Imatra vältti katastrofin saatuaan pidettyä kaksi suurinta nuorta tähteään

Rasmus Surakka jatkaa Imatralla myös kaudet 2023 ja 2024.

Pesäpallo

Imatra vältti katastrofin saatuaan pidettyä kaksi suurinta nuorta tähteään

Rasmus Surakka ja Miitri Pesonen tekivät jatkosopimukset Imatran kanssa ja IPV vältti Pekka Arffmanin mukaan samalla katastrofin.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 12.7.2022 | KUVAT Kari Kanasaari / Pattijoen Urheiijat

Imatra julkisti tukun jatkosopimuksia. Lukkari Rasmus Surakka teki suoraan kaksivuotisen paperin ja Miitri Pesonen 1+1-vuotisen jatkosopimuksen. Lisäksi Mikko Kosonen ja Joona Mäkelä käyttävät ensi vuotta koskevan option. Pekka, miten merkittävä asia nämä jatkosopimukset ovat IPV:n kannalta?

Ovathan nämä erittäin merkittävä avaus. Surakalla ja Pesosella olisi ollut useampi ottaja ja jos Imatra olisi menettänyt heidät, kysymys olisi ollut katastrofista, joka olisi Imatran tavoittelemien uusien pelaajien silmissä vienyt uskottavuutta IPV:n toiminnasta. Jokainen Imatran kiikarissa oleva pelaaja kysyy vuorenvarmasti ensimmäiseksi, millainen joukkue teillä ensi kaudella on – jatkaako Surakka ja jatkaako Pesonen? Jos näihin kysymyksiin olisi jouduttu vastaamaan, että eivät jatka, innostus tulla Imatralle olisi laskenut saman tien.

From Kempele, Sotkamo and Koskenkorva to  Cleveland! It’s pesäpallo and baseball! Place your bets now!

Näiden jatkosopimusten myötä Imatralla on nyt perusta ensi kaudeksi. Surakka ja Pesonen ovat tasonsa näyttäneet ja Kosonen on luottopelaaja niin sisällä kuin ulkona. Mäkelä ja Joona Sikiö, jolla myös on sopimus ensi kaudesta, ovat myös tätä perustaa.

Toni Kohonen lopettaa uransa tähän kauteen ja myöskään Sasu Toikka ei jatka ensi kaudella IPV:ssä. Lisäksi Konsta Hyötyläisellä olisi ottajia muuallakin. Miltä Imatran tilanne ensi kautta ajatellen näyttää?

Se on selvää, että Imatra muuttuu ensi kaudeksi ja Kohosen lisäksi siellä saattaa olla muitakin aukkoja täytettävänä. Ensin on tietysti nähtävä, mikä on esimerkiksi Hyötyläisen kohtalo, mutta varmasti Imatra kiikaroi tällä hetkellä vahvistuksia ensi kaudeksi. Menemättä sen enempää asioiden edelle, Kouvola on ymmärrettävästi luonnollinen suunta ja varsinkin Ykköspesiksessä pelaavan Kouvolan kakkosjoukkueen lahjakkaimmat nuoret pelaajat, jonne Imatra katsoo monen muun seuran tavoin.

Imatran kannalta haasteena on sen sijainti. Esimerkiksi Pohjanmaalta ja Oulun seudulta siirtymisessä Imatralla on aina yksi ylimääräinen maantieteellinen kynnys, mutta varmasti Imatra joutuu katsomaan siirtomarkkinoita varsin avoimin silmin niin itärajan tuntumassa kuin muullakin Suomessa.

On myös hyvä nähdä se, mitä pesäpallossa on tapahtunut ja tapahtumassa. Viime syksynä Siilinjärvi joutui luopumaan Superin paikasta vapaaehtoisesti ja Pattijoki ja JymyJussit ylittivät lisenssivaatimukset niukin naukin. Nyt tilanne ei ole ainakaan helpottunut ja siksi ensimmäinen kysymys jokaisen pienemmän seuran kohdalla, missä jamassa niiden talous on.

Imatra on varmasti lisenssin suhteen turvassa, mutta avainkysymys sen kannalta on niin ensi kauden kuin tulevienkin kausien osalta, miten hyvin se pystyy vastaamaan tällä hetkellä keskikastissa pelaavien joukkueiden haasteeseen taloudellisessa mielessä.

Tähän mennessä Imatran kohtalona on ollut se, että jos se on löytänyt siirtomarkkinoilta Teemu Nurmion, Juho Toivolan, Konsta Kurikan ja Juho Keinäsen kaltaisen kultajyvän, isommat seurat ovat käyneet hakemassa sen pois Imatralta. Samoin on käynyt myös Juuso Latun kaltaisille omille kasvateille. Se on ymmärrettävästi hankaloittanut pitempijänteistä joukkueen kehittämistä – ja sen haasteen kanssa Imatra joutunee jatkossakin kamppailemaan.