Kirppusirkus marssi ansaitusti MM-finaaliin, Kroatian kone köhähti ala-arvoisiin virheisiin

Lionel Messillä on sunnuntaina mahdollisuus kruunata uransa maailmanmestaruuteen.

Jalkapallon MM2022

Kirppusirkus marssi ansaitusti MM-finaaliin, Kroatian kone köhähti ala-arvoisiin virheisiin

Argentiinan MM-unelma on elossa. Joel Perovuon mielestä sitä avitti erityisesti liekehtivän Leo Messin kipinöinti ja Kroatian heikko puolustaminen.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 13.12.2022 | KUVAT All Over Press

Argentiina eteni ansaitusti tiistai-illan jännitysnäytelmästä MM-finaaliin. Jännitysnäytelmä on ehkä liioiteltu kuvaus ottelulle, Argentiinan jyrättyä lopulta suhteellisen kevyesti väsähtäneen Kroatian yli.

Ottelu alkoi odotetusti Kroatian kontrolloidessa palloa ja ottelutapahtumia. Argentiina alkoi puolen tunnin kohdalla olla köysissä Kroatian hyvän syöttöpelin edessä, mutta tilanne muuttui kesken tämän Kroatian vahvan jakson. Argentiinan oikeastaan ensimmäinen kunnon isku perille iski samalla ilmat pihalle Kroatian joukkueesta.

Argentiina avasi maalipotkun lyhyellä ja pääsi hiukan onnekkaastikin avoimen pallon tilanteeseen puoleen kenttään. Enzo Fernandez löysi välittömästi Julian Alvarezin Dejan Lovrenin selustasta – kuten ennakossa ennakoin. Tilanteessa Lovren kyllä pyrki vetäytymään ja peilaamaan Alvarezin juoksun, mutta vauhti ei vain riittänyt. Vahvaa turnausta pelaava Lovrenin topparipari Josko Gvardiol jäi Lionel Messin fiksaamaksi ja Lovren jäi puolustamaan yksin tilanteessa. Yhtä nopea isku oli Alvarezin toinen maali, joka oli tietenkin ala-arvoista toimintaa Kroatialta päästää maali oman kulmapotkun jälkeen vastahyökkäyksestä MM-välierässä. Tuon maalin hyväksyy seurajoukkueessa kerran kaudessa. Nyt se maksoi Kroatian MM-unelman.

Toisella puoliajalla Kroatia yritti kovasti saada painetta aikaan ja saada takaa-ajoa käyntiin, mutta Argentiina pystyi pelaamaan järkevästi johtoasemassa lyömällä 8–9 pelaajaa oman boksinsa eteen. Argentiina pääsi kärsimättömäksi käyneen Kroatian syöttövirheistä hyviin vastaiskuihin ja tämä tietenkin söi paljon bensaa jo valmiiksi rasittuneiden kroaattien tankista. Sivurajaheitot osoittivat jälleen tärkeytensä Argentiinan 3–0-maalissa Messin kouluttaessa Gvardiolia, yhtä MM-kisojen parhaista toppareista. On selvää, että näin heikosti puolustamalla Kroatia ei missään nimessä ansainnut finaalipaikkaa. Kroatia ei myöskään koko ottelun aikana saanut isoa uhkaa aikaan Argentiinan maalille lupaavasta alusta huolimatta.

***

Kroatialta nähtiin kuitenkin hieno turnaus jo tässä vaiheessa ja nämä olivat varmasti Luka Modricin viimeiset MM-kilpailut. Joukkueelle on vielä tarjolla MM-pronssi, joka on tietysti aina kiistanalainen ottelu. Silti uskon siellä nähtävän motivoituneen Kroatian.

On vaikuttavaa, kuinka Argentiinan joukkue on kasvanut turnauksen edetessä, varsinkin kun ottaa huomioon, että turnaus alkoi tappiolla Saudi-Arabiaa vastaan. Siinä vaiheessa ei varmasti kukaan uskonut ’’La Albicelesten’’ olevan MM-finaalissa. Nyt joukkue pelaa maailmanmestaruudesta tuli vastaan kumpi tahansa toisesta välierästä. Finaalia ajatellen hyvä asia oli myös Paolo Dybalan viimeinen vartti kentällä ja hän on varmasti käyttökelpoinen lisä joukkueelle finaalia ajatellen viimeiselle puolelle tunnille, jos tarve on. Hienoin asia Argentiinan kannalta on kuitenkin se, että joukkueessa on useampi onnistuja ja tämän lisäksi Messi on tulessa.

Argentiinan ja Messin MM-unelma on vahvasti elossa.