n ykkösketju on tällä hetkellä pudotuspelien kuumin ketju, mikä saattaa tarkoittaa vielä isoja asioita TPS:n kannalta.

Pudotuspeleissä arvostetaan usein sellaisia rymisteleviä raatajia, jotka taklaavat erästä toiseen ja vääntävät kulmissa kuin eläimet. Tämä Tepsin ykkönen on kuitenkin erittäin liikkuva ja liukas ketju, jonka jokainen pelaaja jaksaa painaa koko ajan täysillä ja erittäin liukkaalla jalalla.

Ottelusarja on nyt tasan 1-1. Miltä sarja näyttää kahden pelin ja ennen kaikkea tämänpäiväisen ottelun jälkeen?

Tästä sunnuntain ottelusta ei kannata tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. On varmaa, että Ilves tulee parantamaan, sillä heikommin se ei voi enää pelata. Avainkysymys on nyt se, miten paljon Ilves saa parannettua peliään ja saako se pelinsä takaisin samanlaisille raiteille, jossa se oli Kärpät-sarjassa, sillä eivät Ilveksen taidot ole muutamassa päivässä minnekään kadonneet. Tähän tiivistyy Ilveksen valmennusjohdon ja koko joukkueen haaste.

Usein tällaisissa murskatappioissa on myös sellainen nurinkurinen piirre, että ne toimivat myös herätyksensä kaikille. Jokainen Ilveksen bussissa tietää, että näin tätä peliä ja sarjaa ei vain voi pelata.

TPS on tullut pitkän matkan niistä runkosarjan vaikeista hetkistä ja Jussi Ahokkaan nippu alkaa näyttää sellaiselta joukkueelta, joka voi mennä tästä sarjasta finaaliin. Mutta ei jaeta vielä finaalilippuja. Katsotaan ainakin seuraava peli ja se, miten Ilves-leirissä on reagoitu tämänpäiväiseen nöyryytykseen. Nyt myös mitataan se puoli Ilveksestä, miten tasainen ja miten kovaa tekoa Ilveksen ryhmä on. Onko Ilves kahden kerroksen joukkue vai pystyvätkö muutkin kuin Haapalan kaltaiset elintärkeät avainpelaajat kannattelemaan joukkuetta.