Jokereiden paluuhanke meni niin sekavaksi sotkuksi, että Liigan oli pakko puhaltaa peli poikki

Jokereiden taru KHL:ssä päättyi viime keväänä. Missä ja milloin sen tarina jatkuu seuraavaksi?

JääkiekkoLiiga

Jokereiden paluuhanke meni niin sekavaksi sotkuksi, että Liigan oli pakko puhaltaa peli poikki

Liiga sulki Jokereilta oven Liigaan kaudella 2023-2024. Samuel Savolainen pitää päätöstä Liigalta ryhdikkäänä liikkeenä.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 1.9.2022 | KUVAT All Over Press

Liiga teki kovan päätöksen ja ilmoitti, että se ei tule hyväksymään uusia lisenssihakemuksia tänä syksynä ja uusia joukkueita ei nouse sarjaan kaudeksi 2023-24. Se tarkoittaa myös, että Jokereiden paluuhanke laitettiin jäihin. Samuel, mitä tästä asiasta ajattelet?

Ajattelen niin, että Jokereiden ympärillä oleva sekoilu ja salailu johti tilanteeseen, jossa Liigan oli pakko puhaltaa tällainen peli poikki.

Kun Liiga on selkeästi vaatinut asiassa avoimuutta, on saatu vain kaikenlaisten taustahankkeiden osalta lähes yksinomaan salailua tai kiertelyä jokaiselta asiaan kuuluvalta taholta. Ja kun Liiga on vaatinut, ettei kytköksiä KHL:ään tai linkkejä Venäjälle voi olla, Jokereiden tausta-asioissa julkisuutta ovat dominoineet hahmot kuten Harkimot, Jari Kurri ja Teemu Selänne. Ihan selvää alkoi olla, ettei tällaisesta sekasotkusta uskottavuutta liigalisenssihakemukselle voi saada.

Nyt kun Liiga-kausi on alkamassa, huomio alkoi yksinomaan kohdistua seuraan, joka ei edes Liigassa tule pelaamaan lähitulevaisuudessa, ei sekään hyvä tilanne ole sarjan intresseille ole. Pidän tätä Liigalta ryhdikkäänä ja oikeana kannanottona sekä toimenpiteenä. Ainakin se seisoi nyt niiden sanojen takana, jotka se on sanonut hyvin selkeästi. Eikä Jokereiden ja kaikkien taustaprojektien vähintäänkin hämyiset kuviot jättäneet tässä ulkopuolisen silmin myöskään vaihtoehtojakaan.

Sekin tässä tulee mieleen, että jos Joel Harkimo ja hänen salainen rahoittajansa todella osti Kurrilta oikeudet ja tavaramerkit pois, niin mitähän siellä leirissä nyt mietitään?

Miten on mahdollista, että Harkimoiden leirissä on voitu edes ajatella, että tässä olisi johonkin toiseen lopputulokseen päädytty?

No sepä onkin kysymys, johon on vaikeaa antaa vastausta ja jota ei voi ymmärtää. Hieman tässä myös mietityttää, että mistä tässä on kyse. Mikä on se intressi, mikä Harkimoita ajaa? Koska ihan täysin en usko mihinkään sellaiseen, että taustalla olisi vain puhtaasti kyse jostakin jokerisydämestä. Onko kyse enemmän Jokereista vai areenasta? Kuka toimii areenan myymisessä välittäjänä ja millaiset rahat sellaisessa mahtaa liikkua?

Mielenkiintoista myös on ajoitus sille, että Kalervo Kummola meni eilen Iltalehdessä pontevasti toteamaan, että uskoo Areenan aukeavan tämän vuoden puolella ja miten voimakkaasti hän asettui Jokereiden liigapaluun puolelle. Miksi? Ja onko Kummolakin jokin näkymätön voima tässä kokonaisuudessa? Ja miten nyt käy areenankin?

Merkittävää oli myös se, että Liiga linjasi, että reitti Liigaan käy Mestiksen kautta. Ja Liiga ilmaisi myös, että Kiekko-Espoo on lähestynyt Liigaa. Miten kommentoit tätä?

Se kyllä heittää kovan kierrepallon Jokereiden kaikenlaisille hankkeille. Jos näkökulmaa laajentaa, Jokereiden lähtölaukaus Mestikselle voisi kuitenkin olla melkoinen mielenkiintoruiske. Ei tässä nyt tarvita selvännäkijää kertomaan, että jos Jokerit Mestiksen kautta lähtisi liikkeelle, se kiinnostaisi melko paljon enemmän kuin vaikkapa joku sarjaan tuleva latvialaisseura. Mutta viekö se ratkaisevasti mielenkiintoa taustarahoittajien näkökulmasta Jokerit-projektille? Ja sekin tässä on, että Areenaa ei saada kannattavaksi Mestis-peleillä.

Kiekko-Espoo on satsannut olosuhteisiin, se on Suomen suurin jääkiekon junioriseura ja eihän sitä olisi reilua jättää tällaisista yhtälöistä tyystin sivuun.

Nostan tässä kohtaa kuitenkin esille sen, että mielenkiintoinen esille noussut seikka tosin on, että liigaosakkeen arvo on ilmeisesti noussut 3,5 miljoonan euron havinoille. Näkeekö Liiga tässä tilanteessa arvokkaampien tv-sopimuksien perusteiden varjolla paikan rahastaa ja onko tuon hintaisella osakkeella Kiekko-Espoolla mahdollisuutta edes nousta sarjaan, kun kuvainnollisesti numerolapun rintaan laittaminen maksaa jo tuollaisen määrän hunajaa. Joltain osin Liigan kannan kuitenkin ymmärtää, sillä tv-sopimusrahan piirakkaa tulisi jakamaan yksi joukkue lisää. Mutta 3,5 miljoonaa on silti tässä valossa kova hintalappu.

Paljon joutuu edelleen siis esittämään kysymyksiä, koska vastauksia on tällä hetkellä niin vähän.