Kankaanpään sitkeästä tarinasta puuttuu vain kultainen kirjain

PesäpalloPesis100

Kankaanpään sitkeästä tarinasta puuttuu vain kultainen kirjain

Kankaanpään Maila oli 70-luvun suurjoukkueita, muttei saanut kaipaamaansa kruunua - mestaruutta. Legendoja sen sijaan oli vaikka muille jakaa.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 2.4.2022 | KUVAT All Over Press

Suomalaisessa urheilussa harva seura henkilöityy yhteen pelaajaan yhtä vahvasti kuin Kankaanpään Maila Seppo Uusi-Oukariin. Kuusinkertainen lyöjäkuningas oli valtansa vuosina maan tunnetuin pesäpalloilija ja synonyymi Kankaanpään Mailalle. Vielä tänäänkin Kankaanpään turuilla ja toreilla muistellaan nostalgisesti niitä aikoja, jolloin Uusi-Oukari löi ja Jorma Pajunen toi – ja KaMa oli yksi silloisen SM-sarjan mahtitekijöistä.

KaMa perustettiin vuonna 1958 ja se nousi mestaruussarjaan 1968. Sen verivihollinen ja isoveli oli alkuvaiheessa Ulvilan Pesä-Veikot. Ulvila voitti Suomen mestaruuden 1970, mutta jo seuraavana vuonna KaMa ajoi sen ohi ja oli hopealla. Siitä alkoivat myös KaMan menestyksen vuodet.

KaMa ei kuitenkaan saanut kaivattua ja ehkä ansaitsemaansakin kruunua, Suomen mestaruutta. 70-luvun suuruuden vuosilta on muistona kaksi hopeaa ja kaksi pronssia – sekä Uusi-Oukarin kuusi lyöjäkuninkuutta, Pajusen neljä etenijäkuninkuutta ja lukematon määrä otteluita, joita Kankaanpäässä pelataan vieläkin.

Vaikka KaMa ei olekaan voittanut mestaruuksia ja se on ollut 70-luvun jälkeen mitaleilla vain kerran (pronssilla 1988), se on kuitenkin liimautunut sitkeästi pesäpallokartalle. KaMalla on tilillään 42 pääsarjakautta ja se on pelannut pääsarjassa muutamaan yksittäistä ja yhtä pidempää (2003–2010) katkosta lukuun ottamatta yhtäjaksoisesti 60-luvun lopulta saakka.

KaMalta ei ole puuttunut kunnianhimoa. Se rakensi Superiin palattuaan kaudeksi 2011 nimekkään joukkueen ja sijoittui runkosarjassa kuudenneksi. Tuo sijoitus on jäänyt kuitenkin uuden tulemisen parhaaksi sijoitukseksi.

Viimeisin menestykseen tähdännyt projekti päättyi toissa syksynä, jolloin joukkueesta lähti muihin seuroihin tai lopetti peräti kahdeksan pelaajaa.

KaMa tunnettiin 70-lukuna kankaanpääläisyydestään. Joukkueet oli valtaosin koottu seuran omista kasvateista. KaMa onkin ollut aina vahva junioriseura ja sen vitriineissä on peräti 58 mitalia juniorisarjoista, joista 22 on tullut 2010-luvulla. KaMan ongelmana on kuitenkin ollut varsinkin 2010-luvulla, että sen juniorityön helmistä ovat pääosin päässeet nauttimaan pääosin muut seurat. Nytkin Superissa KaMa-kasvatteja ovat muuan muassa Henri Puputti ja Topias Lilja ja lukkarit Ville Väliaho ja Joona Lehtinen.

Kankaanpään Mailan kaikkien aikojen pelaajat

1. Seppo Uusi-Oukari

Yksi pesäpallokenttien kaikkien aikojen legendoista ja yksi kaikkien aikojen kotiuttajista. KaMan oma kasvatti, joka pelasi koko uransa KaMassa. Ura alkoi 1964 ja jatkui kauteen 1983 saakka. Siirtyi jo osittain peliuransa aikana KaMan pelinjohtajaksi ja toimi KaMan pelinjohtajana kolmea Loimaa-kautta lukuun ottamatta vuoteen 1999. Tässäkin mielessä Uusi-Oukarin status KaMan suurimpana seuraikoni on omaa luokkaansa. Kuusinkertainen lyöjäkuningas, löi urallaan 527 juoksua. Löi parhaalla kaudella 1972 22 ottelussa 69 juoksua. Kuuluisa kierrelyönnistään, mutta sivalteli myös kovia rajaleikkureita. Ulkona pallovarma kolmospolttaja. Vuoden pesäpalloilija 1976, lyöjäkuningas 1971-1976, kaksi hopeaa ja kaksi pronssia pelaajana, yksi pelinjohtajana, pelaajana 7 Itä-Länttä. Jossittelu on turhaa, mutta pelkkä ajatuskin siitä, millaista jälkeä Uusi-Oukari oli tehnyt nykyaikana ja nykyisellä jokerisäännöllä, on mieltä kiehtova.

2. Risto Tuominen

Yksi kaikkien aikojen parhaista lukkareista, vaikka jäikin urallaan hieman Mauri Pyhälahden varjoon. Ulvilan Pesä-Veikkojen kasvatti, joka pelasi KaMassa kolmeen otteeseen, ensin 1979-1981 ja sitten – menestyksellisten Kiri-vuosiensa jälkeen – 1987-1993 ja vielä 2001 ja 2002. Erittäin vaikea ja taktinen lukkari, sähäkkä, piti yllä kovaa vauhtia. Voitti KaMassa yhden pronssin, 1988, jolloin valittiin myös Vuoden pesäpalloilijaksi ja Vuoden lukkariksi. Pelasi urallaan 10 Itä-Länttä, joista viisi KaMassa. Tasaisen tehokas ja monipuolinen sisäpelaaja.

3. Jorma Pajunen

KaMan menestysvuosien legendaarinen numero 1, joka voitti vuosina 1970-1973 neljä kertaa peräkkäin etenijäkuninkuuden. Yksi kaikkien aikojen parhaista etenijöistä, jalkanopea ja erinomainen pesiltälähtijä. Ulkona KaMan johtavia ulkopelaajia, varma ykkösvahti. KaMan oma kasvatti, pelasi 13 pääsarjakautta.   7 Itä-Länttä.

4. Pekka Itävalo

Vaatimaton ja nöyrä taitopelaaja, kankaanpääläistä perusjuurta. Pelasi vuosina 1974–1990 yhteensä 15 pääsarjakautta. Oli kuuluisa siitä, että teki numero kakkosena takuutaidetta kolmella lyönnillä: 1-rajanäpillä, 3-rajapompulla ja pystymailalla. Hyvä kolmoskoppari. Voitti kärkilyöntitilaston 1982 ja oli kakkonen 1983. Kaksi pronssia, kolme Itä-Länttä. Pelaajana taitoihinsa nähden aliarvostettu.

5. Jouni Itävalo

Isänsä Pekka Itävalon kaltainen vaatimaton ja samalla tavalla aliarvostettu soturi. Nousi KaMan Superin miehistöön 2002 ja pelasi kolme kautta KaMan Ykköspesis-joukkueessa, kunnes lähti kierrokselleen Imatralle ja Ouluun. Palasi KaMaan 2011, kunnes piipahti kausilla 2014 ja 2015 Joensuussa. Palasi takaisin KaMaan 2016 ja tuli auttamaan KaMaa vielä viime kaudella, vaikka olikin lopettanut uransa jo edellissyksynä. Sisällä tarvittaessa kärkipelaaja, mutta tehokkaimmillaan vaihtajana. Aloitti ulkona kopparina, mutta siirtyi sitten polttolinjaan. Pelasi kakkospolttajana, kakkosvahtina, etulukijana ja vaihtotilanteissa jopa etumiehenä. Monipuolinen ja lahjakas pelaaja. Neljä Itä-Länttä, joista kolme KaMassa.

6. Pasi Vanhatalo

Erinomainen ulkopelaaja, oli aikoinaan yksi Superin parhaista kakkosvahdeista. Pallovarma, hyvä ja nopea heitto. KaMan kasvatti, joka pelasi KaMassa yhteensä 10 Superin kautta vuosina 1985-2002. Kävi välillä hakemassa kaksi SM-hopeaa Hyvinkäältä ja pelaamassa yhden kauden Seinäjoella. KaMassa yksi pronssi. 1 Itä-Länsi. Sisällä vaihtaja.

7. Pertti Rajala

KaMan oma kasvatti, joka pelasi vuosina 1984-1999 KaMassa kaikkiaan 12 kautta, joista 10 kautta pääsarjassa. Kävi 90-luvulla neljä kautta Loimaalla, kunnes palasi takaisin tuttuun oranssipaitaan. Aloitti kakkoskopparina, siirtyi sitten kolmoskoppariksi. Yksi Superin parhaista koppareista omana aikanaan. Sisällä varma numero kakkonen, joka onnistumisprosentit olivat parhaina vuosina yli 70. Myös hyvä etenijä.

8. Tuomo Vihriälä

Vimpelin Vedon ja Niinisalon varuskunnan lahja kankaanpäälaiselle pesäpallolle. Siirtyi KaMaan töiden perässä 1968 ja pelasi KaMan huippuvuosina elintärkeässä roolissa kolmosena vuoteen 1975 saakka. Voitti KaMassa kaksi hopeaa ja kaksi pronssia. Oli kuuluisa halonhakkuupompustaan, jota löi molempiin rajaan. Pomppu ei ollut korkea, mutta ylitti kuitenkin etumiehen. Ulkona kolmosvahti. Viisi Itä-Länttä, joista neljä KaMassa.

9. Jorma Tuomala

KaMan legendaarisen pelitavan neljäs rautainen sisäpeliosaaja. Pajunen meni kentälle, Tuomala vaihtoi hänet takuuvarmasti kakkoselle, minkä jälkeen heilahtivat Vihriälän kirves ja Uusi-Oukarin moukari. Kaikki tiesivät, että Tuomalan pääase oli ykkösrajanäppi, mutta tiedosta ei ollut apua, sillä Tuomala pujotti silti näppinsä kenttään. Ulkona sieppari. Pelasi KaMassa 1968-1979 11 kautta. Kaksi pronssia, kaksi hopeaa.

10. Martti Vuosjoki

Kuuluisan Vuosjoen klaanin lippulaiva. KaMan kasvatti, joka pelasi vuosina 1975-1992 KaMassa yhteensä yhdeksän kautta. Kävi välissä pelaamassa kahdeksan kautta Vaasan Mailassa. Vahva ulkopelaaja. Pelasi polttolinjassa, pääosin joko kakkospolttajana tai kolmospolttajana. Sisällä lyöjä ja varma kakkosvaihdon purkaja. Voitti KaMassa yhden pronssin, 1975.