Jokerit joutui haalimaan pelaajia maitolaitureilta, mikä on urheilun kannalta aina häpeä
Jokerit ja MP joutuivat kokoamaan joukkueet vanhalla maitolaiturilogiikalla. Oliko se ainoasti ainoa ratkaisu?
@JukkaRonka
Jokerit ja Mikkelin Palloilijat ovat palauttaneet suomalaiseen urheilun kansallisromanttisen käsitteen, jonka mukaan monissa palloilusarjoissa joukkueet haalittiin ennen muinoin kasaan kauden viimeisiin otteluihin maitolaitureilta.
Käsite viittasi siihen, että kun joukkueen bussi lähti vieraspelimatkalle sateisena syyssunnuntaina, bussi oli usein niin tyhjillään, että kyytiin oli pakko houkutella matkan varrella maitolaitureilla notkuneita nuoria miehiä, jotta pelit saatiin ylipäätään pelattua.
Vaikka sanonta ei sanatarkasti tarkoittanutkaan maitolaitureita, se tarkoitti kuitenkin itse asiaa – sitä, että pelaajia piti naarata kauden viimeisiin, merkityksettömiin otteluihin kaikista mahdollisista ja mahdottomista paikoista.
Maitolaiturit ovat maanteiden varsilta kadonneet, mutta nyt eräänlainen maitolaituriromantiikka on palannun takaisin suomalaiseen urheiluun.
Koronatartuntojen ja karanteenien kourissa oleva Jokerit joutuu täydentämään joukkuetta tiistain kotipelissä Pietarin SKA:ta vastaan Kiekko-Vantaan ja seuran U20-joukkueen pelaajilla, minkä lisäksi joukkueeseen liittyy sopimuksettomassa tilassa eli työttöminä olevia pelaajia.
Jalkapallon Ykkösessä Mikkelin Palloilijat joutui puolestaan matkustamaan kauden viimeiseen vierasotteluun AC Ouluun junioripitoisella joukkueella, jossa pelasi useita b-ikäisiä pelaajia. Kaiken lisäksi joukkueella oli Oulussa mukana vain kaksi vaihtopelaajaa. Se, että AC Oulu voitti ottelun, ei ollut yllätys. Yllätys oli vain se, että se voitti ottelun vain 6–0.
Vaikea vai mahdoton tilanne?
On ymmärrettävää, että koronakriisi on ajanut urheilun ja urheiluseurat haastavaan tilanteeseen, ja kevään, kesän ja syksyn aikana on jouduttu tekemään monia vaikeita ratkaisuja, joissa hyvien vaihtoehtojen sijasta on jouduttu valitsemaan vähiten huonoja vaihtoehtoja.
Jokerit ja MP voivat varmasti perustella ratkaisujaan, mutta olivatpa selitykset miten hyviä tahansa, ne eivät poista sitä pakollista kysymystä, onko tämä tie oikeasti ainoa käytössä oleva tie.
Tilanne ei varmasti ole helppo. Jos KHL sanoo, että ottelu on pelattava vaikka maitolaiturimiehistöllä, silloin vaihtoehdot ovat vähissä. Aiemmin syksyllä tilanne näytti yhtä ehdottomalta, kun KHL vaati Jokereiden matkustavan kauden avausotteluun Minskiin. Silloin Jokerit kieltäytyi lopulta matkustamasta, eikä siitä sen enempää rangaistu.
Olisiko nyt ollut löydettävissä samanlainen ratkaisu, sillä tämä näytelmä ei tee kunniaa kenellekään – ei myöskään KHL:lle. Monissa muissa maailman palloilusarjoissa otteluita voidaan siirtää vastaavissa tilanteissa.
Sama pätee myös MP:n tapaukseen. Mikkelissä pelaajasopimukset loppuivat ennen AC Oulu-ottelua, ja MP päätti lähettää heidän itsensä kannaltaan merkityksettömään otteluun mieluummin junioripitoisen joukkueen kuin että pelaajien sopimuksia olisi jatkettu. Kyllähän moni nuori pelaajia sai ”hyviä näytönpaikkoja”, mutta nyt pelattiin kuitenkin teoriassa siitä, mikä seura nousee ensi kaudeksi Veikkausliigaan.
On selvää, että koronaepidemia oli jotain sellaista, johon ei osattu varautua. Tässä olisi ollut kuitenkin puoli vuotta aikaa laatia sellaiset rätingit, että kaikki olisivat tienneet, miten eri tilanteissa voidaan toimia.
Nyt toimittiin siten – niin Jokereiden kuin MP:kin tapauksessa –, että urheilu oksesentaa omalle takille.
Ja se on urheilun kannalta surullista ja häpeällistä.