Juha Malinen on Pikkuhuuhkajien hienossa karsintatarinassa vain sivurajalta nauttija

Suomella on yksi kaikkien aikojen U21-maajoukkueista, jolla on kiikarissa ensi kesän EM-lopputurnaus.

Jalkapallo

Juha Malinen on Pikkuhuuhkajien hienossa karsintatarinassa vain sivurajalta nauttija

Juha Malinen ja Pikkuhuuhkajat ovat voiton päässä EM-jatkokarsinnassa. Joel Perovuo avaa, miten se on mahdollista.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 10.6.2022 | KUVAT All Over Press

Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkue kohtaa perjantaina Turussa Norjan ja voitto varmistaisi Pikkuhuuhkajien pääsyn EM-jatkokarsintaan. Joel, nyt on kysyttävä suoraan, miten tämä on mahdollista, että Suomi on Juha Malisen johdolla voiton päässä EM-jatkokarsintapaikasta?

Se on hyvä kysymys, sillä U21-maajoukkue on pelannut tähän mennessä Malisen alaisuudessa pisteen keskiarvolla ja nyt joukkue on ottanut EM-karsinnassa neljä peräkkäistä voittoa ja sillä on mahdollisuus EM-jatkokarsintapaikkaa. Mysteeriä lisää se, että Malisen pelikirja on edelleen ohut ja hänellä on edelleen niitä vanhoja aikansa eläneitä oppeja jalkapallosta.

Kysymys ei ole myöskään mistään hetkellisestä suonvedosta, sillä Norja-ottelu on Suomelle jo kymmenes ottelu näissä karsinnoissa. Näin sattuman merkitys on epätodennäköinen. Näin monen ottelun sarjassa heikolla toiminnalla menestyminen ei ole mahdollista.

The Thriller in Turku – Finland U21 vs Norway U21? Check the odds at Expekt!

Mutta siihen varsinaiseen kysymykseen: Sanon suoraan, että Pikkuhuuhkajien menestys näissä karsinnoissa on ennen muuta pelaajajohtoista. Suomella on huikean hyvä joukkue ja useilla pelipaikoilla on todella hyviä ja hyvässä pelivireessä olevia pelaajia. Malinen ei ole tämän tarinan sankari, vaan ainoastaan mies, joka on päässyt nauttimaan tästä menestyksestä sivurajalta.

Nytkin hieman pelottaa, tuoko Malinen illan Norja-otteluun omat pelkonsa, rajoitteensa ja ne pimputtelukieltonsa vai tyytyykö hän pumppaamaan pelaajat täyteen virtaan ja päästämään pelaajat irti. En tarkoita, että Suomen pitäisi lähteä pelaamaan yltiöpäisesti, mutta tällaisessa kovissa paikoissa mennään helposti menevät vanhaan perisuomalaiseen mantraan, että puolustetaan tiiviinä ja vältetään virheitä.

Boosted odds: Finland U21 & France both to win their matches 10/6/2022. Check the odds at Expekt!

Toki on pelattava järkevästi ja kontrolloidusti molempiin suuntiin, mutta joukkue on saatava ennen kaikkea aktiivisesti liikkeelle, pelaamaan hyvällä itseluottamuksella ja uskomaan omaan tekemiseen. Siksi illan ottelussa korostuvat henkiset tekijät ja siksi myös Malisella on iso rooli ottelussa. Tuoko hän mukanaan ne omat pelkonsa, rajoitteensa ja ikiaikaiset oppinsa, jotka olisi syytä laittaa mappi Ö:hön vai onko Malinenkin kehittynyt tämän prosessin aikana ja uusinut nahkaansa valmentajana?

Mikäänhän ei olisi niin hienoa, että Malinen olisi ottanut oppia näistä tämän huikean joukkueen pelaajista ja päivittänyt omaa ohutta pelikirjaansa, koska Malinen on tällä hetkellä niin keskeisessä roolissa valmentajana suomalaisessa jalkapallossa.

Sanoit, että sattuman mahdollisuus näin monen ottelun karsinnassa on vähäinen. Ovatko Pikkuhuuhkajien esitykset olleet niin hyviä kuin tulokset kertovat?

Juha Malinen

Juha Malinen on Pikkuhuuhkajien kanssa voiton päässä EM-jatkokarsinnasta.

Jalkapallossa tulos ratkaisee ja tulokset ovat olleet erinomaisia, mutta eihän se pelillinen jää Pikkuhuuhkajien alla ole ollut kuitenkaan paksuinta mahdollista jäätä.

Viro-ottelu marraskuussa oli rehellisesti sanottuna surullista katseltavaa, kun Viro löi kahdeksan pelaajaa matalaan blokkiin ja kärjet omalle kaarelle. Samoin Azerbaidzhan-peli ei ollut niin vakuuttava esitys kuin numerot väittävät. Jos azerit olisi laittanut pilkun sisälle, peli olisi voinut saada hyvin erilaisen luonteen. Ja kyllähän nämä Suomen muutamat viimeisimmät ottelut ovat olleet muutenkin sellaisia maalintekokilpailuja, joissa olisi voinut käydä herkästi myös toisella tavalla.

Ja juuri tässä korostuu pelikirjan merkitys. Nyt Suomi on elänyt erinomaisten pelaajien erinomaisten esitysten kautta, mutta optimaalisessa tilanteessa pelaajien tukena pitäisi olla myös erinomainen pelikirja ja vahva pelaamisen rakenne – ja sitä Pikkuhuuhkajien tukena ei ole. Huuhkajilla tilanne on selvästi parempi, mutta kyllähän Huuhkajienkin taso viime kesän EM-kisoista on noussut myös sitä kautta, että avaukseen on noussut uudenlaisia pelaajatyyppejä, jotka ovat nostaneet omalla panoksellaan myös Huuhkajien pelaamisen tasoa.

Toki Malinen ymmärtää pitkän kokemuksensa turvin jalkapalloa, mutta hänen valmennustyönsä ei ole ollut kovinkaan laadukasta. Jos muistetaan esimerkiksi, miten ohuella pelikirjalla Malinen johti U18-maajoukkuetta vuoden 2018 kotikisoissa, joissa Suomi hävisi kaikki ottelunsa, niin eihän se kovin hyvää kuvaa Malisesta antanut. Silloin Malisen pelikirjassa oli karrikoidusti sanottuna vain yksi sivu, jossa luki, että syötetään pallo Tim Stavitskille linjan taakse tai jalkaan. Kun Stavitski ei ollut niissä kisoissa terävimmillään, sitten oltiinkin sormi suussa.

En myöskään ole pitänyt siitä, että tappioiden hetkellä Malinen on mennyt helposti pelaajien selän taakse hokemalla, ettei meidän taso riitä tai ettei meillä ole riittävästi hyviä pelaajia.

Jalkapallossa voidaan menestyä monella tavalla ja yksi tapa menestyä tiettyyn rajaan asti on pelaajavetoisuus. Minulla oli omallanikin peliurallani muutaman kerran sellainen tilanne, että valmennus ei ollut kartalla, mutta pelaajat ja varsinkin johtavat pelaajat ottivat johdon käsiinsä ja tekivät tarvittavia korjausliikkeitä, jos valmennuksen ymmärrys loppui kesken.

Pelaajat pystyvät hyvän ryhmädynamiikan kautta nostamaan joukkueen esityksiä kentällä valmennuksen tason yläpuolelle, mutta jos valmennus jää vajaaksi, se ei ymmärrettävästi ole kenenkään kannalta toivottu tilanne. Jos valmennus ei ole kartalla ja pelaajien tukena ei ole täsmällistä, selkeää ja toimivaa pelikirjaa siitä, miten puolustetaan, miten hyökätään, miten peliä avataan, miten eri tilanteet puretaan, miten tullaan prässin alta pois, miten tiloja täytetään ja miten niitä luodaan, miten erikoistilanteet pelataan ja niin edelleen, silloin menetetään arvokkaita marginaaleja ja menestymisen rajat tulevat väistämättä jossain kohtaan vastaan. Toivotaan, etteivät ne rajat tule vastaan tänään Turussa.

Juha Malinen