Jesse Puljujärven hehkutetun siirron takana kummittelee myös NHL-uran viimeinen oljenkorsi

JääkiekkoNHL

Jesse Puljujärven hehkutetun siirron takana kummittelee myös NHL-uran viimeinen oljenkorsi

Jesse Puljujärven siirrossa Carolinaan on paljon uusia mahdollisuuksia, mutta jos mahdollisuudet jää käyttämättä, se voi olla Puljujärven uralle viimeinen vikatikki, pohtii Samuel Savolainen.

Eetu Pennanen
TEKSTI Eetu Pennanen
@eetupennanen
JULKAISTU 1.3.2023 | KUVAT All Over Press

Jesse Puljujärvi siirtyi tiistaina Edmontonista Carolinaan ja toiseen suuntaan matkasi Jukureissa pelaavan suomalaishyökkääjän Patrik Puistolan oikeudet. Samuel, lähes joka puolella puhutaan Puljujärven lähtevän liikkeelle puhtaalta pöydältä. Onko tämä Puljujärven uralle merkittävä käänne?

On tietysti, sillä Puljujärven ura Edmontonissa oli ollut jo oikeastaan vuosia jumissa. Mahdollisuuksia annettiin pelata tämän sukupolven parhaan hyökkääjän Connor McDavidin kanssa, mutta tulosta ei tullut missään vaiheessa odotusten tavoin. Umpisolmu oli avattava jotenkin ja vihdoin se saatiin avattua. Vielä on silti paljon avattavaa.

Carolina on varmasti ympäristönä Puljujärvelle hyvä. Oikeastaan niin hyvä, että uskallan väittää, että jos Puljujärvi neuvonantajineen olisi saanut valita mihin siirto toteutuu, se olisi ollut Carolina.

HPK to shock HIFK? Check the odds and play at Mr Green!

Ympärillä on suomalaisia pelaajia useampia, esimerkiksi hyvä ystävä Sebastian Aho ja se helpottanee kielitaidoltaan rajallisen Puljujärven oloa ja eloa. Mutta sitten on se mutta. Ja se mutta liittyy Puljujärveen itseensä. Siksi ennen kuin tässä odotellaan Puljujärven nousua täysin uudelle tasolle on vielä oltava realisti ja painettava jarrua.

Minkä vuoksi jarrupoljinta on syytä painaa?

Ensimmäisissä reaktioissa Suomessa on minusta jopa hieman yltiöpositiivinen sävy, mikä ei sinänsä yllätä.

Täytyy kuitenkin muistaa, että Carolinalla on todella vahva hyökkäyspään kalusto ja joukkue on vahvassa iskussa Stanley Cup -jahdissa. En siksi jaksa uskoa, että joukkueeseen tehdään määräänsä enempää tilaa Puljujärvelle, sillä ei hän millään tähtistatuksella joukkueeseen tule. Kyllä asetelma on nyt se, että Puljujärven on tehtävä itse tilaa itselleen.

Jos katsomme vaikka edellisen joukkueen kahdeksaa laituria, niin ykkösketjussa hyökkäsi Seth Jarvis (31 pistettä) ja Andrei Svechnikov (51 pistettä). Kakkosessa Martin Necas (52 pistettä) ja Teuvo Teräväinen (28 pistettä). Kolmosessa Jesper Fast (21 pistettä) ja Jordan Martinook (28 pistettä). Nelosessakin Derek Stepan (9 pistettä) ja Stefan Noesen (27 pistettä). Näistä vain Stepan on tehnyt vähemmän pisteitä kuin Puljujärvi (14). Kysymys kuuluu: Mihin Puljujärvi tässä porukassa istutetaan?

Vaikka pisteet ovatkin vain pisteitä, ei voi sanoa, että ihan välittömästi selkiytyy se, että mihin Puljujärvi päävalmentaja Rod Brind’Amourin paletissa mahtuu. Paljon siis riippuu siitä, millaisen roolin hän saa ja sitäkin enemmän se, pystyykö hän käyttämään sen. Se ei kuitenkaan ole Puljujärven tämän hetken suoritustasolla mikään automaattinen oletusarvo.

Jos mahdollisuuksia tulee, ne pitää nyt käyttää heti. Joukkue on kuitenkin voittava ja silloin lisäarvon tuomisen osoittaminen on Puljujärven vastuulla.

Ei Carolinan fokus nyt ole Puljujärven uran ”pelastaminen”, vaan Stanley Cupin voittaminen. Ja sitä varten se tulee valitsemaan parhaan mahdollisen kokoonpanon.

Puljujärven sopimus päättyy tämän kauden jälkeen. Miten tärkeää loppukausi on hänen tulevaisuutensa kannalta?

Aivan erityisen tärkeä. Puljujärven sopimus on päättymässä, jonka jälkeen hän on rajoitettu vapaa agentti, joten Carolina pitää kortteja pitkälti hänen osaltaan käsissään.

Jos Puljujärvi jatkaa yhtä alamaissa kuin Edmontonissa tai pahimmassa tapauksessa ei mahdu edes pelaamaan, niin kyllä NHL-tulevaisuus vaikealta alkaa näyttää.

Markkina-arvo on tällä hetkellä alamaissa ja loppukaudella sitä pitäisi pystyä nyt hinaamaan ylös. Carolina antanee Puljujärvelle mahdollisuuden, tuskin muuten se olisi kolmen miljoonan pelaajaa riveihinsä hankkinut.

Tilanne on kuitenkin tulos tai ulos -hengessä se, että se mahdollisuus pitää nyt käyttää. Koska jos nyt ei käännöstä tule, kuka tietää, tämä voi olla jopa se viimeinen mahdollisuus.