Kai Havertzin siirto mitataan siinä, saako Arsenal hänestä enemmän irti kuin Chelsea

Kai Havertz teki päättyneellä liigakaudella Chelseassa seitsemän maalia.

JalkapalloValioliiga

Kai Havertzin siirto mitataan siinä, saako Arsenal hänestä enemmän irti kuin Chelsea

Kai Havertz on sopinut siirtyvänsä Arsenaliin. Jukka Röngän mukaan avain on nyt, saako Arsenal kaivettua saksalaisesta ulos kaiken osaamisen.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 22.6.2023 | KUVAT All Over Press

Valioliigassa alkoi iso pyörä pyöriä siirtomarkkinoilla. Jukka, aloitetaan Kai Havertzista ja Arsenalista. Onko siirto jo varma ja mistä tällainen siirto tähän ilmestyi?

Arsenal ei ole julkistanut vielä siirtoa, mutta Fabrizio Romano on antanut sille ”here we go” -statuksen – eli siirtoa voi pitää varmana, jos lääkärintarkastuksessa ei ilmene uutta.

Siirron avain oli se, että Chelsean on pakko myydä pelaajia pysyäkseen taloudellisen reilun pelin säännöstön raameissa. Osasta pelaajia Chelsea haluaa itsekin päästä eroon, mutta Havertz – kuten myös Manchester Unitediin matkalla oleva Mason Mount – ovat pelaajia, jotka se haluaisi pitää, mutta jotka sen on myytävä, koska kumpikaan ei halunnut tehdä jatkosopimusta Chelsean kanssa. Havertzilla olisi ollut sopimusta jäljellä vielä kaksi vuotta ja Mountilla vuosi.

Kun Arsenal sai tiedon, että Havertz voisi olla kaupan, he iskivät kiinni hänen ja voittivat kilpajuoksun. Tässä kisassa ratkaisevaa oli Arsenalin tarjouksen houkuttelevuus niin urheilullisesti kuin toki myös taloudellisesti mielessä.

Havertz on 24-vuotias ja hän pystyy pelaamaan useissa eri rooleissa hyökkäyssuuntaan – kasina, kymppinä, kärkenä sekä laitarooleissa 4-3-3:ssa tai 4-2-3-1:ssä. Havertz on erittäin tekninen pelaaja, joka näkee kentän hyvin ja pystyy suojaamaan ja operoimaan pienissä ja ahtaissa tiloissa. Nuorena häntä pidettiin uutena Mesut Özilinä, mutta ei hän mikään Özilin suora kopio ole.

Havertz on 193-senttinen, mutta hän ei ole profiloitunut varsinaisesti pääpelaajana.

Havertz teki Bayer Leverkusenissa parhaalla kaudella 17 liigamaalia, mutta Chelseassa hän teki päättyneellä kaudella seitsemän maalia ja toissa kaudella kahdeksan maalia. Muutenkaan hän ei ole onnistunut Chelseassa sillä tavalla kuin on odotettu, maksoihin Chelsea hänestä syyskuussa 2020 71 miljoonaa puntaa.

Tässä on myös hänen haasteensa Arsenalissa. Saako Mikel Arteta kaivettua saksalaisesta esille hänen potentiaalinsa samalla tavalla kuin esimerkiksi Martin Ødegaardista?

Jos saa, silloin 60-65 miljoonan punnan siirtosumma 37 maaottelua Saksan maajoukkueessa pelanneesta Havertzista on kohtuullinen ja Havertz voi olla loistoveto Arsenalilta. On kuitenkin muistettava, että kaikki Edun ja Artetan ostot eivät ole olleet erityisen onnistuneita, joten mitään 100-prosenttisia takeita Havertzin onnistumisesta Arsenalissa ei ole.

Miten Arsenalin muut siirrot etenevät?

Declan Ricen siirrossa neuvotellaan enää siitä, mihin Arsenal saa puristettua siirtosuumman. Ricen yhteydessä on puhuttu myös Manchester Cityn ja Manchester Unitedin tarjouksista, mutta yleinen uskomus on, että Rice on valintansa tehnyt, eikä mikään kaada enää Arsenal-siirtoa. Itse asiassa siirto voi varmistua hetkenä minä hyvänsä.

Arsenal veti hihasta myös Ajaxin puolustajan Jurrien Timberin siirron. Tässäkin ollaan ilmeisen pitkällä. Timberin oma sopimus on jo sovittu ja nyt väännetään vain siirron viimeisistä miljoonista. Joka tapauksessa puhutaan noin 30-35 miljoonasta punnasta.

Timber on monipuolinen puolustaja, joka pystyy pelaamaan niin topparina kuin oikeana laitapuolustajana ja tarvittaessa myös keskikentän pohjalla.

Moises Caicedon hankkimisesta Arsenal on ilmeisesti luopunut ja nyt vahvin ehdokas hänen rooliinsa on Southamptonin 19-vuotias Romeo Lavia. Hänenkin siirtosummansa liikkuisi noin 30-35 miljoonaan suuruusluokassa. Arsenal neuvotteli myös Ilkay Gundoganin kanssa, mutta hän pelaa ensi kaudella Barcelonassa.

Arsenal on valmis myymään lukuisia pelaajia, joiden joukossa on kaksi päättyneen kauden avauksen vakiomiestä, Thomas Partey ja Granit Xhaka.

Manchester Cityssa tapahtuu myös yllättävää liikettä, sillä Gundoganin lisäksi sieltä on lähdössä muitakin pelaajia. Mikäs siellä mättää?

En puhuisi mättämisestä. Gundoganin haaveena on jo pitkään ollut pelaaminen Barcelonassa ja nyt, 32-vuotiaana, hän pääsee viimeinkin toteuttamaan unelmansa. Kun Gundoganin sopimus päättyi tähän kauteen, hän oli vapaa tekemään omat ratkaisunsa, eikä City voinut estää saksalaisen lähtöä, vaikka olisikin halunnut.

Bernardo Silvan tilanne on sen sijaan toinen. Hänellä olisi vielä sopimusta kaksi vuotta jäljellä, mutta City ilmoitti, että Silva saa mennä, jos haluaa ja joku latoo riittävästi rahaa pöytään. Ainoa yllätys on, että hän harkitsee vakavissaan siirtymistä Saudi-Arabian Pro-liigaan. Toki PSG ja Barcelona ovat edelleen mukana kisassa, mutta olisihan se taas uusin shokki, jos Silvan tasoinen pelaaja siirtyi 28-vuotiaana rahan perässä c-luokan sarjaan.

City sai odotetusti maaliin Mateo Kovacin kaupan. Kovacic korvaa Gundoganin, mutta Silvan tilalle he todennäköisesti joutuvat ostamaan uuden pelaajan.

Mitä muita siirtoja on niin sanotusti jo piipussa?

Ehkä mielenkiintoisin piipussa oleva siirto on Italian maajoukkueen keskikenttäpelaajan Sandro Tonalin reilun 60 miljoonan punnan siirto AC Milanista Newcastleen. Tämä siirto on viimeisimpien tietojen mukaan jo sovittu. Jos Newcastle saa siirron maaliin, sitä voi pitää kovan luokan kaappauksena Newcastlelta.

Tottenham teki yllättävän vedon sopimalla pikavauhtia maalivahti Guglielmo Vicarion hankinnan 17 miljoonalla punnalla Empolista. Nyt  kaikki seuraavat, tarkoittaako tämä David Rayan kaupasta luopumista Brentfordin hintapyynnön vuoksi.

Pakko kysyä iloiseksi lopuksi vielä Manchester Unitedista ja sen siirroista?

Kuten jo totesin, Mason Mountin siirto Chelseasta etenee askel kerrallaan lähemmäksi ja lähemmäksi, mutta kyllähän Old Traffordilla kaikki katseet ovat nyt naulattu Unitedin yhä vain venyviin myyntineuvotteluihin ja siihen, mitä tapahtuisi, jos sheikki Jassim saisi ostettua Unitedin.

PSG haluaisi rahastaa Kylian Mbappén jo tänä kesänä ja United olisi ilman muuta vahvin ehdokas hänen ostajakseen, jos vain Mbappé innostuisi siirrosta Old Traffordille.

Toinen potentiaalinen ostokohde on on edelleen Tottenhamin Harry Kane. Väillä ehdittiin jo uutisoida, että United olisi vetäytynyt neuvottelupöydästä, mutta puheyhteys Kanen leiriin on edelleen auki, ja United ja Kane miettisivät nyt strategiaa, jolla siirto saataisiin eteenpäin.

Myös Kanen siirrossa päädyttäneen siihen tilanteeseen, että Tottenham haluaa rahastaa hänet tänä kesänä, koska vuoden päästä hän pääsisi Mbappén tavoin siirtymään ilmaiseksi. Kysymys on siksi pikemmin siitä, mihin Kane siirtyy tänä kesänä kuin siirtyykö hän vai ei.