PSG:n järkyttävä katastrofi oli suuri voitto jalkapallon kauneudelle

Sen pituinen se. Karim Benzema ja Real Madrid juhlivat. PSG ei.

JalkapalloMestarien liiga

PSG:n järkyttävä katastrofi oli suuri voitto jalkapallon kauneudelle

PSG:n satumaiset satsaukset tähän kauteen päätyivät mahalaskuun Madridin illassa. Ja hyvä niin, sanoo Jukka Rönkä

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 10.3.2022 | KUVAT All Over Press

Real Madrid voitti uskomattomien käänteiden jälkeen Mestarien liigassa PSG:n 3-1 ja meni otteluparista jatkoon maalein 3-2. Jukka, taisi olla yksi kauden otteluista?

Totta kai ottelu oli viihdyttävä ja jalkapallon draamaa kauneimmillaan, mutta kyllähän tässä kauneinta oli PSG:n putoaminen varsin keskinkertaiselle Real Madridille.

Jalkapallosta on tullut viimeisten vuosikymmenten aikana yhtä paljon organisaatioiden välistä kilpailua kuin joukkueiden välistä kilpailua. En vastusta sitä, jos joku seura toimii liiketaloudellisesti taitavasti ja tahkoaa rahaa enemmän kuin muut ja pystyy sitä kauttamaan saamaan kilpailuetua, mutta tällainen PSG:hen liittyvä kulttuuri on jalkapallon sairaimpia ilmiöitä. Haluammeko oikeasti, että huippujalkapallosta tulee ökyrikkaiden namusetien leikkikenttä, kuten siitä on tullut?

PSG:n putoaminen osoitti, että jalkapallossa ei riitä joukkue sullotaan täyteen Lionel Messin, Neymarin ja Kylian Mbappén kaltaisia megatähtiä. Vaaditaan myös osaamista. Vaaditaan osaamista joukkueen rakentamisessa ja vaaditaan osaamista joukkueen valmentamisessa ja peluuttamisessa.

Ei Real Madrid’kaan ole maailman kaunein jalkapalloseura eikä La Liga maailman tervein sarja, mutta silti jalkapallo voitti tänä iltana Madridissa. Oli silkkaa iloa katsoa Messin, Neymarin, Mbappén ja kumppaneiden irvistelyä, kun herroilta vietiin tikkari suusta.

Oliko PSG:ltä sitten virhe rakentaa tällainen tähtijoukkue?

Totta kai asiavyyhti on paljon monimutkaisempi kuin vain tämä tähtikaartikysymys. Sekin on hyvä muistaa, että Mestarien liiga on cup-muotoinen kisa. Yhden ottelun ja yhden otteluparin perusteella ei kannata tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. PSG olisi voinut mennä aivan yhtä hyvin tästä parista jatkoon.

Se, minkä tämä ottelu osoitti jälleen, on, että PSG antaa todella paljon tasoitusta siitä, että se pelaa Ranskan liigassa. On totta, että se ei voittanut viime kaudella edes liigamestaruutta, mutta fakta on, että sille ei tule omassa sarjassa kauden aikana riittävästi huippukovia tai edes kovia otteluita. Varsinkin PSG:n otteen täydellinen murenemin Karim Benzeman kahden salamamaalin jälkeen kertoi siitä, että PSG ei ole joutunut ja päässyt harjoittelemaan tiukassa tai ahtaassa paikassa olemista. La Liga ja varsinkin Valioliiga ovat vaatimustasoiltaan ovat aivan eri tason sarjoja, ja se näkyy varsinkin Liverpoolin, Manchester Cityn ja Chelsean kaltaisten Valioliigan seurojen pelaamisessa Mestarien liigassa.

Tietenkin tämä tappio ja varsinkin tapa, jolla PSG menetti kahden maalin johtoasemansa, heittää jälleen entistä suuremman kysymysmerkin päävalmentaja Mauricio Pochettinon ylle. Pochettino hankki kannuksensa Tottenhamissa, jonka yksi heikkous oli tiukoissa paikoissa sulaminen. Enkä puhu nyt vain yhden ottelun tasosta. Keväällä 2016 Tottenhamille tarjottiin Valioliigan mestaruutta hopeatarjottimella, mutta niin vain Tottenham sössi varmalta näyttäneen mestaruutensa Leicesterille.

Miksi näin Pochettinolle on käynyt, on sekin monisyinen asia, mutta kaiken pohjalla on aina se, miten hyvin joukkueen pelaaminen on organisoitu ja miten hyvin joukkue on valmennettu toteuttamaan pelimallia. Jos pelaaminen on organisoitu maksimaalisella tavalla ja joukkue on valmistettu kohtaamaan erilaiset pelin aikana syntyneet skenaariot, silloin ollaan paljon vahvemmalla perustalla kuin mitä esimerkiksi Pochettinon Tottenham ja PSG ovat olleet tai mitä vaikka Arsène Wengerin Arsenal oli. Hyvällä kelillä mennään kyllä, mutta kun paineet kasvavat ja maailma uhkaa kaatua, silloin mitataan, kenen valmentajan joukkueet saavat niissä paikoissa itsestään kaiken irti ja ketkä alkavat murentua.

Maksaako Pochettino tästä putoamisesta työpaikallaan?

Se on ollut selvää jo pitkään, että Pochettino päivät Pariisissa ovat luetut. Nyt kysymys on vain siitä, päättyykö tie nyt vai vasta kesällä. Kun Pochettinon aika päättyy, jäljelle jää kaksi kysymystä: mitä Pochettino tekee ja mitä PSG tekee seuraavaksi.

Pochettinoa on pidetty pitkään vahvana ehdokkaana Manchester Unitedin seuraavaksi manageriksi, mutta katsotaan nyt. Pochettinon paluu Tottenhamiin on sellainen skenaario, joka ottaa viikko viikolta enemmän tuulta alleen. Mutta turha tässä on mennä sen suhteen asioiden edelle. Antonio Conte on ollut kovassa paikassa Tottenhamissa, mutta kyllähän hänen johdollaan Tottenhamin on todennäköisepää voittaa joku pokaali kuin Pochettinon johdolla. Viestit Tottenhamin sisältä kertovat kuitenkin, että kaikki seuran johdossa eivät usko enää Conten olevan puikoissa syksyllä. Ja jos niin kävisi, silloin Pochettino palaisi ilman muuta Tottenhamiin.

PSG:n kannattajat haluaisivat nähdä Zinedine Zidanen PSG:n uutena päävalmentajana, mutta sekin on vielä muutaman mutkan takana. Se on kuitenkin varmaa, että PSG:n seuraava manageri on kaliiperia Zidane tai Conte.

Entä sitten Real Madrid. Miltä sen Mestarien liigan näkymä näyttää?

Sanon lyhyesti, että hyvää yötä ja näkemiin heti kun vastaan tulee Manchester City, Liverpool, Bayern München tai Chelsea.