Jani Komulainen jatkaa kritiikistä huolimatta Jymyn pelinjohtajana, koska vaihtoehtoja ei ollut

Jani Komulainen johti Sotkamon Jymyn Suomen mestariksi kolmannella kaudellaan Jymyn pelinjohtajana.

Pesäpallo

Jani Komulainen jatkaa kritiikistä huolimatta Jymyn pelinjohtajana, koska vaihtoehtoja ei ollut

Jani Komulainen jatkaa Sotkamon Jymyn pelinjohtajana myös ensi kaudella. Päätös ei ollut kuitenkaan helppo.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 5.10.2020

Jani Komulainen jatkaa Sotkamon Jymyn pelinjohtajana myös ensi kaudella. Sotkamo vahvisti Komulaisen jatkosopimuksen virallisella tiedotteellaan, jossa kerrottiin myös Ville Väliahon, Antti Korhosen ja Topi Korhosen jättävän seuran.

Komulaisen asemasta käytiin kesän aikana kovaa debattia Sotkamon Jymyn sisällä. Joukkueen sisältä tuli niin voimakasta kritiikkiä Komulaisen johtamistyyliä kohtaan, että Jymy kartoitti jo mahdollisia vaihtoehtoja Komulaisen tilalle. Näiden kartoitusten ykkösnimi oli Lapuan Virkiän naisten pelinjohtaja Tomi Niskanen.

Se, että Jymy teki Komulaisen kanssa jatkosopimuksen, ei viime viikkojen käänteiden valossa ole yllätys.

Ensimmäinen iso asia on viikko sitten ratkennut Suomen mestaruus. Jos Komulaisen kaltainen seuraikoni halusi itse jatkaa – kuten hän tiedotteessa vahvisti –, oven näyttäminen hänelle mestaruuden voittamisen jälkeen olisi vaatinut kovaa kanttia ja poikkeuksellisia perusteita.

Komulaisesta on sitä paitsi kehittynyt kolmessa vuodessa hieman hakevan alun jälkeen Superin mitat täyttävä pelinjohtaja. Kaikkien aikojen pelinjohtajien listalle Komulaisella on pitkä matka, mutta tämän kauden Superissa hän on yksi sarjan kolmesta parhaasta pelinjohtajasta.

Huutava pula pelinjohtajista

Toinen iso tekijä Komulaisen jatkosopimuksessa on se, että pesäpallossa on tällä hetkellä huutava puute pelinjohtajista ja ennen kaikkea hyvistä pelinjohtajista. Hyvä esimerkki on se, ettei 2010-luvun toinen mahtiseura Vimpelin Veto tahdo millään ilveellä löytää uutta pelinjohtajaa. Myös Imatra, Kempele, Kankaanpää ja Seinäjoki ovat etsineet uutta pelinjohtajaa, mutta etsintä ei ole ollut helppoa.

Sotkamossa kynnystä nostaa entisestään se, että Jymy haluaa sotkamolaistaustaisen pelinjohtajan. Pelinjohtajalta vaaditaan sotkamolaisen pesäpallon ymmärrystä, mutta sen lisäksi myös kovaa henkistä vahvuutta: Jymy voi kimallella mestaruusjuhlissaan komeasti, mutta todellisuudessa joukkueen sisällä on ollut perinteisesti sellaisia jännitteitä, että heikompi pelinjohtaja olisi syöty pystyyn. Jani Komulainen kuuluu tässä suhteessa perussärmikkääseen sotkamolaiseen pelinjohtajaprofiiliin.

Komulaisen valinta on tässä tilanteessa looginen valinta, mutta se on myös pakon sanelema valinta. Komulaiselle ei yksinkertaisesti ollut mitat täyttävää vaihtoehto, sillä potentiaalisista ehdokkaista Mikko Korhonen, Mikko Huotari ja Mikko Kuosmanen olivat poissa laskuista, ja Tomi Niskanen ei ollut halukas palaamaan Sotkamoon.

Sotkamo kartoitti kesän aikana pelaajien mielipidettä Komulaisen jatkosta ja epävirallisten tietojen mukaan hänen jatkamistaan tuki varauksettomasti vain kolme pelaajaa. Ymmärrän toki, että jos pelaajien keskuudessa on tyytymättömyyttä pelinjohtajaa kohtaan, asiasta voidaan ja pitääkin keskustella, mutta pelinjohtajan tai valmentajan valinta ei ole huutoäänestys, saati, että se kuuluisi pelaajien tehtäviin.

Todennäköisesti myös Komulaisen kohdalla Jymyssä punnittiin eri vaihtoehdot ja todettiin, että toisessa kädessä on Komulaisen näytöt ja osaaminen pelinjohtajana – ja toisessa kädessä pelaajien keskuudessa oleva tyytymättömyys Komulaisen johtamistapaa kohtaan.

Jymy näytti nyt kaapin paikan ja jos Komulaisen jatkosopimus ei jotakin pelaajaa miellytä, sitten ei miellytä.

On varmaa, että Jymy taistelee Komulaisen johdolla ensi kaudella jälleen mitaleista ja Suomen mestaruudesta. Komulaisen haasteena ei kuitenkaan ensi kaudella ole pelkästään pelillinen menestys. Jymyssa nostettiin kissa pöydälle myös Komulaisen johtamistyylin osalta ja tulevan vuoden aikana seurataan myös sitä, onko Komulainen kuunnellut palautteen miten herkällä korvalla ja onko hän valmis kehittymään myös johtamistyylinsä suhteen.