Nyt kajahtaa Turusta – Jukka Jalonen tyrmää EHT-turnauksia kohtaan esitetyn kritiikin

Jukka Jalonen hyppää mikrofonien takaa Turussa jälleen Leijonien vaihtoaitioon.

JääkiekkoLeijonat

Nyt kajahtaa Turusta – Jukka Jalonen tyrmää EHT-turnauksia kohtaan esitetyn kritiikin

Jukka Jalonen on närkästynyt EHT-turnauksia kohtaan esitetystä kritiikistä Turussa pelattavan Karjala-turnauksen aattona.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 9.11.2022 | KUVAT All Over Press

Leijonat aloittaa supermenestyksekkään olympia- ja MM-kevään jälkeen virittäytymisen ensi kevään MM-kisoihin ja maailmanmestaruuden uusimiseen Turun Karjala-turnauksessa viikonloppuna.

Leijona-luotsi Jukka Jalonen näkee, että kauden neljä EHT-turnausta ovat tärkeä mittari matkalla kohti kauden huipentumaa.

”Kaikki saa aina kritiikkiä, mutta jos näitä EHT-pelejä ei olisi, MM-kisoissa olisi aika vaikeaa pelata keväällä”, Jalonen huomauttaa.

”Kevättä tässä ei silti vielä mietitä. Nyt mennään turnaus kerrallaan eteenpäin ja edetään vähitellen.”

Jalonen on käynyt seuraamassa suomalaispelaajia arkisessa aherruksessa sarjapeleissään. Suomen Liigassa on nähtävissä selkeä tason nousu.

KHL:stä Liigaan siirtyneet pelaajat ovat tuoneet mukanaan muutosta.

”On tietysti hyvä, että Liigan taso on noussut. Kokeneita huippupelaajia on tullut sarjaan lisää ja vaatimustaso kaukalossa on joka ilta hieman kovempi kuin aikaisemmin. Tason nousu kehittää suomalaisia pelaajia.”

”Vaatimustaso nousee vielä niinkin, että päästäkseen ylipäätään Liiga-joukkueeseen, täytyy olla hieman parempi kuin aikaisemmin.”

”Nuoremmat joutuvat tekemään enemmän töitä, että pääsevät Liigaan, koska pelipaikoista on nyt kovempaa kilpailua.”

”Leijoniin Liigan tasonnousu ei sinällään paljoa vaikuta, koska pelaajat pelaisivat varmasti muualla ja seuraisimme heitä sitten siellä.”

Karjala-turnauksessa KooKoon Joose Antonen, HPK:n Eetu Liukas, KalPan Aapeli Räsänen ja TPS:n Mikael Pyyhtiä ovat A-maajoukkueen ensikertalaisia. Tässä vaiheessa maajoukkuekautta Jalonen seuraa ja arvioi Leijonissaan joukkuepelaamista ja pelaajien oman roolin täyttämiseen liittyviä asioita.

”Näissä turnauksissa seurataan, miten pelaamme joukkueena ja miten pelaaja sopeutuu tapaamme pelata. Sitä katsotaan erityisesti, miten pystyy sen oman roolinsa täyttämään. Miten se oman tontin hoitaminen onnistuu”, Jalonen avaa.

”Joillain on ylivoimavastuita ja joillain alivoimaa, ne asettavat heti omat vaatimuksensa. Kyse ei ole siitä, että tehopisteitä tarvitsisi paljoa tehdä, vaan siitä, että hoitaa oman pelipaikkansa luotettavasti – ja erityisesti tasaisesti, ettei peli ole mitään ’Up’n’Downia’ koko ajan.”

Jalonen on tyytyväinen siihen, miten kaikki Leijonat ovat pystyneet toteuttamaan maajoukkueen pelitapaa viime vuosina. Uudet pelaajat tuovat kuulemma aina pientä muutosta ja viilausta pelitapaan, mutta iso kuva on ja pysyy.

”En ole huomannut, että meneillään olisi mitään trendejä. Pientä hienosäätöä pelitapaan on tehty, mutta olemme tyytyväisiä siihen tapaan, miten maajoukkueessa on viime vuosina pelattu. Eikä tässä olla viime aikoina paljoa pelejä hävitty arvokisoissa”, Jalonen muistuttaa.

”Meillä on paljon hyviä pelaajia tarjolla ja lisääkin on tullut. Nyt toivomme, että katsojat löytävät Turkuun. Maajoukkue ei pelaa usein täällä ja nyt on hieno mahdollisuus nähdä meidän hyviä maajoukkuepelaajiamme jäällä.”