Jos Evertonilta lähtisi 12 pistettä, millainen rangaistus Manchester Citya silloin odottaisi?

JalkapalloValioliiga

Jos Evertonilta lähtisi 12 pistettä, millainen rangaistus Manchester Citya silloin odottaisi?

Evertonia uhkaa 12 pisteen vähentäminen kulukaton rikkomisesta. Jukka Röngän mukaan Manchester City on paljon pahemmassa liemessä.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 30.10.2023

Englannissa on kohistu 12 pisteen vähentämisestä Evertonilta, mutta asia on jäänyt roikkumaan jotenkin ilmaan. Jukka, väännätkö taas rautalangasta, mistä tässä kohussa on kysymys?

Everton on ylittänyt viime vuosina reippaasti kaikki Valioliigan itsensä säätämät kulurajoitteet.

Seurat saisivat tehdä kolmessa vuodessa 105 miljoonaa puntaa tappiota, mutta Evertonilla tuo summa on kolmelta viimeiseltä tilikaudelta 371,8 miljoonaa puntaa. Lisäksi Evertonilta on vaadittu selvityksiä tietyistä verotukseen liittyvistä asioista ja lainajärjestelyistä koskien Bramley-Mooren satama-alueelle rakennettavaa uutta stadionia.

Se, miksi kohu nousi nyt pinnalle, oli, että Valioliigan asettama selvitystyöryhmä aloitti viime viikolla Evertonin kuulemisen tässä asiassa – ja näistä neuvotteluista tihkui The Telegraphin kautta julkisuuteen tieto, että Evertonilta oltaisiin vähentämässä 12 pistettä.

Tämä oli ymmärrettävästi iso uutinen, mutta todellisuudessa mitään päätöksiä asiassa ei ole vielä tehty. Muutenkin prosessi etenee siten, että tämä puolueeton selvitystyöryhmä tekee rangaistuksesta esityksen Valioliigalle, joka sitten lopullisesti päättää rangaistuksesta. Valioliigan päätöksen uskotaan tulevan aikaisintaan vuodenvaihteessa.

Eli mitään varmuutta Evertonille tulevista rangaistuksista ei siis vielä ole. Nyt on puhuttu 12 pisteen vähentämisestä, mutta toisena vaihtoehtona on määräaikainen kielto ostaa uusia pelaajia.

Olisiko 12 pisteen vähentäminen kova rangaistus Evertonille?

Olisihan se kova rangaistus. Kahdella edellisellä kaudella Everton olisi tippunut Valioliigasta ja jos siltä oltaisiin vähennetty 12 pistettä. Tällä kaudella tilanne on siinä mielessä hieman helpompi, että Valioliigan tämän kauden nousija olivat poikkeuksellisen huonoa vuosikertaa ja pohjataisteluissa on muutenkin 1-2 muuta seuraa, joilla tekee tiukkaa pusertaa niitä normivuosien 35-38 pistettä, joilla yleensä säilytään.

Evertonilla itsellään on 10 kierroksen jälkeen 10 pistettä eli se on laskennallisesti piste per ottelu vauhdissa. Jos Evertonilla olisi kauden päättyessä tuon vauhdin mukaisesti 38 pistettä ja siitä vähennettäisiin 12 pistettä, sen putoaminen olisi väistämätöntä.

Evertonin pitäisi saada minimissään tuollaiset 44-46 pistettä, jotta se voisi haaveilla säilymisestä edes tällaisena poikkeuksellisen heikkona nousijoiden kautena. Se on kova vaatimus, muttei mahdoton.

Everton on nyt ollut tapetilla, mutta missä paljon vakavimpiin rikkomuksiin syyllistynyt Manchester City on ja millaisia rangaistuksia sille olisi luvassa, jos mittatikkuna on Evertonin rangaistukset?

Evertonia syytetään kulukattojen rikkomisesta, mutta Cityn kohdalla kysymys on epäillyistä tilinpäätöstietojen ja muiden dokumenttien väärentämisestä. Tässä mielessä Cityn rikkomukset ovat vakavampia kuin kulukaton ylittäminen.

Tunnettu tv-analyytikko Jamie Garragher sanoi, että City pitäisi pudottaa viisi sarjaporrasta alemmaksi, jos mittarina käytetään saamaa rangaistusta. Onhan tämä hauskalta kuulostava heitto, mutta tuskin Garragher sitä heitti muotoa vakavissaan.

Manchester Cityn tilanne näyttää toki äärimmäisen haastavalta, sillä Valioliiga ei olisi nostanut 115 syytekohtaa Citya vastaan, jos sillä ei olisi siihen vahvoja perusteita. Syyte on kuitenkin eri asia kuin lopullinen tuomio ja siitä mahdollisesti tuleva rangaistus.

Siksi Cityn kohdalla on vain odotettava. Jopa City itse toivoo asian nopeaa käsittelyä, mutta riskinä on, että tässä menee vielä 2-3 vuotta ennen kuin asiassa päästään nuijimaan tuomioita.

Ennen rangaistuksen kovuuden miettimistä, pitää tietää, mitkä syytökset jäävät voimaan ja mitkä eivät. City on vakuuttanut edelleen syyttömyyttään, mutta puheissa on tapahtunut sellainen muutos prosessin aikana, että väärinkäytöksiä ei enää kiistetä jyrkästi, vaan käytetään ilmaisua, ettei sääntöjä ole rikottu ainakaan tietoisesti.

Mitä Cityn tapauksessa tulee siis tapahtumaan?  

Pidän selvänä, että jonkun rangaistuksen City tulee ilman muuta saamaan – ja se voi hyvinkin olla pisteiden vähentäminen ja sen päälle mahdollisesti jonkinlainen siirtopanna määräajaksi. Siihen, että City pudotettaisiin suorilla sarjaa alemmaksi, en usko, kuten en siihenkään, että sarjataulukoita alettaisiin jälkijättöisesti kirjoittaa uudelleen.

Yksi skenaario on se, että Valioliiga ja City tekevät asiassa jonkinlaisena sopuratkaisun, jolla prosessia voidaan nopeuttaa. Eli City myöntää osan syytöksistä oikeaksi ja hyväksyy sen tyyppisen rangaistuksen, että siltä vähennetään pisteitä käynnissä olevalta tai tulevalta tai ääritilanteissa jopa tulevilta kausilta plus sen päälle se saa jonkin mittaisen siirtopannan.

On myös hyvä kysymys, miten UEFA reagoi asiaan, koska City kiemurteli edellisellä kerralla UEFA:n syytöksistä irti osin samoilla papereilla ja laskelmilla, joista Valioliiga on nostanut syytteet Citya vastaan.

On selvää, että jos keskeiset syytteet pitävät paikkaansa, myös UEFA rankaisee Citya. Tällöin kysymykseen voi tulla esimerkiksi sulkeminen määräajaksi Mestarien liigasta tai jopa kokonaan eurokentiltä sekä Valioliigan kanssa yhdessä haarukoitu määräaikainen kielto hankkia uusia pelaajia.

Ja vielä kolmas case eli Chelsea. Miten lähellä Chelsea on samoihin jalkarautoihin Cityn ja Evertonin kanssa?

Chelsean tilanne näyttää kieltämättä tragikoomiselta, sillä se on Todd Boehlyn noustua valtaan käyttänyt kolmen viimeisen siirtoikkunan aikana yli miljardi puntaa uusien pelaajien hankkimiseen.

Kysymys ei ole kuitenkaan siitä, miten paljon Chelsea on käyttänyt rahaa uusien pelaajien ostoon, vaan mikä on sen menojen ja tulojen välinen erotus kolmen vuoden periodilla.

Chelsea on voinut nytkin kikkailla tilinpäätöstensä kanssa, koska sen tilikausi päättyy kesäkuun lopussa. Näin ollen se on voinut ostaa pelaajia yli rajoitusten edellisenä kesänä heinä- ja elokuussa sekä tammikuun siirtoikkunassa, mutta korjata tilannetta myymällä pelaajia hurjalla vauhdilla tilikauden viimeisenä kuukautena kesäkuussa.

Jos Chelsea ylittää Valioliigan asettamat limiitit, se joutuu samanlaisiin jalkarautoihin kuin Everton. Cityn kohdalla kysymys on sen sijaan tilinpäätösten ja muiden dokumenttien epäillystä väärentämisistä eli kysymyksessä on erilainen rikkomus. Kukaan ei ole vielä syyttänyt Chelseaa tällaisista rikkomuksista.