Jääkiekkoliitto on kadottanut moraalisen kompassinsa, eikä se edes ymmärrä sitä

Leijonat on tehnyt viime vuosina kovaa jälkeä, mutta Jääkiekkoliitto ei.

JääkiekkoLeijonat

Jääkiekkoliitto on kadottanut moraalisen kompassinsa, eikä se edes ymmärrä sitä

Jääkiekkoliitto taipui viimeinkin sopuun surullisen kuuluisassa rasismikohussa, mutta itse ongelmaa sovinto ei ratkaise.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 27.6.2023 | KUVAT All Over Press

Jääkiekkoliitto taipui viimeinkin sovintoon jääkiekkopiirejä ravistelleessa rasismikohussa.

Se myönsi pitkään vastaan harattuaan, että tapauksen yhteydessä tapahtui syrjintää ja suostui yhdenvertaisuusvaltuutetun sovintoesitykseen. Jääkiekkoliitto pyysi asianomaisilta anteeksi ja maksaa yhdenvertaisuuslain mukaista hyvitystä pelaajalle 3 000 euroa ja valmentajalle 3 000 euroa. Sen lisäksi liitto maksaa molemmille aiheutuneet kulut.

Tapaus juontaa juurensa marraskuussa pelattuun U13-poikien otteluun. Yhden Pelivcansin pelaajan mukaan hän joutui ottelun lopussa rasistisen solvauksen kohteeksi, minkä seurauksena joukkueen valmentaja Juha Sokka komensi joukkueensa pukusuojaan ja pyysi erotuomaria selvittämään tapausta. Ottelua ei enää jatkettu.

Jääkiekkoliiton kilpailupäällikkö Pirkka Antila katsoi, että tapauksessa oli sana vastaan sana -tilanne, vaikka solvauksen ilmoitti kuulleensa muun muassa ottelun toinen tuomari. Samalla Jääkiekkoliitto määräsi Sokalle kolmen ottelun toimitsijakiellon ja Pelicansille 1000 euron sakot.

Sokka valitti päätöksestä urheilun oikeusturvalautakuntaan, joka kumosi joukkueelle määrätyn 1000 euron sakon.

Myös yhdenvertaisuusvaltuutettu otti asian käsittelyyn ja esitti asiassa sovintoratkaisua. Jääkiekkoliitto torjui sovintoesityksen vielä toukokuussa, mutta hyväksyi sen juristien kanssa asiaa harkittuaan.

Jääkiekkoliiton kannalta vahinko oli kuitenkin jo tapahtunut. Tätä mainehaittaa yksi väkisin puristettu ja pitkin hampain hyväksytty sovinto ei Jääkiekkoliitosta pyyhi pitkään, pitkään aikaan.

***

Jääkiekkoliitto on joutunut viime vuosina muutenkin rajun arvostelun kohteeksi. Samaan aikaan, kun Leijonat on lentänyt kaikkien aikojen menestysputkessa, Jääkiekkoliitossa on alkanut näkyä yhä selvemmin ylimielisyydelle tyypillisiä oireita.

Kyseinen rasismikohu on ollut tällaisesta arroganssista tyyppiesimerkki. Kun muun yhteiskunnan suhtautuminen kaikenlaiseen syrjintään ja epäkohtien vähättelyyn on muuttunut entistäkin ehdottomammaksi, Jääkiekkoliitto on suuressa mahtavuudessaan porskuttanut eteenpäin aivan kuin muussa yhteiskunnassa tapahtuneet arvomuutokset eivät sitä koskisi.

Tässäkin tapauksessa Jääkiekkoliitto harasi yleisiä moraalikäsitteitä ja yleistä mielipidettä vastaan härkäpäisesti eikä se paljoa perustanut edes yhdenvertaisuusvaltuutetun tekemästä ensimmäisestä sovintoesityksestä.

Eikä tämä ole mikään poikkeus. Kun Jääkiekkoliiton näkyvän toimijan tirkistelykohu nousi julkisuuteen muutama vuosi sitten, Jääkiekkoliitto ei vain painanut asiaa villaiselle. Se jopa antoi kyseiselle kaikkien nuorimaajoukkueiden hyvin tuntemalle tirkistelijälle elämäntyöpalkinnon.

***

Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela sanoo Jääkiekkoliiton tiistaina julkistamassa tiedotteessa, että kyseinen rasismikohu on ollut meille oppimisprosessi, jonka aikana olemme pyrkineet asiantuntijoiden avulla selvittämään, miten tällaisissa tilanteissa tulee oikeaoppisesti toimia ja miten Jääkiekkoliiton toiminta suhtautuu yhdenvertaisuuslakiin.

Nummelan lause kertoo ongelman ytimen.

Jos Jääkiekkoliitto joutuu asiantuntijoiden avulla selvittämään omia eettisiä ja moraalisia arvojaan, silloin ei olla vain ulapalla.

Silloin ei edes ymmärretä, mistä tässä kohussa pohjimmiltaan oli kysymys.

Kysymys ei ollut juridisesta tematiikasta, vaan arvoista. Siitä, miten rasismiin suhtaudutaan jääkiekossa.

Pyysipä Jääkiekkoliitto anteeksi nyt kuinka kauniisti tahansa, tämä kohu viestitti kaikille jääkiekon seuraajille Jääkiekkoliiton välinpitämättömästä ja vähättelevästä suhtautumista rasismiin – aivan, kuten tirkistelijäkohu viestitti Jääkiekkoliiton vähättelevästi suhtautumisesta seksuaaliseen häirintään.

Ja tämä on se ongelma, josta Jääkiekkoliiton ja koko jääkiekkoväen pitäisi olla oikeasti huolissaan. Jos moraalinen kompassi on kunnossa, silloin tällaisia farsseja ja kahdeksan kuukauden mittaisia jääkiekkoa vahingoittavia näytelmiä ei tule, vaan epäkohtiin ja väärinkäytöksiin puututaan oma-aloitteisesti ja ilman, että muiden yhteiskunnallisten toimijoiden pitäisi kertoa Jääkiekkoliitolle, missä moraalin rajat kulkevat.

Nyt nähdyn perusteella Jääkiekkoliitto ei edes ymmärrä, että se on kadottanut moraalisen kompassinsa ja siksi se toimii kuin oltaisiin Pohjois-Koreassa.

***

Hyvä vertailukohta Jääkiekkoliiton ylimieliselle matalaotsaisuudelle on suomalainen jalkapallo ja se, kuinka Palloliitto on viime vuosina hoitanut omaa tonttiaan ja omaa verbaalista ja non-verbaalista viestintäänsä.

Samaan aikaan, kun Jääkiekkoliitossa kiristeltiin hampaita yhdenvertaisuusvaltuuden sovintoesityksen kanssa, Huuhkajat veti kahdesti täyteen Olympiastadionin EM-karsintaotteluissa Sloveniaa ja San Marinoa vastaan.

Se pohjusti ottelua valtaisan suosion saaneella Huuhkajat videolla, joka viestitti Huuhkajiin ja suomalaisuuteen liittyvistä yhteisesti arvoista.

Se, että Olympiastadion saatiin nykyisessä Huuhkajat-huumassa täyteen Sloveniaa vastaan, oli odotettua, mutta Stadikan täyttäminen San Marinoa vastaan oli mestariteos Palloliitolta. Juniorit pääsivät juniorikaarteeseen kympin lipulla, mikä on nykypäivän urheilussa täysin poikkeuksellista – ja upean illan ja Huuhkajien kuuden maalin ilotulituksen kruunasi 11-vuotias Aarre Yli-Rinne yleisön hurmanneena ottelun toisena kuuluttajana.

Kaksi ottelutapahtumaa ovat toki vain kaksi ottelutapahtumaa, mutta jokainen voi miettiä, millaisen kuvan ne antoivat Palloliitosta ja koko suomalaisesta jalkapallosta – ja millaisen kuvan suomalaisesta jääkiekosta on antanut Jääkiekkoliiton änkyröinti rasismikohussa.

Toivottavasti molemmissa liitoissa mielikuvien tekijöille ymmärretään antaa oikeanlainen palkinto.

11.00 for Fernando Alonso to win the Austrian GP Qualifying session. Bet now at Stake!