Jatkopaikka on tukevasti taskussa, mutta Englanti voi vielä kämmätä lohkovoiton

Harry Kane on tehnyt tässä MM-turnauksessa yhtä monta maalia kuin Tottenham on voittanut hänen aikanaan pokaaleita.

Jalkapallon MM2022

Jatkopaikka on tukevasti taskussa, mutta Englanti voi vielä kämmätä lohkovoiton

Englanti ja Hollanti ovat vahvasti kiinni jatkopaikoissa, mutta Englanti voi hyytyessään menettää vielä lohkovoittonsa. Hollanti ei.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 29.11.2022

Päivän ottelut: Tiistai 29.11.

Ecuador–Senegal

Klo 17.00 (TV2)

A-lohkossa tilanne on se, että Hollanti on käytännössä varma jatkoon menijä, ellei se häviä vähintään kahdella maalilla Qatarille. Toisen jatkopaikan ratkaisevat Ecuador ja Senegal keskinäisessä ottelussa. Ecuadorilla on se etu puolellaan, että sillä riittää varmaan jatkopaikkaan tasapelikin.

Senegal on joukkueista laadukkaampi, vaikka Senegalin ykköstähti Sadio Mané joutui jättämään kisat väliin. Ecuadorin suurin kysymys ja huolenaihe on Enner Valencian pelikunto. Fenerbahçen 33-vuotias hyökkääjä on tehnyt kaikki Ecuadorin kolme maalia näissä kisoissa. Hän loukkaantui jo avausottelussa ja edellisessä ottelussa hänet kannettiin paareilla kentällä. Ecuador yrittää paikata kaikin keinoin supertähtensä pelikuntoon.

Hollanti–Qatar

Klo 17.00 (Areena)

Hollannilla on käytännössä jo jatkopaikka ja samalla lohkovoitto varma, sillä Qatar on kisojen heikoin joukkue eikä se pysty horjuttamaan Orangea, vaikka tämä kierrättäisikin pelaajia.

Louis van Gaal vahvisti maanantaina, etteivät he mitään riskejä loukkaantumista kärsineen Memphis Depayn kanssa. Tämä tarkoittanee sitä, että Depay otetaan kentällä vai hätätilanteessa. Qatar pääsee otteluun samalla miehistöllä kuin edellisessä ottelussa, ellei pelaajia kierrätä karnevaalin päätteeksi.

Wales–Englanti

Klo 21.00 (MTV3)

Ottelussa riittää sähköä, sillä teoriassa kaikilla joukkueilla on vielä mahdollisuus jatkoon – mutta vain teoriassa. Walesin jatkopaikka ja samalla Englannin jääminen alkulohkoon vaatisi sitä, että Wales voittaisi ottelun vähintään neljällä maalilla. Sitä ei tule tapahtumaan. Wales haluaa kuitenkin pelastaa kunniansa ja pelaa varmasti tosissaan ottelun voitosta.

Englannille ottelussa on kysymys lohkovoitosta ja Hollannin välttämisestä pudotuspelien avauskierroksella. Jos Iran voittaa USA:n, silloin Englannin on lohkovoittoon voitettava Wales. Jos USA voittaa Iranin, Englannin on silloin hävittävä oma ottelunsa. Tasapelilläkin Englanti olisi vahvoilla, sillä USA:n olisi kurottava Englannin neljän maalin etumatka maalierossa kiinni.

Englanti kierrättää pelaajia. Jordan Henderson ja Kyle Walker ovat nousemassa avaukseen, samoin paine Phil Fodenin nostamiseen avaukseen on kova. Maaleitta toistaiseksi kisat pelannut Harry Kane pelannee avauksessa, vaikka monet toivovatkin hänen lepuuttamistaan.

Walesin osalta suurin spekulaatio liittyy siihen, mahtuvatko kisat heikosti pelanneet Gareth Balea ja Aaron Ramsey enää avaukseen. Varsinkin Ramseyn paikka on liipaisemalla.

Iran–USA

Klo 21.00 (Sub)

Ottelun panokset ovat siinä mielessä selkeät, että ottelun voittaja menee sataprosenttisen varmasti jatkoon. Tasapelin päättäisi USA:n kisat, mutta Iran jatkaisi, ellei Wales voita Englantia vähintään kahdella maalilla. Iranilla olisi voitolla mahdollisuus myös lohkovoittoon, ellei Englanti voita Walesia. USA voisi voitolla voittaa A-lohkon, mutta se edellyttäisi joko Englannin tappiota tai USA:n murskavoittoa Iranista.

Alizera Jahanbakhsh sai varoitustilinsä täyteen ja on ottelusta sivussa. Myös Englanti ottelussa iskun päähänsä saanut maalivahti Alizera Beyranvand on edelleen sivussa. USA:lla pitäisi olla käytössään kaikki pelaajat.

Arviot

  • Ottelun panokset ovat herkulliset. Senegalin on pakko tehdä jatkoon päästäkseen vähintään yksi maali ja jossain vaiheessa sen on pakko painaa kaasua kunnolla. Silloin voi helistä myös toiseen päässä kenttää, varsinkin jos Enner Valencia on pelikunnossa. Vedonlyöjien kannattaa odottaa kokoonpanouutiset ja pelata vasta sitten – vaikka Senegal on joka tapauksessa ottelussa hienoinen suosikki. Varmaa sen voitto ei kuitenkaan ole.
  • Hollanti jyrää Qatarin kumoon, vaikka osaa pelaajista lepuutettaisiinkin. Lohkovoittoa Hollanti ei halua päästää käsistään, mikä takaa sille riittävän asenteen otteluun.
  • Englannin pitäisi olla tässä ottelussa suosikki, sillä Wales on ollut pelillisesti ja taktisesti pettymys MM-areenalla. Nyt vastassa on kuitenkin vastustajista rakkain, mikä antaa Walesille lisälatauksen, vaikka haaveet jatkopaikasta ovat pelkkää teoriaa. Englanti on arvoitus. Se voittaa parhaimmillaan Walesin helposti, mutta miten usein Englanti on ollut viime otteluissa parhaimmillaan. Jos isommat kertovat houkuttavat, tasapeliä voi yrittää, vaikka todennäköisin lopputulos onkin Englannin voitto.
  • Iranin ja USA:n kohtaaminen on kaikkien vaihtoehtojen ottelu. USA:n on pakko voittaa,  mikä pakottaa sen jossain vaiheessa nostamaan riskitasojaan. Toisaalta USA:n johtomaali siirtäisi samat paineet Iranille. USA:ta pidetään vedonlyöntitoimistojen listoilla suosikkina, mutta ainakaan mikään 45-50-prosenttinen suosikki USA ei ole.  Silti voitto ja jatkopaikka USA:lle.