Kasperi Kapasen joutuminen siirtolistalle oli vain ajan kysymys

Kasperi Kapanen ei kelpaa enää Penguinsiin. Saa nähdä, kelpaako muihinkaan NHL-seuroihin.

JääkiekkoNHL

Kasperi Kapasen joutuminen siirtolistalle oli vain ajan kysymys

Kasperi Kapanen on jo siirtolistalla ennen kuin esimerkiksi Jesse Puljujärvi sinne joutui. Se kertoo oleellisen, kirjoittaa Eetu Pennanen.

Eetu Pennanen
TEKSTI Eetu Pennanen
@eetupennanen
JULKAISTU 25.2.2023 | KUVAT All Over Press

Pittsburgh Penguins ilmoitti Suomen aikaa perjantai-iltana asettaneensa Kasperi Kapasen siirtolistalle. Kapanen on muiden joukkueiden poimittavissa lauantai-iltaan kello yhdeksään asti.

Jos Kapanen ei kelpaa kellekään, jatkuvat pelit seuraavaksi Penguinsin AHL-organisaation puolella. Vaikka toki on mahdollista, että joku vielä Kapasessa näkee piilevää potentiaalia ja nappaa hänet ilmaiseksi riveihinsä, voi hyvin myös olla, ettei yksikään seura tartu Pingviinien täkyyn.

Ja miksi tarttuisikaan? Kapanen on jo 26-vuotiaana omat karvansa useamman täyden NHL-kauden aikana näyttänyt. Eivätkä esitellyt karvat ole olleet ne kaikkein kauneimmat.

Ei isänsä poika

Jos Kasperin isä Sami Kapanen tunnettiin ennen kaikkea uskomattomasta kilpailijan ja huippu-urheilijan luonteestaan, ei siitä vaikuta periytyneen pojalle mitään. Kapasen nuorempi painos on juniorivuosista lähtien ollut kiistaton lahjakkuus luistimilla.

Samaan aikaan kuitenkin Kapasella on ollut vaikeuksia juuri joukkuepelin perusarvojen kanssa. Hän onkin saanut Sidney Crosbyn johtamassa kovan vaatimustason Penguinsissa hämmentävän paljon mahdollisuuksia edesottamuksiinsa nähden.

Se, että arvot ovat retuperällä, on näkynyt niin kaukalossa kuin sen ulkopuolellakin. Esimerkiksi kun vuonna 2021 NHL aloitti tynkäkautta koronapandemian keskellä, ei Kapanen saanut viisumiasioita kuntoon ajallaan.

Muut asiat olivat tärkeämpiä kuin se, että Kapanen olisi ollut paikalla auttamassa joukkuettaan, kun työt Pohjois-Amerikassa alkavat. Ei ole sattumaa, ettei tällaisia asioita tapahdu esimerkiksi Mikko Rantasen kaltaisille pelaajille.

Kaukalossa Kapanen on tällä kaudella tehnyt peliaikaan nähden kohtalaiset 20 tehopistettä, mutta syvä data kertoo jälleen muusta kuin onnistuneesta kaudesta. Esimerkiksi maaliodottamasuhde on hänen jäällä ollessaan koko joukkueen hyökkääjistä neljänneksi huonoin, vaikka hän hyökkäyssuuntaan luokin paikkoja.

Suomeksi sanottuna Kapanen on joukkueelleen yhä miinusmerkkinen pelaaja, jonka palveluksista joukkue maksaa kuitenkin 3,2 miljoonaa dollaria kaudessa.

Kapanen vai Puljujärvi?

Moni puhuu siitä, kuinka Edmonton Oilers haluaa eroon Jesse Puljujärvestä. Samoin puhetta riittää siitä, kuinka Puljujärvikin tarvitsee uuden alun.

Siitä huolimatta Oilers ei ole kolme miljoonaa dollaria kaudessa kuittaavaa hyökkääjäänsä asettanut vielä siirtoristalle. Ainakin se kuvittelee vielä saavansa Puljujärvestä jotain kaupassa myös takaisin päin.

Sen sijaan Penguins on luovuttanut jo Kapasen suhteen. Vaikuttaa siltä, että Kapasta kohtaan kiinnostusta ei ole edes sen vertaa kuin itseään etsivää Puljujärveä kohtaan.

Se kertoo kaiken oleellisen Kasperi Kapasen asemasta NHL:ssä.